Er zijn momenten dat we ons meer gestrest voelen dan normaal. Je metabolisme verandert, de cortisolwaarden in je lichaam fluctueren en dit beïnvloedt een hoop van je lichaamsfuncties. Het is normaal om die vervelende haaruitval in je wenkbrauwen en/of wimpers te ervaren.
Meestal is haargroei erfelijk bepaald, maar soms zijn er andere oorzaken van haaruitval of dunner wordende wenkbrauwen. Zoals een trage schildklier of bloedarmoede door ijzergebrek. Soms is de hoofdhuid ziek. Of is het een bijwerking van medicijnen, bijvoorbeeld bij chemotherapie.
Hoewel het normaal is om elke dag een paar strengen wenkbrauw haar te verliezen, kan het een punt van zorg zijn wanneer je genoeg haar begint te verliezen dat er opvallende haarloze vlekken op je wenkbrauwen ontstaan.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Als de stress afneemt kunnen de haren weer gaan groeien. Hoe korter de stressperiode heeft geduurd, hoe groter de kans op herstel. Binnen een paar maanden merk je dat je haar weer terug komt. Maar soms kan dit ook een jaar of zelfs langer duren.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Mannen en vrouwen met dunner wordend haar willen vaak graag een wat vollere haardos hebben. Het haar dikker maken is vrijwel onmogelijk.
Wenkbrauwen kunnen ook weer aangroeien. Gelukkig kunnen wenkbrauwhaartjes ook weer aangroeien. Mits de haarfollikels nog intact zijn. Door ouderdom, erfelijke aanleg of gedurende een te lange periode epileren is het mogelijk dat de follikels afsterven.
Wenkbrauwhaartjes groeien immers maar traag terug. Gemiddeld heeft 1 haar 6 tot 12 maanden nodig om volledig terug te groeien.
Olijfolie en Vaseline
Zo stimuleert ook doodgewone olijfolie de groei van wenkbrauwhaartjes, doordat het rijk is aan vitamine E, wat hydrateert en essentiële vetten huist, wat goed is voor de haarfollikels. Smeer wat olijfolie over je wenkbrauwen voor het naar bed gaan en was het er 's ochtends weer voorzichtig af.
Wenkbrauwen groeien niet meer terug door overplucking
Als de wenkbrauwharen in het verleden te vaak uitgetrokken zijn, groeien er geen haren of alleen dunne en zwakke haren terug. Wenkbrauwen groeien niet meer aan door het fenomeen overplucking. Om die wenkbrauwen te ondersteunen, kun je een wenkbrauwserum gebruiken.
Haarverlies hoeft niet meteen te betekenen dat je een tekort aan magnesium hebt, maar het kan dat proces wel versnellen. Het is dus zeker aan te raden magnesium te gebruiken als je last hebt van veel haaruitval. Hoeveel magnesium je nodig hebt hangt van een aantal factoren af, zoals je geslacht en leeftijd.
Een vitamine D tekort kan dunner haar en haarverlies veroorzaken, dat moeilijk terug te draaien is. Hier wil je dus op letten. Er is ook een link gevonden tussen lage ijzer- en zinkwaardes en tijdelijk haarverlies, genaamd telogeen effluvium. Naast zonlicht is voeding een belangrijke bron van vitamine D.
Er zijn verschillende aandoeningen die kaalheid en haaruitval veroorzaken. De meest voorkomende aandoeningen zijn Alopecia androgenetica, Alopecia areata en Telogeen haarverlies.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Haaruitval verminderen: groene thee of zwarte thee. Haargroei stimuleren: groene thee, hibiscusthee. Haar versterken of verdikken: zwarte thee. Roos bestrijden: groene thee, brandnetelthee.
Zuivelproducten bevatten calcium en dit mineraal stimuleert de haargroei. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne.