Hij werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer straling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd. Binnen enkele seconden verschijnt de temperatuur op het scherm.
Als u de thermometer in de mond of onder de oksel doet, moet u ongeveer een halve graad bij de temperatuur optellen. U kunt ook gebruikmaken van een oorthermometer. Die is minder nauwkeurig, maar wel handig in het gebruik.
In de studie van Yang et al. worden 710 patiënten op een intensive care geïncludeerd, waarvan 435 volwassenen. Uit de resultaten blijkt geen verschil tussen de metingen van de voorhoofdthermometer en de oorthermometer bij een lichaamstemperatuur tussen 36 °C en 38 °C.
Uit een analyse van dertien studies, waaraan enkele duizenden volwassenen en kinderen deelnamen, bleek dat infraroodthermometers niet zo doeltreffend zijn in het detecteren van koorts (80% waarvan 20% fout-positieven), maar wel behoorlijk betrouwbaar zijn in het uitsluiten van koorts (92%).
Met een voorhoofdthermometer dient u dan ook 0,5 graden Celsius erbij te tellen. De staafthermometer is nog altijd de meest betrouwbare manier om koorts te meten. Ook de thermometers waarbij u de huid niet hoeft aan te raken zijn tegenwoordig bijzonder nauwkeurig.
De gemiddelde normale lichaamstemperatuur is tussen de 35,5 en 37 graden Celsius. Je kunt je lichaamstemperatuur zelf meten met verschillende soorten thermometers: digitale thermometers, oorthermometers en voorhoofd- of infraroodthermometers.
De infraroodthermometer kwam als slechtste uit de test. Die gaf bijna twee graden te laag aan in vergelijking tot de interne lichaamstemperatuur die je volgens de wetenschappers als uitgangspunt moet nemen om vast te stellen of iemand verhoging of koorts heeft. Ook de oorthermometer gaf tot bijna 1,5 graad te laag aan.
De infrarood thermometer werkt op basis van infrarode straling. Elke stof (medium) straalt infrarode straling af. De lens van de infrarood thermometer vangt deze straling op. Op hoeveelheid opgevangen straling staat maat voor de gemeten oppervlakte temperatuur.
Kwikthermometer. Een kwikthermometer is betrouwbaar bij meting in de anus of bij meting onder de tong.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Rust ook genoeg. Koorts kan geen kwaad.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
De auteurs concluderen dat de voorhoofdthermometer de oorthermometer kan vervangen, maar dat men zich ervan bewust moet zijn dat beide methoden niet accuraat zijn. door de voorhoofdthermometer in vergelijking met invasieve methoden, zoals een rectale meting. meest accuraat de lichaamstemperatuur weergeeft.
Een infrarood thermometer (ir-thermometer of ir-pyrometer genaamd) is bedoeld om contactloos de temperatuur van een oppervlakte op te meten. Want soms kun je het voorwerp niet benaderen of kan het met normale thermometers niet worden gemeten. Elk medium straalt meer of minder infrarode straling af.
Een staafthermometer is de meest betrouwbare manier om koorts te meten, en een voorhoofdthermometer is hygiënischer, sneller en comfortabeler in gebruik.
In ziekenhuizen gebruiken ze wegwerp thermometers. Omdat er zoveel mensen werken en dus wel eens afgelost worden, zullen daar heel weinig oorthermometers gevonden worden. Om die reden hebben ziekenhuizen allemaal digitale staaf thermometers.
Een systematische literatuurreview van de Zweedse Sund-Levander en collega's uit 2002 naar de normale lichaamstemperatuur bij volwassen mannen en vrouwen, waarbij literatuur tussen 1935 en 1999 onderzocht werd, laat bij oormetingen bij gezonde mensen interpersoonvariaties zien tussen de 35,4 en 37,8°C.
Gebruik de ThermoCheck app van Dyzle
De ThermoCheck app werkt op zowel Android als IOS smartphones, elke moderne smartphone met bluetooth verbinding is hiervoor geschikt. Je installeert de app op je smartphone en we zorgen er samen voor dat al je controlepunten gedigitaliseerd worden.
Als je geen thermometer hebt, zijn er minder nauwkeurige manieren om koorts vast te stellen. Aan het voorhoofd voelen, is de populairste methode, maar ook de minst nauwkeurige.
De normale lichaamstemperatuur bij gezonde mensen varieert tussen ongeveer 35,5 graden en 37,5 (soms hoger bij inspanning) Celsius. Soms ook wel wat lager. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C.