Een overtuigende presentatie straalt vertrouwen uit, inspireert mensen en versterkt het teamgevoel binnen een groep. Presenteren is goed voor: Je zelfvertrouwen: goed presenteren maakt je zeker van je zaak.
Een krachtige presentatie inspireert, geeft vertrouwen, bouwt aan een relatie en succes. Een presentatie geeft een signaal af. Het zegt: ik weet wie ik ben, wat ik doe en je doet er misschien goed aan mijn idee te volgen.
In een presentatie communiceer je jouw gedachten en ideeën naar een publiek. Om een doeltreffende presentatie te geven is het noodzakelijk om deze stap-voor-stap voor te bereiden. Het is belangrijk om daarbij na te denken over je doel en de middelen die je tot je beschikking hebt.
Je moet in jouw presentatie de aandacht van je publiek vasthouden. Maak het spannend, maak het smeuïg, maar zorg dat jij je publiek mee gaat slepen in jouw betoog. Een droge opsomming van feiten en cijfers helpen niet om je publiek te overtuigen. Hoe goed ze ook onderbouwd zijn.
De kern van de presentatie gaat over datgene wat je wilt communiceren met het publiek. Of je nu het publiek wilt informeren of overtuigen, in de kern van de presentatie moet het gebeuren. Theorie: Hoe maak je de kern van je presentatie relevant en duidelijk?
Tijdens je presentatie moet je het publiek de tijd gunnen om naar je te luisteren, om je verhaal te begrijpen en het te laten bezinken. Die tijd en ruimte creëer je door te spelen met tempo, pauzes en door de nadruk te leggen op belangrijke elementen in je verhaal.
Gebruik de 1-6-6 regel: één idee per slide, maximaal zes regels tekst of opsommingstekens, maximaal 6 woorden per regel.
Elke presentatie kent drie vaste elementen: een begin, een einde en een deel daartussen – oftewel een inleiding, een kern en een slot. Deze opbouw is ook wel bekend als de basisstructuur.
het aan een publiek tonen en vertellen van informatie
Hier: Presentatie via de computer. Een presentatie word vaak gebruikt om iemand die een verhaal aan het vertellen is bij te staan met woord, beeld, video en geluid.
Een PowerPoint-presentatie is vergelijkbaar met een diavoorstelling. Als u boodschap of een verhaal wilt overbrengen, splitst u de informatie op in dia's. U kunt een dia zien als een leeg doek waarop u afbeeldingen, woorden en vormen aanbrengt om uw verhaal vorm te geven.
Het leren van presentatievaardigheden helpt presentatoren te begrijpen wat ze moeten oefenen bij het voorbereiden van zulke belangrijke momenten. Oefenen en ontwikkelen op dit gebied maakt hen zelfverzekerder en bekwamer, wat zomaar het verschil kan maken. Voorbeelden van presentatievaardigheden zijn: Spreekvaardigheid.
Wanneer je een presentatie beter wel uitschrijft of een speechwriter inhuurt, leer je natuurlijk ook. En hoe jij je dit verhaal dan zo snel mogelijk eigen maakt. Zonder het compleet uit je hoofd te leren dus. Daarnaast leer je tijdens een goede presentatietraining hoe jouw verhaal impact en overtuigingskracht meegeeft.
Een creatieve presentatie is visueel aantrekkelijk en verrast je luisteraars. Bij een creatieve presentatie is de visuele ondersteuning van groot belang. Je bouwt elementen zoals korte video's, animaties of verrassende afbeeldingen in je presentatie in. Creatieve presentaties hebben vaak weinig tekst op de dia's.
Hou rekening met de 7x7 regel: gebruik niet meer dan zeven regels per slide en zeven woorden per regel. Gebruik parallelle verwoording of parallelle structuur in opeenvolgende regels in een slide. Beperk de hoeveelheid kleuren en animatie-effecten die je in de presentatie gebruikt.
Sommigen spreken van maximum 10 slides voor een presentatie van een 20-tal minuten, anderen raden je aan er nog minder te gebruiken. Een gouden regel is er niet, zorg er gewoon voor dat je publiek niet overdonderd wordt door de hoeveelheid aan slides. Reken ook niet in termen van het aantal seconden/slide.
Het is namelijk niet de bedoeling dat je de slides voorleest! Gebruik de 7x7 regel: hanteer maximaal zeven regels met maximaal zeven woorden per slide. Geef niet meer dan één boodschap mee per slide. Lijn je tekst en illustraties goed uit zodat er evenveel ruimte tussen zit en groepeer de dingen die bij elkaar horen.
Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is. Langere presentaties kunnen uiteraard wel, maar als je ze niet goed inricht, leveren ze niet meer op.
Een presentator of presentatrice is doorgaans een persoon die radio- of televisie-programma's presenteert – maar ook evenementen die niet worden uitgezonden, kunnen een presentator hebben.