Boodschappenlijstje met hoeveelheden
Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, koop je minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje doe je ook minder snel impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden.
Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen.
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Het downloaden van de app is 100% gratis. Je betaalt alleen voor de afgeprijsde Magic Box die je koopt.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Consument. Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo'n 42% van alle voedselverspilling! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten.
Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).
De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Voedselproductie heeft hierdoor een grote impact op het milieu en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig.
Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid.
Nederland gooit voor 124 miljoen euro aan eten weg tijdens kerst. 14% voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. Kerst is namelijk een feest van bezinning. 30% van al ons eten tijdens kerst belandt in de prullenbak.
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
Dat betekent dat consumenten een aandeel hebben van zo'n 23 tot 32% van de totale verspilling in de keten. Daarmee is de consument de grootste verspiller in de hele keten. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Voedselverspilling is een groot probleem: wereldwijd wordt er namelijk 1,3 miljard ton voedsel per jaar weg gegooid. Dit is maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel (FAO, 2011).
In plaats van andere eiwitbronnen te gebruiken, kan voedselafval worden hergebruikt in voedsel. Aan de andere kant kan voedselafval ook worden gerecycleerd tot biogas of compost dat vervolgens kan worden gebruikt voor energie of als meststof.
Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat bananen de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het Verenigd Koninkrijk worden er maar liefst 1,4 miljoen bananen weggegooid op dagbasis (The Guardian, 2017).
Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Het is een derde deel van al het geproduceerde voedsel. Door de hele voedselproductie- en consumptieketen, kortweg de voedselketen, vindt verspilling plaats.
De Magic Boxen worden door deelnemende supermarkten, speciaalzaken en restaurants gevuld met producten die zij niet meer kunnen verkopen. Dit kan zijn vanwege de houdbaarheidsdatum, het uiterlijk (denk aan groente en fruit met lelijke plekjes) of omdat alles vers wordt bereid.
Een app waarmee je eten ophaalt dat anders door winkels of restaurants wordt weggegooid. Soms kan het moeilijk zijn om een zogenaamde Magic Box te bemachtigen, maar met deze tips gaat het lukken.
Swipen, of ook wel vegen genoemd in het Nederlands, is de manier waarop je onder meer door documenten kunt gaan op bijvoorbeeld mobiele apparaten. Het gebeurd vooral op je touchscreen. In de online dating wereld refereert het echter naar nog iets meer. Namelijk naar het wel of niet selecteren van, meestal, een foto.
3. Hoeveel voedsel verspilt de consument? De consument verspilt gemiddeld tussen de 18 en de 26 kg voedsel per jaar. Voor een gemiddeld huis- houden (2,4 personen) is dat 42 tot 61 kg voedsel per jaar.