Drie maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten Veranderingen in je lichaam: Het kan zijn dat je deze maand een klein buikje begint te krijgen en dat je borsten wat groter worden, al verschilt het per vrouw wanneer dit wat meer zichtbaar wordt.
Na de 3e maand voelt je zwangere buik aan als een hard, maar soepel balletje. Waarschijnlijk merk je ook dat door de groer van je zwangere buik je broeken niet meer goed dicht kunnen. Hoe jij je buik toont, dus of je al heel goed ziet dat je zwanger bent, of misschien nog wel helemaal niet, is voor elk persoon anders.
De komende weken krijgt het gezichtje van je baby steeds meer vorm: de botten krijgen hun uiteindelijke structuur, de lippen en wenkbrauwen worden gevormd en de ogen zijn nu bedekt met de oogleden. Je kunt van dit alles genieten tijdens de eerste echo in de 3e maand van je zwangerschap: een heel bijzonder moment!
12 weken zwanger (3 maanden)
De spannende eerste 3 maanden van je zwangerschap heb je achter de rug. Het gezicht van je baby begint al meer menselijke vormen aan te nemen. Hij is ongeveer 6 centimeter lang en weegt rond de 20 gram.
De groei van jouw zwangere buik
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
Kan je je buik intrekken als je zwanger bent? Je kunt je baarmoeder voelen – Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.
Je hebt een opgeblazen gevoel of harde buik
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Je buik bij 12 weken zwangerschap:
Je baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Probeer maar eens of je de bovenkant van je baarmoeder zelf kunt voelen. Ga op je rug liggen en leg je vlakke hand zo'n 3 cm boven je schaambot.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
Het verschilt per persoon wanneer je buik echt gaat groeien en zichtbaar wordt. Bij sommige vrouwen is er al een buikje zichtbaar tijdens het eerste trimester, bij anderen pas rond 20 weken zwangerschap. De grootte van je zwangere buik en wanneer die verschijnt, hangt meer van jou af dan van de grootte van je baby.
De tepels worden groter en donkerder
Dan groeien je tepels en tepelhoven (de roze cirkels rond je tepels) ook. De tepels worden iets langer, en de tepelhoven worden groter. Je ziet ook dat de tepelhof donkerder van kleur wordt, een beetje bruinig. Zo kan je baby de eerste tijd je tepels goed vinden.
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Iedere zwangerschap is uniek en dat geldt ook voor de groei van je zwangere buik. Zo tonen sommige vrouwen bij 15 weken en begint het buikje bij anderen te groeien rond de 25 weken zwangerschap.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Vanaf 12 weken verandert de NUB en worden de verschillen tussen jongens en meisjes in geslacht steeds zichtbaarder.
12 weken zwanger: de symptomen
Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je vanaf nu een zichtbaar buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen.
Het krijgen van een miskraam in week 12 is zo'n 8%. Na deze week neemt de kans hierop gelukkig weer wat af. In de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.
Derde trimester
Je buik groeit niet alleen door de baby, maar ook door de grootte van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en extra vocht. Ook slaat je lichaam de nodige vetreserves op die ervoor zorgen dat je buik in omvang toeneemt. Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst.
De vorm van de buik hangt immers vooral af van de positie van de foetus. Het feit of u al dan niet uw eerste kind verwacht, kan ook een rol spelen. De enige betrouwbare methode om het geslacht van uw toekomstige baby te kennen, is de echografie.
Het is meestal het ergst rond week 9 van je zwangerschap. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond. Dit verschilt per vrouw. Sommige vrouwen geven ook over.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.