Augurken zijn eenjarige planten en hebben een ondiep maar wijd uitgestrekt wortelstelsel. De planten houden van warm weer en groeien dus het beste op een warm en goed beschut plekje. Bovengronds worden stengels gevormd die tot wel 3 meter lang kunnen worden. De stengels hebben een wat vierkante vorm.
De augurk is een vrucht van de plant Cucumis sativus uit de komkommerfamilie die wordt ingelegd in azijn of pekel om te fermenteren. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen.
In principe groeien augurken op alle gronden, mits deze vochtvasthoudend en toch ook doorlatend is. De planten hebben best veel water nodig, maar mogen niet te lang in de natte grond staan om ziektes te voorkomen. Omdat de planten snel groeien hebben ze behoefte aan goede voeding.
Een augurk is eigenlijk een komkommer
Dat klopt: een augurk is gewoon een kleine komkommer, wist je dat? Met dit verschil dat een augurk rauw niet te eten is. Daarom worden onze groene vrienden ingelegd in azijn, eventueel met kruiden of suiker.
Augurken groeien net als komkommers aan slingerachtige planten. Ze worden geteeld in heel Europa, in de koudere streken vaak onder glas. Verse augurken zijn er van mei tot en met september. Ingemaakte augurken zijn er het hele jaar door.
Komkommers en augurken zijn eigenlijk dezelfde planten: door kruisen en selecteren zijn augurken klein en hard en vooral geschikt voor de inmaak, en komkommers groter, zachter, sappiger en zachtfris van smaak. Zaaien doe je van half april tot half mei.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Eén augurk kan al 15% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K leveren. Daarnaast zitten er wat mineralen in zoals jodium. Maar al bij al bevat een augurk weinig echte voedingsstoffen. Onthou dat ze een hoog zoutgehalte hebben en vaak veel natrium bevatten door het pekelen.
Uit recent onderzoek blijkt dat slechte bacteriën de vorming van buikvet kan verhogen. Het eten van augurken verdrijft slechte bacteriën uit je darmen. Dat komt door de aanwezige probiotica in augurken die de schadelijke ophoping van slechte bacteriën en ontstekingen in de darmen verminderen.
Bewaar geoogste augurkjes maximaal 4 of 5 dagen op een koele en donkere plaats tot je er genoeg hebt om een potje te vullen en maak ze dan in. De augurk is eenjarig, als de augurkenplanten in het najaar uitgeput raken en geen vruchtjes meer maken mag je ze uit de grond halen en op de composthoop gooien.
Een augurk kan net zoals een komkommer rauw gegeten worden. Het verwijderen van de het stukje aan de kant waar de steel zat is aan te raden.
Een zure bom is een Noord-Nederlandse term voor een ingelegde (grote) augurk, die vooral in Nederlandse haringkarren wordt verkocht. De smaak is zoetzuur, waarbij het zuur overheerst. Ook de rolmops, een opgerolde haring met een stuk augurk, wordt wel zure bom genoemd.
Zelf telen is dus een oplossing. Augurken zijn éénjarige planten die heel erg van warm weer houden. Kies bij de aanplant een beschut plekje want de plant kan niet tegen wind, regen en koude. Een serre is dus een nog betere keuze en zal voor een opbrengst zorgen die tot wel 5 keer hoger zal liggen.
Begin rond april met zaaien en stop de augurk zaadjes ongeveer 1 cm diep in de bodem. Verspeen de augurk plantjes rond half mei en span een touw ter ondersteuning. Hanteer na het verspenen een plantafstand van 200 x 100 cm. Begin direct met oogsten zodra de augurken rijp zijn (juni, juli)
Over augurken
Augurken (cucumis sativus) werden al meer dan 3000 jaar geleden in India en Egypte verbouwd en behoren tot de komkommerfamilie.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het dus spierkramp kan verkorten, zit het vocht in een pot augurken boordevol antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteem een boost (dag griepjes!)en je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
Door de hoge zuurtegraad zou augurkensap bepaalde zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spiercontracties afnemen. De spier ontspant zich dan weer.
Augurkensap is niet slecht voor je, maar je hebt er uiteindelijk weinig aan. Volgens anekdotisch bewijs en heel weinig onderzoek kan het helpen tegen spierkrampen, maar hydrateert het je verder niet beter dan water.
Nee! Dat zeker niet, waar je echter wel rekening mee moet houden is de hoeveelheid natrium (zout) en jodium. Als je erg veel augurken eet en dit een dagelijkse routine is, dan kun je daarmee hypertensie (hoge bloedruk) en hart- en vaatziekten in de hand werken.
Samen met de komkommer behoort de augurk tot de Cucumis sativus. Het verschil ten opzichte van komkommers is dat augurken kleiner zijn, omdat ze jonger geplukt worden. Vers worden augurken bijna niet gegeten. We kennen de augurk dan ook uit de supermarkt wanneer deze in het zuur of zoetzuur zijn opgelegd.
Augurk is Joods
Volgens de Joodse wetten is het inmaken van voedsel gelijk aan het koken ervan. Het inleggen in zuur of zout is dan ook minstens zo oud als de Talmoed, waar het dan ook in wordt genoemd.
Ingemaakte augurken zijn makkelijker te verteren en bevatten veel mineralen, vitaminen en antioxidanten.Boven-dien zijn gefermenteerde producten goed voor onze darmflora. Eet dus eens een paar schijfjes augurk op een broodje kaas of gewoon zo, direct uit de pot. Hoef je echt niet preggers voor te zijn.
De augurk vindt zijn oorsprong in India en behoort net als de komkommer tot de soort Cucumis sativus, maar het zijn geheel verschillende rassen. De augurk is kleiner veelal met een minder glad oppervlak en mag geen smaak van zichzelf hebben; de komkommersmaak moet geheel ontbreken.