Doorbetaling van salaris tot aan de ontslagdatum
Deze datum wordt in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Tot aan die datum is uw werkgever verplicht uw salaris door te betalen. Daarnaast heeft u over deze periode recht op vakantiegeld, een 13e maand en uitbetaling van een eventueel restant aan vakantiedagen.
Wanneer stel je een vaststellingsovereenkomst op? wordt vaak opgesteld als het arbeidscontract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden. Door het opstellen van een vaststellingsovereenkomst voorkom je een ontslagprocedure via de kantonrechter of UWV.
Het belangrijkste voordeel van ontslag via een vaststellingsovereenkomst is dat er geen ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter gevoerd hoeft te worden. Jouw werkgever vermijdt daarmee het risico dat hij de ontslagprocedure verliest of misschien een (veel) hogere transitievergoeding moet betalen.
Het is niet verstandig om zomaar een vaststellingsovereenkomst te tekenen tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte. Je hebt dan namelijk geen recht op een WW-uitkering of ziektewetuitkering. Er zijn echter manieren om hier omheen te werken. Ook als je langer dan 2 jaar ziek bent.
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
Ontslag met wederzijds goedvinden: u maakt samen afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en legt die vast in een beëindigingsovereenkomst. U krijgt geen transitievergoeding. Opzegging met instemming: dit is een eenzijdige opzegging door uw werkgever. U moet hier schriftelijk mee instemmen.
Wanneer onderhandelen nergens toe leidt, wordt ofwel het dienstverband weer opgepakt of de werkgever start een ontslagprocedure. Bij het vroegere ontslagstelsel had de werkgever keuze uit 2 ontslagroutes. Bij de kantonrechter een ontbindingsverzoek indienen of een ontslagvergunning bij het UWV verkrijgen.
Gemiddelde transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst
De gemiddelde “transitievergoeding” die in een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opgenomen bedraagt 0,57 bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Dit is dus 0,24 bruto maandslaris hoger dan de wettelijke berekening.
Voor de termijn is het moment dat werkgever de verklaring ontvangt bepalend, niet het moment waarop de werknemer de verklaring verstuurt. Wordt van het herroepingsrecht gebruik gemaakt, dan vervalt de beëindigingsovereenkomst en duurt de arbeidsovereenkomst voort.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar.Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).
Het officiële antwoord is: nee.Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst.
Je kan met jouw netto ontslagvergoeding onder andere sparen, je hypotheek aflossen of beleggen. Sparen is met de huidige spaarrentes niet erg aantrekkelijk, na aftrek van inflatie blijft er weinig tot geen rendement over. Daarnaast moet er zoals beschreven direct belasting betaald worden over de vergoeding.
Een werknemer kan binnen een termijn van 6 maanden maar één keer via een dergelijke verklaring een vaststellingsovereenkomst ontbinden (art. 7:670b lid 4 BW). Wanneer de overeenkomst aan bepaalde eisen voldoet, wordt de werknemer niet verwijtbaar werkloos.
Voor 50- en 60-plussers geldt GEEN hogere transitievergoeding meer. 50- en 60-plussers ontvangen DEZELFDE transitievergoeding als JONGERE werknemers. Dit is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Vóór 2020 ontvingen 50-plussers en 60-plussers een hogere transitievergoeding bij ontslag.
Als u een ontslagvergoeding krijgt, zoals een transitievergoeding, betaalt u daar belasting over.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
Voldoet u aan alle voorwaarden voor een WW-uitkering?Dan kunt u bij ontslag met wederzijds goedvinden een WW-uitkering krijgen. Let op: Uw werkgever moet rekening houden met de opzegtermijn, als hij de einddatum van uw arbeidsovereenkomst vaststelt. Als hij dit niet doet, dan krijgt u de eerste tijd nog geen WW.
De wettelijke opzegtermijn bij een vaststellingsovereenkomst is afhankelijk van de duur van het dienstverband. De werkgever heeft een opzegtermijn van 1 maand als u er 0 tot 5 jaar werkt.Als u 5 tot 10 jaar in dienst bent, geldt een opzegtermijn van 2 maanden.
Afgesproken einddatum
In de vaststellingsovereenkomst moet de einddatum van het dienstverband worden verwerkt. Na deze datum hebben de werkgever en u geen verplichtingen meer jegens elkaar.