Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort.
– 1e klasse (101 enz.) – 2e klasse (201 enz.) – 3e klasse (301 enz.) Door de uniformiteit in het aanbod kan het zijn dat er in de grensgebieden van de districten, verenigingen in een ander district gaan spelen.
De nummers 17 en 18 van beide afdelingen van de Derde divisie degraderen sinds 2016/17 naar de Hoofdklasse.
De zesde klasse werd in het seizoen 1996/97 ingevoerd als gevolg van de grote reorganisatie bij de KNVB waarbij de toenmalige onderbonden werden opgeheven en Nederland (voor vijf seizoenen) in negen districten werd verdeeld. Deze klasse was toen de op een na laagste klasse van het Nederlandse amateurvoetbal.
De Vierde divisie (tot en met 2022 de Hoofdklasse) is het vijfde voetbalniveau in Nederland dat de KNVB organiseert en het derde niveau in het amateurvoetbal. Vanaf het seizoen 2016/17 telt dit niveau zowel in de zaterdag- als de zondagafdeling twee competities (A, B)
Categorie A
Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse. JO13 t/m JO19 (Ere)divisie tot en met de Hoofdklasse.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
In de Reserve klasse competities spelen de overige teams van de clubs. Tevens speelt van enkele kleinere clubs het eerste team daarin.
De in totaal 22 verliezers van de 1e ronde, 2e ronde, 3e ronde en finale, plaatsen zich voor de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21. Rechtstreekse degradatie: De nummers 15 en 16 van de hoofdklasse zondag A en van de hoofdklasse zondag B degraderen rechtstreeks naar de 1e klasse zondag, seizoen 2020/'21.
Rechtstreekse degradatie:
Het 1e elftal, dat is geëindigd als nummer 16 van de in totaal 16 in de tweede divisie uitkomende 1e elftallen, degradeert rechtstreeks naar de derde divisie, seizoen 2022/'23.
KNVB: 'Tot 2023 geen promotie/degradatie tussen Eerste en Tweede Divisie' De KNVB wil tot en met het seizoen 2022/2023 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie, zo blijkt uit de agenda voor de najaarsvergadering.
Nederlands Kampioenschap C-jeugd
Na de winterstop strijden zowel bij de jongens al de meisjes in totaal 30 teams (Super C) in 5 poules van 6 teams op plaatsing voor het NK C-jeugd. De nummers 1 en 2 van de vijf Super C poules plaatsen zich voor de poulefase van het NK C-jeugd.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Vijf wissels toegestaan in het betaald voetbal en amateurvoetbal seizoen 2021/'22. Clubs in het betaald voetbal en in de senioren en de oudste jeugdcategorieën in categorie A van het amateurvoetbal mogen in het seizoen 2021/'22 vijf wissels doorvoeren.
In de regel geldt dat een speler zich na 15 competitiewedstrijden voor een team vastspeelt. Hiermee wordt bedoeld dat een speler vanaf dat moment niet meer gerechtigd is uit te komen voor een lager team van dezelfde leeftijdscategorie (beker en/of competitie).
Er doen zeven clubs mee aan de nacompetitie voor promotie/degradatie eredivisie. Dit zijn de nummer 16 uit de eredivisie en de vier (plaatsvervangende) periodekampioenen en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel van de eerste divisie.
Voor de ongeveer 80 betaaldvoetbalclubs werd de volgende, landelijke, competitiestructuur opgezet: Eredivisie. Eerste divisie. Tweede divisie.
In het seizoen 2022-2023 degradeert er gemiddeld 1,2 team extra uit elke eerste klasse. In het seizoen 2023-2024 wordt het nog lastiger om eersteklasser te blijven. Dan degraderen er gemiddeld 2,8 teams meer per eerste klasse.