Het volledig malen van tarwe levert volkoren tarwemeel.Na het verwijderen van zemel en gries wordt het tarwebloem. In tarwebloem zitten eiwitten (gluten) die zorgen dat het deeg koolzuur en lucht vasthouden. Daarom is tarwe uitermate geschikt voor het bakken van brood.
Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel.
Gerst en tarwe kunnen zowel in het najaar als in het voorjaar worden gezaaid. Het meeste graan wordt gezaaid in de herfst (vooral wintertarwe). Voor de winter kiemt het gewas en ontstaan kleine plantjes die in de winter niet veel verder doorgroeien. Er wordt eerst één stengel gevormd, later volgen er meer.
wanneer het graan in de zomer rijp is, wordt het door middel van een combine gemaaid, gedorst en gewand (geschoond); de graankorrels worden in een meelfabriek tussen gerilde, stalen walsen, die een verschillende snelheid hebben tot meel gemalen.
Men gebruikt een maaidorser om de tarwe te oogsten. Bij het maaien worden de halmen een stukje boven de grond afgesneden. Naast het maaien van het gewas dient men het graan ook te dorsen. Bij het dorsen worden de korrels van de halmen losgemaakt.
Afhankelijk van de bodemsamenstelling kun je verschillende graansoorten en kruidenmengsel gebruiken. Op rijke kleigrond kun je tarwe en gerst verbouwen, op iets armere grond doen spelt, éénkoorn en haver het prima en op arme zandgrond voelt rogge zich thuis. Voorbereiding: Een akker moet u ieder jaar opnieuw spitten.
Een boer krijgt op dit moment € 2,10 voor tien kilo tarwe. Een gewoon Hollands brood weegt ca. 800 gram en kost gemiddeld € 2.
Graan dat gemalen is in een molen, moet vervolgens naar bakkers gebracht worden. Bakkers kunnen er dan hun broden mee bakken. In fabrieken wordt aan het meel meteen zout, gist en water toegevoegd om deeg te maken. Van dit deeg wordt ook in de fabriek brood gebakken in enorme ovens.
De goedkoopste elektrische graanmolen kost zo'n 260 euro, een wat luxere zo'n 300-350 euro. Denk ook eens aan het aanschaffen van een tweedehands graanmolen. Het klopt, graan, zoals tarwe, spelt of rogge kan je tegen zeer aantrekkelijke prijzen kopen bij de molenaar.
In Nederland verbouwen we zo'n 1,2 miljoen ton tarwe per jaar. Dat klinkt misschien veel, maar het is minder dan een procent van de totale graanproductie in Europa. "Dat komt onder andere door de bodem hier. Die is niet geschikt om graan op te verbouwen", legt Emmen uit.
Brood bak je van tarwe. Maar de kwaliteit van Nederlandse en Belgische tarwe is vaak niet goed genoeg voor het bakken van brood. Goede baktarwe heeft een hoger gehalte aan eiwitten. De kwaliteit van buitenlandse tarwe is meestal geschikter.
Ook bevat het iets minder koolhydraten en eiwit en juist iets meer (gezonde) vetzuren dan tarwe. De haverkorrels zijn lang, smal, gegroefd en bleekgrijs van kleur. Haver kan in havermout, ontbijtgranen en koek verwerkt zijn. Rogge: bevat wat minder eiwit en zo'n 30% meer vezels dan tarwe.
Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard. Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.
Witte bloem kan geen bouwstenen leveren met macronutriënten, waaronder gezonde vetten en eiwitten. Het voedt het lichaam alleen met bewerkte koolhydraten. Veel moderne witte bloem is gemaakt van genetisch gemodificeerd tarwe dat behandeld is met fungiciden, pesticiden en insecticiden.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Spelt is verwant aan tarwe en bevat gluten. Deze gluten zijn niet hetzelfde als tarwegluten, maar wel vergelijkbaar. Daarnaast komt spelt ook vaak in aanraking met andere granen, waaronder tarwe of is het een kruising van twee granen. Speltbrood is dus niet glutenvrij!
Ons antwoord is steevast: u kunt een brood bakken van elke soort graan. Zelfs met de zogenaamde pseudo granen als quinoa, boekweit of haver bakt u heerlijke broden en ieder brood heeft zo zijn eigen smaak en consistentie. De bekendste granen om brood mee te bakken zijn tarwe, spelt, rogge, gerst en mais.
Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Inmiddels sinds we al op een prijs €410,- voor een ton.
Veel bakkers bakken hun brood van graan dat niet uit Nederland komt. Nederlands graan bevat minder eiwitten, waardoor het een uitdaging is om er goed brood van te maken. Het Graanschap wil dit veranderen en de graanketen korter, transparanter en duurzamer maken.
Na de winter groeit de wintertarwe verder. Zomertarwe groeien in één keer uit in hetzelfde jaar. Tarwe heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.
Tarwe zaaien gebeurd meestal met een pneumatische zaaimachine. Hierbij wordt het zaad door lucht op het zaai-element wordt vastgezogen. Hiervoor zit in het putje van het zaai-element een gaatje.