Zicht meer dan 1500 meter. Wolkenbasis hoger dan 1000 ft (= 300 meter)Geen buien in een straal van 15 km vanwege turbulentie. Geen onweerskansen vanwege zware turbulentie.
Ballonvaren is mogelijk tot circa windkracht 3, (20 km/h).
Ballonvaren kan het hele jaar door, maar tussen april en oktober is het seizoen. Anders dan vaak gedacht wordt komt dat vooral door de gunstige weersomstandigheden in die periode en niet doordat de temperatuur in de winter te laag is.
Is het zeer koud daar hoog in de lucht ? HELEMAAL NIET, doordat wij een reusachtige warme luchtbel boven onze hoofden hebben en die warme lucht continu uitstraalt naar ons is het in het rieten mandje meestal niet kouder dan op de grond. Bovendien vaart de ballon mee met de wind, en voelt men dus ook geen wind.
Bij windkracht 4 bedraagt de winddruk 2,2 kg/m2. Dit betekent dat er een gigantische kracht van 3.300 kg op de ballon staat bij deze windsnelheid. Daarom kan de ballonvaart niet doorgaan als de windsnelheid groter is dan windkracht 3.
Bij windkracht 4 bedraagt de winddruk 2,2 kg/m2. Dit betekent dat er een gigantische kracht van 3.300 kg op de ballon staat bij deze windsnelheid. Daarom kan de ballonvaart niet doorgaan als de windsnelheid groter is dan windkracht 3.
Deze bellen met warme opstijgende lucht zorgen ervoor dat de vlieghoogte van de ballon niet meer veilig te controleren is door de piloot. In de ochtend en avond is de zon minder sterk en daardoor dooft de thermiek uit. Ideale omstandigheden voor een veilige ballonvaart.
Kleding wat u aan zou trekken voor een stevige wandeling is uitstekend geschikt voor ballonvaren. Voornamelijk stevig schoeisel (wandelschoenen) is van belang, hakschoenen zijn NIET toegestaan en zullen tijdens de ballonvaart uitgedaan moeten worden.
Nadeel van de ballon blijft de slechte bestuurbaarheid. Alleen door naar een andere luchtstroom te stijgen of te dalen kunnen de piloten wat aan de koers veranderen. Proeven met stuurzeilen, propellers en motoren zijn geen succes.
Ballonvaren eng? Zeker niet! Zelfs passagiers die eerst huiverig de ballon instapten, zijn enthousiast geworden en hebben genoten van hun vaart. Ook de mensen met hoogtevrees hoeven niet bang te zijn: omdat de ballon geen contact heeft met de grond hebt u hier geen last van.
Is het zeer koud daar hoog in de lucht ? HELEMAAL NIET, doordat wij een reusachtige warme luchtbel boven onze hoofden hebben en die warme lucht continu uitstraalt naar ons is het in het rieten mandje meestal niet kouder dan op de grond. Bovendien vaart de ballon mee met de wind, en voelt men dus ook geen wind.
Kosten reguliere tickets voor een ballonvaart
De kosten voor een avond- en ochtendvaart liggen op va 180 euro per persoon. Kinderen, wiens leeftijd tussen de 8 en 12 jaar ligt, betalen voor deze vluchten 160 euro per ticket. De reguliere tickets voor een ballonvaart bestelt u eenvoudig via onze website.
De ballon stijgt twee uur voor zonsondergang op.
Klopt, maar als het echt hard regent stroomt het langs de ballon de mand in. Ballonvaren met lichte regenval kan wel, maar het zicht zal teruglopen. Daarom ballonvaren we niet met regen. Daarnaast is er soms ook sprake van onweer.
In september werd een luchtballon met 12 mensen aan boord getroffen door harde windstoten, de bestuurder verloor de controle en de ballon viel naar beneden. De passagiers kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. In november 2021 raakten negen passagiers gewond toen een luchtballon neerstortte.
In een luchtballon is het zeker niet koud. Doordat de luchtballon meevaart met de wind is het in de mand windstil. Daarnaast geeft de brander ook nog extra warmte af. Zo is er in de ballonmand altijd een aangename temperatuur.
Jaarlijks stijgen zo'n achtduizend ballonnen op in Nederland. Volgens de Koninklijke Vereniging voor Luchtvaart komt een ongeval met luchtballonnen niet vaak voor. Het aantal dodelijke ongevallen de afgelopen tweehonderd jaar is op de vingers van één hand te tellen.
Tijdens een ballonvaart maak je geen fysiek contact met de grond waardoor de nervositeit automatisch verdwijnt. Hoogtevrees is een angst die pas optreedt van zodra er fysiek contact met de grond ontstaat. In een luchtballon kan je dus geen hoogtevrees hebben.
Een ballonvaart duurt gemiddeld een uur. Een ballon is niet te sturen en vaart met de wind mee. Afhankelijk van de landingsmogelijkheden die de piloot tegenkomt tijdens de vaart kan een ballonvaart daarom iets korter of langer duren.
Overdag zorgt de warmte van de zon voor thermiek (op- en neergaande bewegingen en turbulentie in de lucht).Dit is gevaarlijk voor een luchtballon. Twee uur voor zonsondergang dooft de thermiek uit en gaat de wind liggen: het ideale moment voor een ballonvaart.
De ballon of beter gezegd de envelop wordt gevuld met warme lucht van ongeveer 100 graden.
Ballonnen zijn afhankelijk van het weer; ze varen met de wind mee en kunnen niet sturen. Alleen de hoogte kan door de ballonvaarder beïnvloed worden. Doordat de windrichting met de hoogte verandert, kan de piloot zo een beetje sturen.
Is ballonvaren gevaarlijk? Zoals u weet is niets in het leven zonder risico. Ballonvaren is één van de veiligste vormen van luchtvaart. Onze piloten zijn ervaren en doorgewinterde ballonvaarders en zullen altijd onnodige risico's vermijden.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
Bij teveel wind varen we niet uit, en gemiddeld is de snelheid aan de grond zo'n 5 a 15 km per uur. Wanneer we hoger vliegen met de luchtballon kunnen we in snellere windlagen terecht komen, en hebben we soms snelheden van 40 kilometer per uur.