De behandeling van ontstoken tandvlees is over het algemeen gevoelig, maar vaak is verdoving niet nodig. Indien het weldegelijk zeer doet, wordt er natuurlijk wel verdoofd als de patiënt dat wenst.
Over het algemeen wel. Bij patiënten die zeer gespannen zijn of een enorme ontsteking hebben kan het langer duren dat de verdoving werkt of kan de verdoving helemaal niet werken.
Lidocaïne oromucosale gel wordt gebruikt bij pijn van het mondslijmvlies, tandvlees of de lippen. Dit komt vaak door nieuwe gebitsprothesen of een beugel. Artsen schrijven lidocaïne orale gel ook voor om pijn te voorkomen. Bij onderzoek van mond, keel of slokdarm.
Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen. Zo kunt u de behandeling ontspannen en pijnloos ervaren.
Om de pijn te verzachten van ontstoken tandvlees, kun je onder andere een paracetamol innemen. Dit zal tijdelijk de pijn verzachten, maar om ontstoken tandvlees te behandelen is er meer nodig. Poets altijd twee keer per dag je dagen en flos hierbij ook, zo kan je de ontsteking al een stuk minder maken.
Bij tandvleesontsteking verwijdert je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet.
De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt.
Een verdoving moet minimaal 1 tot 2 uur effectief zijn. Toch kan het dat de verdoving veel langer blijft doorwerken. Bij sommige mensen is de verdoving pas na 5 uur uitgewerkt.
De codes die gebruikt kunnen worden bij het toedienen van een verdoving zijn: A10 – Geleidings-, infiltratieen/of intraligamentaire verdoving: € 16,62. A15 – Oppervlakte verdoving: € 8,64.
Bij een milde vorm van een ontsteking (gingivitis) herstelt het tandvlees zich dan in ongeveer 2 weken. Na dit herstel is het belangrijk goed voor uw mond te blijven zorgen. Zo voorkomt u nieuwe ontstekingen.
Geneest ontstoken tandvlees vanzelf? Nee, ontstoken tandvlees geneest nooit vanzelf. Wanneer u de ontsteking niet goed behandelt, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Dit zorgt er op den duur voor dat de tanden en kiezen los komen te staan.
Spoelen met zout water
Zout water is namelijk gezond voor uw mond en helpt daarnaast tegen tandvleesklachten en ontstoken tandvlees. U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water.
In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.
Behandeling van het abces
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Krijg ik verdoving? Elke wortelkanaalbehandeling kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd. In de gevallen waarin de zenuw dood is, is verdoving niet altijd noodzakelijk.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Doet een verdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Het kan gebeuren dat de verdoving niet voldoende werkt. Als het mogelijk is, krijgt u dan extra verdoving.Helpt dat niet, dan kiest de anesthesioloog samen met u een andere vorm van anesthesie. Bijvoorbeeld extra pijnstillers of algehele anesthesie.
Van een behandeling in de bovenkaak heeft u gewoonlijk minder last dan in de onderkaak. De verdoving is na één tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillers.
Bloedend tandvlees: een (mond)gezondheidsrisico
Hiervan heeft 10 tot 15 procent ernstige tandvleesontsteking ofwel parodontitis, met de bijbehorende risico's. Want tandvleesontsteking kan leiden tot verlies van tanden en kiezen, maar blijkt ook een rol te spelen bij hart- en vaatziekten, diabetes en vroeggeboorte.
Ontstoken tandvlees zorgt ervoor dat je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd aanvoelt. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.
Veel mensen hebben geen last van pijnklachten door ontstoken tandvlees. Als u uw gebit niet regelmatig laat controleren, kan een ontsteking zich hierdoor langzaam uitbreiden. Een ernstige ontsteking kan uw tanden, kiezen en kaakbot aantasten.