Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.
Als je staat dan doe je de knoop dicht en als je gaat zitten, dan mag hij weer open! Bij twee knopen zorg je ervoor dat als je staat, dat de bovenste knoop dicht zit en de onderste open is. En wederom, als je gaat zitten, dan mag de knoop open.
Als je een colbert over je poloshirt draagt, dan doe je alle knopen dicht. Voor de rest kun je kiezen hoeveel je er dicht doet. Hoe meer knoopjes je open laat, hoe informelere de look.
Drie knopen aan je jasje
Altijd dicht: je middelste knoop. Nooit dicht: de onderste knoop. Als je er drie aan je jasje hebt is die bovenste een kwestie van kiezen.
was Edward VII aan de macht van 1906 tot 1910. Het gerucht gaat dat deze man, net als de meeste van ons, wel van een borrel en lekker eten hield en daardoor zo dik werd dat hij niet meer in zijn gilet paste. Hij liet daarom de onderste knoop open zodat het geheel er beter uitzag en een stuk comfortabeler zat.
Zoals we eerder al zeiden: de pasvorm van een overhemd komt het beste tot zijn recht met maximaal twee knoopjes open. Voor een formele look open je maximaal één knoopje. Wil je iets informeler voor de dag komen, dan kan je ook twee knoopjes openlaten.
De meeste gilets hebben een oneven aantal knopen; vijf of zeven. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat je altijd alle knoopjes dicht doet, behalve de onderste. Niet alleen omdat het zo hoort, maar het zit ook gewoon net wat lekkerder.
De etiquette van een driedelig pak
Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt. Dit betekent ook dat voor deze outfit dezelfde regels gelden als voor een tweedelig pak.
Wanneer u een nette indruk wilt maken draagt u het overhemd altijd in uw broek. Voor formele gelegenheden draagt u het met een stropdas. Zonder stropdas laat u enkel het bovenste knoopje open. Voor een informele uitstraling kunt u de mouwen opstropen en eventueel het overhemd uit uw broek laten.
De colberts hebben meestal twee knopen, maar één of drie kan ook. De regels luiden als volgt. Draag je een single-breasted colbert met één knoop? Dan draag je jouw colbert altijd gesloten.
Polo's horen wel getailleerd te zijn, maar zeker niet strak te zitten. Kies de juiste lengte: de polo hoort qua lengte maximaal tot halverwege de (denkbeeldige) rits van de broek te vallen. Ook de mouwen hebben een gepaste lengte; ze horen halverwege de biceps te stoppen.
Het omhoog zetten van uw polokraag ziet er al snel wat kakkerig uit. Het lijkt alsof er een stijlvolle uitstraling wordt gesuggereerd. Doe de kraag maar gewoon omlaag, omdat het totaal niet functioneel is om deze omhoog te doen. Het is eigenlijk een achterhaald modebeeld.
Onder een polo shirt draag je geen hemd of T-shirt. De naden van de mouwen horen op de schouders te vallen, precies bij het botje dat de arm met de schouders verbindt. Eigenlijk net zoals bij een overhemd of T-shirt het geval is. De mouwen van een polo shirt horen halverwege de bovenarm te eindigen.
Voor een formelere look kun je een blazer combineren met een nette chino en een overhemd. Trek een paar mooie loafers of geklede schoenen aan en je komt perfect voor de dag bij een gelegenheid of op een afspraak. Tegenover een blazer is een colbert een net jasje van luxe stof zoals fijne wol.
Het belangrijk dat een gilet goed aansluit op het lichaam. Niet te strak, maar zeker ook niet te wijd. Het gilet moet lang genoeg zijn om de tailleband van de pantalon te bedekken. Het is een slordig gezicht als het overhemd tussen het gilet en de pantalon uitkomt.
De Stoffenkraam biedt diverse soorten knopen aan op de website. U vindt onder andere: drukknopen, jeansknopen, knopen, koord stoppers, Prym drukknopen, sluitingen en gespen.
U kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet. De meeste mensen wassen hun overhemden vaker dan nodig - waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat ze goed voor de dag komen. Dat kan naturlijk geen kwaad, al zullen uw overhemden wel sneller slijten.
De lengte van het overhemd
Mik op een lengte tussen je broeksriem en je kruis. Sommige hemden net langer dan je broeksriem, andere bijna tot aan je kruis, dat hangt een beetje af van de stijl van het hemd.
Een overhemd past perfect wanneer: de boord maximaal één centimeter speling heeft, de naad van de schouder aansluit op uw schouder, de mouw twee centimeter boven uw knokkels valt, de borst- en taille-omtrek aansluiten en de rugpand goed in uw pantalon past, zonder te lang te zijn.
Bespoke / Tailoring. Op zijn Nederlands zeggen we ook wel 'maatpak'. Een kledingstuk dat helemaal op maat en naar jouw smaak is gemaakt. Je kunt alles kiezen, van stof tot stiksel.
5-delig pak: colbert, broek, gilet, stropdas, pochet.
Het herenkostuum of pak: de hoofdonderdelen
een colbert dan wel het jasje; een broek dan wel de pantalon; eventueel een gilet oftewel het mouwloze vest.
Blazers lijken best wel op een kostuumjasje, dit is een jasje dat je op een bijpassende broek draagt. Het verschil is dat er bij de blazer geen bijpassende broek hoort en dat je het jasje dus kunt dragen op iedere outfit. Het item beschikt vaak over unieke knopen en ook heeft het jasje zogenoemde patch zakken.
Een colbert is bedoeld om als los kledingstuk te dragen terwijl je een kostuumjasje draagt met de bijpassende pantalon. Je kunt een colbert ook makkelijk combineren met een overhemd of een trui, ook zijn er verschillende varianten en pasvormen verkrijgbaar.