Het zit zo: zee-ijs reflecteert veel zonlicht. Als zee-ijs smelt komt daar donker water voor in de plaats, wat veel minder zonlicht weerkaatst en juist warmte opneemt. Hierdoor kan nog meer ijs smelten, de aarde verder opwarmen, et cetera.
Maar wat er in het Noordpoolgebied gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo'n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die helemaal smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter.
,,Op de zuidpool ligt een enorm potentieel aan zeespiegelstijging.'' De ijskap van Antarctica is gemiddeld 2200 meter dik, op het dikste punt zelfs bijna 5 kilometer. Als die helemaal zou smelten, zou de zeespiegel wereldwijd met 58 meter (!) stijgen.
De onderzoekers komen namelijk tot de alarmerende ontdekking dat het ijs op aarde, met name in de afgelopen drie decennia, drastisch is afgenomen. In de jaren negentig smolt er bijvoorbeeld nog zo'n 0,8 biljoen ijs per jaar weg. Maar in 2017 blijkt dit te zijn toegenomen tot zo'n 1,3 biljoen ton ijs per jaar.
Wanneer daar de gletsjertongen zich terugtrekken zal de ijskap instabiel worden en meer en meer massa verliezen. In dit scenario zorgt het smelten van de Antarctische ijskap voor 49 centimeter zeespiegelstijging in het jaar 2100.
De Antarctische ijskap is 12 miljoen km² groot en bevat 29 miljoen km³ ijs. Dat is 90% van al het bevroren zoet water op aarde. De Groenlandse ijskap is 1,7 miljoen km² in oppervlakte en heeft een inhoud van circa 3 miljoen km³, 9 % van het bevroren zoetwater op aarde.
Het smelten van de Groenlandse ijskap is volgens wetenschappers niet meer te voorkomen. Deze blijft smelten, stellen zij, 'zelfs als de opwarming van het klimaat vandaag zou stoppen'. De sneeuwval kan het ijsverlies niet langer compenseren.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Verschillen in zeespiegelniveau kunnen oplopen tot wel 100 meter. Als al het ijs op Groenland smelt, leidt dat tot een mondiaal gemiddelde zeespie- gelstijging van zeven meter. In Nederland zal die stijging echter maar twee meter bedragen.
Op de Noordpool wonen wél mensen. De oorspronkelijke bewoners heten Inuït (een mooier woord voor eskimo's). Hun voorouders gingen hier duizenden jaren geleden heen om te jagen. Nu jagen de Inuït nog steeds, maar ze werken ook in de bosbouw of de oliewinning.
De ijsbeer is een bedreigde diersoort. Op dit moment zijn er nog ongeveer 26.000 ijsberen in het wild. Dit aantal kan in de komende jaren snel achteruitgaan als we niets doen. Dit is vooral het gevolg van klimaatverandering.
Er zijn diverse manieren om naar de geografische Noordpool op 90° NB te reizen. Goedkoop zijn Noordpool reizen niet. Heb je minder budget, dan kan je beter kijken naar bijvoorbeeld Lapland reizen.
Het smelten van berggletsjers over de hele wereld zal de toegang tot water, voedselproductie, energieopwekking en economische activiteiten langs rivieren beïnvloeden en veel soorten veroordelen tot uitsterven.
In Groenland is donderdag maar liefst 11 miljard ton - een recordhoeveelheid op één dag - aan ijs gesmolten, meldt CNN vrijdagochtend. Dat staat gelijk aan 4,4 miljoen olympische zwembaden. Die enorme hoeveelheden zijn het gevolg van de extreem hoge temperaturen van deze zomer.
Gevolgen van een verhoogde zeespiegel
Een hogere zeespiegel betekent een zwaardere belasting voor duinen, dijken en stormvloedkeringen. Zoals: Water in rivieren en binnenwateren stroomt minder makkelijk op een natuurlijke manier naar zee. Steeds meer pompen moeten de stroming op gang houden.
Elk jaar bezoeken bijna 40.000 reizigers Antarctica. Toch is toerisme naar het zuidpoolgebied omstreden. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat schepen aan de grond lopen en dat ze op die manier brandstof in zee bij Antarctica terecht kan komen. Ook dreigen toeristen uitheemse planten in het gebied te introduceren.
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Klimaateffect. Het smelten van zeeijs heeft geen invloed op de hoogte van de zeespiegel, het drijft immers op het water en verplaatst net zoveel water als het zelf weegt. Toch is het voor het klimaat van belang. Minder ijs weerkaatst minder zonlicht, waardoor het meer opwarmt.
Als de hele Groenlandse ijskap zou smelten, zorgt dat mondiaal voor een zeespiegelstijging van 7 meter. De komende dagen lijkt de temperatuur in Groenland weer te dalen. Het smeltseizoen eindigt doorgaans in augustus.
De smelt op het continent draagt momenteel ongeveer een halve millimeter per jaar bij aan de wereldwijde stijging van de zeespiegel.
Zo ziet de wereld eruit als al het ijs op aarde smelt. Van Nederland is eigenlijk niets meer over. Zoals National Geographic in 2013 al liet zien, stijgt de zeespiegel met 65 meter als al het landijs op aarde zou smelten. Dit zorgt voor ingrijpende veranderingen op alle continenten.
Bijzonder aan Antarctica is verder dat er onder de ijskap (dus tussen het ijs en de bodem) honderden meren zijn aangetoond. Het vermoeden bestaat verder dat een deel van die meren verbinding heeft met de oceaan. Recentelijk is ontdekt dat het ijs boven enkele meren vrij snel dikker kan worden.
Jostedalsbreen, eindeloze ijsmassa in Noorwegen
Als witte lava kruipt de Jostedalsbreen tussen de bergtoppen door. Deze ontzagwekkende gletsjer in Noorwegen is de grootste van het Europese vasteland: 100 kilometer lang en 15 kilometer breed.