Bijvoorbeeld schaafwonden of kloven. Wanneer je met je wond naar de dokter moet (bij bijvoorbeeld diepe snijwonden) is het beter om te wachten met desinfecteren. De wondranden kunnen hierdoor namelijk week worden en dat maakt het moeilijker om het eventueel te kunnen hechten.
Ontsmetten of desinfecteren doe je alleen met wonden die je zelf definitief behandelt. Wonden die door een huisarts gezien moeten worden mogen niet gespoeld en niet ontsmet worden. Ontsmetten en spoelen kan de wond verkleuren waardoor een huisarts de wond moeilijker kan beoordelen.
Ontsmettingsmiddelen. Gebruik geen zeep bij het reinigen van een open wond, dit kan alleen maar irriteren. Gebruik ook geen ontsmettingsmiddel zoals jodium, soda of biotex. Spoelen met water is even effectief om een infectie te voorkomen.
Wanneer je ontsmet verander je daarmee de zuurgraad van de huid Dat kan heel goed zijn voor de buitenzijde van de huid. Die is namelijk wat vetter, terwijl veel ontsmettingsmiddelen wat zuurder zijn. Je herstelt het dus. In de huid (wat een schaafwond dus eigenlijk is) heeft het dat effect niet.
Druppel ontsmettingsmiddel zoals povidonjood of 70% alcohol nooit direct in of op de wond: zo kun je niet goed doseren en kun je zelfs teveel ontsmettingsmiddel gebruiken.
“De behandeling van wonden is niet anders bij kinderen. Wel moet je opletten met de producten die je kiest. Iso-Betadine bijvoorbeeld gebruik je beter niet te veel bij kinderen jonger dan 36 maanden. In dat ontsmettingsmiddel zit jodium en dat kan bij overmatig gebruik tot problemen met de schildklier leiden.
Het ontsmetten doe je met een ontsmettingsmiddel als jodium of Betadine.
De wond afdekken kan wel een nadelig effect hebben, zegt Van der Pols. Schaafwonden 'dragen' namelijk een beetje, wat zoveel betekent als: er komt gelige pus uit. “Een schaafwond gaat bijna altijd een beetje ontsteken, door straatvuil. Dan krijg je pusachtig vocht dat aan verband kan kleven.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Veel mensen denken dat het goed is om schaaf-, snij- of andere wonden aan de lucht te laten drogen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Het afdekken van je wond is vaak veel effectiever. Met speciale vochtige pleisters zorg je ervoor dat jij snel weer de oude bent.
Sterilon niet meer verkrijgbaar
Het middel is per 31 december 2017 op verzoek van de firma ingetrokken. De intrekking heeft niet te maken met de veiligheid of de werkzaamheid van het geneesmiddel. Sterilon wordt door veel PMU-specialisten gebruikt als huiddesinfectans voordat gepigmenteerd wordt.
Desinfecteren is een stap verder dan ontsmetten. Het verwijdert tot 99,99% van de schadelijke bacteriën in minder dan 30 seconden. Ontsmetten is bedoeld om het voorkomen en de groei van schimmels, bacteriën en virussen te verminderen, niet om ze te doden.
Spoel een schaafwond onder de kraan met lauwwarm water. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddelen. Haal zandkorrels of grind eruit met een pincet.
Voorkom ontsteking en infecties
Bij een open wond, ook een kleine of een flinke schaafwond, is er altijd een risico op infecties. Dit komt omdat er vuil in de wond kan komen. Zorg er daarom ook voor dat je direct de wond ontsmet.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt. De producten van Betadine zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals een zalf of een vloeibare oplossing.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken. Een dichte blaar kun je het beste dichtlaten.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan.
De afvoerende lymfevaten zijn beschadigd en niet meer in staat dit vocht voldoende af te voeren. Hierdoor ontstaat een zwelling. Stoffen die zijn vrijgekomen bij het beschadigen van de cellen prikkelen de pijnzenuwen. Er ontstaan ontstekingsverschijnselen; roodheid, warmte, zwelling en pijn.
Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren.