Een slapende vulkaan is een vulkaan die op dit moment niet actief is maar dat in de toekomst weer kan worden. Mount Baker in Washington (Verenigde Staten) is een voorbeeld van een slapende vulkaan.
De Vesuvius is sinds 1944 in diepe slaap, maar blijft ontzagwekkend. De vulkaan Campi Flegrei ('Brandende Velden') is geen berg, al vijfhonderd jaar niet uitgebarsten en dus onopvallender en onbekender.
Er zijn vier vulkanen in Nederland. Twee daarvan zijn in Caribisch Nederland en zijn slapend (Mount Scenery en The Quill).
Dode, slapende en actieve vulkanen
Een dode vulkaan is al lange tijd inactief en wordt ook niet meer actief, terwijl een slapende vulkaan wel weer actief wordt en een actieve vulkaan op dit moment actief is.
Slaapkop. Een vulkaan heeft eigenlijk drie 'standen': dood, slapend en actief. Een dode vulkaan zal niet meer uitbarsten. Een slapende vulkaan is soms duizenden jaren niet meer uitgebarsten, maar kan altijd weer 'wakker worden'.
In Nederland liggen geen actieve vulkanen. Wél is er een dode vulkaan genaamd de ''zuidwalvulkaan''. Deze dode vulkaan bevindt zich in de Waddenzee ruim 2 km onder het aardoppverlak. Deze vulkaan is inmiddels al 160 miljoen jaar niet actie.
Sinds 2010 maken de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) deel uit van Nederland. De twee vulkanen daar, de Quill op Sint Eustatius en de Mount Scenery op Saba, waren de reden dat het KNMI De Zeeuw heeft aangesteld als vulkanoloog.
Er zijn drie typen vulkanen die het meest voorkomen: de schildvulkaan, de stratovulkaan en de sintelkegel.
Mauna Loa is een van de vijf vulkanen die samen het hoofdeiland van Hawaï vormen. Dat is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel in de Grote Oceaan. Het is de grootste vulkaan ter wereld. Vanaf de zeebodem gemeten is de vulkaan zo'n 9 kilometer hoog.
1. Vesuvius, Italië In het jaar 79 van onze jaartelling verzwolg hij Pompeii. Een tragedie die zich zou kunnen herhalen in de toekomst: hoewel er de laatste 17.000 jaar maar 8 grote uitbarstingen geweest zijn, is het zeer aannemelijk dat er nog zullen volgen in de toekomst.
"We hebben twee vulkanen, een daarvan is de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee en de ander ligt in de Noordzee." De twee vulkanen waren zo'n 150 miljoen jaar geleden actief, maar zijn nu dood.
Europa's actiefste vulkaan is Etna, in Italië. De Etna ligt aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië in de provincie Catania. Door het botsen van twee platen van de aardkorst duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. Dit veroorzaakt nieuwe vulkaanuitbarstingen.
Vulkanen kunnen tussen de uitbarstingen jarenlang en zelfs eeuwenlang slapen. In zo'n rustperiode borrelen soms vulkanische gassen op uit het afkoelende magma onder de vulkaan. Terwijl de gassen door de gesteenten van de berg opstijgen, reageren ze met de mineralen in het gesteente waardoor nieuwe mineralen ontstaan.
In dit jaar was er nog een explosieve uitbarsting, daarna werd er nog wel activiteit gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet heel explosief meer. De laatste kleine uitbarsting dateert uit 1944. Vesuvius is vandaag de dag wel nog steeds actief en deze activiteiten worden dan ook goed gemeten.
De Hoge Atlas bereikt een hoogte tot 4165 meter met de Jebel Toubkal als hoogste punt van het land. In deze bergen komt ook een aantal deels actieve vulkanen voor, waar de activiteit beperkt blijft tot enkele aardschokken rond het gebergte.
IJsland is het land met de meeste actieve vulkanen ter wereld, het wordt niet voor niets vaak het land van vuur en ijs genoemd.
Het antwoord op die vraag is makkelijk te geven: de kans is nul procent. Het dichtste bij enige vorm van vulkanisme komt nog de Eifel in Duitsland. Daar bevinden zich meerdere slapende vulkanen en lijkt het proces, dat tot de vorming ervan heeft geleid, nog niet helemaal uitgedoofd.
De onderzoekers hebben de vulkaan de naam Borealis-moddervulkaan gegeven. De Borealis-moddervulkaan bevindt zich op zo'n 400 meter diepte, in het hart van een 300 meter brede en 25 meter diepe krater.
Het gaat om één van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld: de Campi Flegrei, een zogenaamde caldera. Door een uitbarsting van zo'n supervulkaan kunnen zich nieuwe bergen vormen. Vesuvius maakt deel uit van het ondergrondse stelsel van de vulkaan.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte.
De Cantalvulkaan is de oudste, gevormd tussen -11 en -3 miljoen jaar geleden. Deze stratovulkaan heeft meerdere kratermonden en is de grootste vulkaan van Europa met een oppervlakte van 2700 km² en een diameter van 70 km.