Vlinders hebben niet zoveel behoefte aan luchtvochtigheid. Eens in de paar dagen een beetje water sproeien kan geen kwaad, maar het lijkt erop dat het eigenlijk sowieso niet nodig is. De soorten die geen mond hebben hoeven ook geen water te drinken, de andere soorten wel.
Vlinders en nachtvlinders zijn insecten die vaak rondom kleurrijke vijverplanten en water te vinden zijn. Want net als dat mensen voeding en water nodig hebben, hebben dieren dat ook. Door middel van een vijver houd je de biodiversiteit dus in stand!
Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
De meeste vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland).
Bij temperaturen onder de 13 graden kunnen ze niet eens vliegen, tenzij ze op kunnen warmen in de zon. Maak je plek voor vlinders dus op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind.
De meeste volwassen vlinders kunnen niet bijten of kauwen. Ze eten voornamelijk vloeistoffen zoals nectar, sap, sappen van fruit en soms zelfs vloeistoffen van karkassen.
De levensduur van de vlinder varieert van enkele dagen tot twee of drie weken maar soorten die als vlinder overwinteren leven zelfs een aantal maanden. Het belangrijkste doel in het leven van een vlinder: zich voortplanten.
Leg een kruidentuin of moestuin aan en laat enkele planten aan de vlinders.. Maak een voedertafel voor vlinders met rottend fruit of laat vruchten van je fruitboom op de grond liggen. Gebruik geen pesticiden en zo weinig mogelijk meststoffen.
Een volwassen motvlinder leeft niet heel lang: hoogstens een paar weken tot een maand. In deze periode zorgt het beestje vooral voor de verspreiding van eitjes. Dat is geen prettig vooruitzicht, zeker als je weet dat vrouwtjes in hun leven gemiddeld 200 eitjes leggen.
Appels, peren en pruimen zijn uitstekend, maar ook sinaasappels, druiven, meloen en perzik werken goed. Als je op de markt voor een euro overrijpe bananen op de kop kunt tikken zul je in de tuin rijkelijk beloond worden met bont zandoogjes, atalanta's en gehakkelde aurelia's.
Vlinders voeren
Doe de spons op een bord en giet er de suikerstroop over. De spons kan je daarna ophangen aan een touwtje of op het bordje presenteren. Om te vermijden dat andere insecten interesse tonen, kan je de spons in een plastieken doos doen. Zet er het deksel op en maak er gaatjes in.
Ook vlinders hebben vijanden. Dagvlinders worden vaak opgegeten door vogels en de grote vijanden van de nachtvlinders zijn vleermuizen en spinnen. Om uit het zicht van de vijand te blijven maken veel vlinders gebruik van camouflage.
Andere voorbeelden van vlinderlokkers zijn bijvoorbeeld verschillende overrijpe of rotte fruitsoorten. Vlinders hebben echter niet alleen behoefte aan voedsel, maar ook aan water. Een natuurlijke waterbron voor vlinders zijn ondiepe plassen, vul dus voor de vlinder een aan schaaltjes met kraanwater.
De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Enkele soorten overleven deze koude periode als vlinder. Twee van die soorten komen regelmatig binnenshuis en die kun je dus nu vinden op zolder of achter een boekenkast.
Je zou kunnen zeggen dat dagvlinders overdag vliegen en nachtvlinders 's nachts, maar zo eenvoudig zit onze natuur niet in elkaar. Ook overdag kan je vlinders met een typisch 'mot-uiterlijk' waarnemen, zoals de kolibrievlinder en de sint-jansvlinder.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
En eerder onderzoek toonde aan dat insecten zich bewust zijn van beschadiging aan hun lichaam, bijvoorbeeld wanneer zij blootgesteld worden aan extreme temperaturen. Dit noemen wetenschappers ook wel 'nociceptie'. Maar dit is nog geen bewijs dat insecten pijn ervaren op dezelfde manier als wij dat doen.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet.
De informatie in de boodschap wordt overgedragen met behulp van een lichtsignaal, een geursignaal of een geluidsignaal. Vlinders ontvangen veel signalen uit de omgeving en onderscheiden relevante signalen. Ze gebruiken die signalen om voedselbronnen en waardplanten te vinden en voor de selectie van de partner.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
De vleugels van vlinders bevatten ontelbare kleine schubben. Zij zorgen voor de kleurenpracht, door kleurpigmenten óf door de manier waarop ze licht weerkaatsen. Vlindervleugels zijn zacht als zijde. Hoe voorzichtig je ze ook aanraakt, ze beschadigen bijna altijd.
Het beste dat u kunt doen is de vlinder oppakken en koud weg te zetten, onder een afdak, in een schuurtje, tussen open haardhout of in een holle boom. Zorg wel dat er niet teveel spinnenwebben in de buurt hangen. Ook de vlinderkastjes die worden verkocht als overwinteringsplaats zijn goed te gebruiken.