Uit onderzoek blijkt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn. Een evenwichtig veganistisch voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten. Wie zo gezond als mogelijk wil eten, kiest zo veel mogelijk voor onbewerkte voeding.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Waarom vegan eten gezond voor je is
Niet alleen kan je alle nodige voedingsstoffen uit plantaardige bronnen halen, maar het vermijden van dierlijke producten levert ook nog eens belangrijke gezondheidsvoordelen op. Zo verlaag je door vegan te eten het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers.
Gezondheid. Een uitgebalanceerd, plantaardig voedingspatroon biedt alle voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten. Plantaardige voeding bevat bovendien geen cholesterol en minder verzadigde vetten.
Ook voel je je de hele tijd schuldig als je naast iemand met heel gezond eten voor zich zit." Professor Spector geeft het verlossende antwoord: "Gemiddeld zijn veganisten gezonder dan vleeseters, maar daartussen zit een enorm bereik: er zijn ook ongezonde veganisten en ongezonde veganistische diëten." Zo is het volgens ...
Een belangrijkere vraag is: hoe beleg je als veganist je brood? Kaas, boter en vleeswaren zijn immers geen optie. Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost.
Veganisten ('vegans') eten niets dat afkomstig is van een dier.Dus ook geen kaas, melk en eieren.
Er zijn een aantal voedingsstoffen die veganisten mogelijk minder binnen krijgen. Het gaat dan om eiwitten, vitamine B12,omega 3-vetzuren, vitamine D, calcium en zink.
Veganisten die geen enkel dierlijk product eten, hebben een veel groter risico op voedingstekorten dan vegetariërs die wel melk en eieren eten, en dat kan tot gezondheidsproblemen leiden. Dat betreft vooral vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Dagelijks heb je zo'n 2.8 tot 7 mcg nodig, een kleine hoeveelheid. Als je vitamine B12 als supplement bijneemt moet je letten op het aantal microgrammen. Omdat dit een actieve vorm is die minder stabiel is, weet je niet hoeveel vitamine B12 je suppleert. Daarom is de aanbeveling om dagelijks te suppleren.
Een ijzertekort komt onder veganisten minder vaak voor dan bij vegetariërs, omdat zuivel de opname van ijzer remt. Wat zijn plantaardige ijzerrijke producten? Probeer dagelijks peulvruchten te eten, zoals linzen, witte bonen, pinda's, kidneybonen, spliterwten, zwarte bonen, soja(producten), bruine bonen… Keuze genoeg!
Ook zonder dierlijke eiwitten kun je heel gezond leven, als je maar voldoende andere gezonde dingen eet.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Risico's voor veganisten
"Vegans kunnen tekorten oplopen aan bijvoorbeeld calcium, jodium, ijzer, zink, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B12. Ook krijgen veganisten niet altijd genoeg vanalle goede eiwitten (essentiële aminozuren) binnen.
Veganisten krijgen geen dierlijke producten, en dus daarmee b12, binnen. Hierdoor kan een tekort ontstaan als deze vitaminen niet op een andere manier worden aangevuld.
In een BBC documentaire ging men op zoek naar manieren om het verouderingsproces te vertragen. Het blijkt dat dansen daarbij kan helpen, dat stress gevaarlijk is, dat positief denken je 7 jaar jonger maakt en dat veganisten gemiddeld 10 jaar langer leven.
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Lees meer bij 'hoe eet ik minder vlees of vegetarisch'.
Uit Vegan Wiki
Brood kan dierlijke ingrediënten bevatten. Bijvoorbeeld dierlijke boter, melk of dierlijke broodverbeteraars. Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Bij zachte broodjes zit er vaker dierlijke ingrediënten in.
Dat zijn een boterham met pindakaas, pure hagelslag, jam of een boterham met hummus. Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
Vegan (veganistisch) ijs is niet op basis van dierlijke vetten en eiwitten maar op basis van plantaardige vetten en eiwit. Dierlijke producten zoals melk, boter, room worden vervangen door diverse ingrediënten zoals Kokosmelk, kokosroom, kokosvet of sojamelk. Maar ook kan het met amandelmelk.
Het veganisme werd voor het eerst bekend doordat een bekende Griekse wiskundige en filosoof besloot veganistisch te eten. Zijn naam was Pythagoras. Dit was rond 500 voor Christus.
Plantaardige margarine
Dit is een van de populairste vegan boter opties. Het wordt gemaakt van plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, kokos- of olijfolie en is verkrijgbaar in verschillende smaken en varianten. Plantaardige margarine is perfect om te smeren op brood of te gebruiken bij het bakken van koekjes en cakes.
Veel vegan kazen zijn gemaakt met kokosolie, wat veel verzadigd vet bevat. Te veel verzadigd vet doet het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed stijgen. Als je volledig veganistisch eet krijg je minder verzadigde vetten binnen dan vleeseters.
Overige kazen en kaasproducten
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch.