Naast dat punctualiteit jouw betrouwbaarheid aan anderen laat zien, leert het je ook dat je op jezelf kunt rekenen. Hoe vaker je je namelijk aan die beloftes houdt, hoe meer de zelfzekerheid zal groeien. Hierdoor voel je meer controle over je eigen leven.
Te laat komen verpest je relaties (en jezelf) – volgens onderzoek. Het is bewezen dat je helemaal niet leuk gevonden wordt door anderen wanneer je altijd maar te laat komt. Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt namelijk letterlijk gelinkt met 'een onaangenaam persoon zijn'.
Dan heb je nu een goed excuus: te laat komen is een ziekte, tenminste dat zeggen artsen in Schotland. Daar is namelijk een notoire laatkomer gediagnosticeerd met een chronische hersenziekte, een bepaalde vorm van ADHD, waardoor hij geen notie van tijd heeft.
Het derde type gaat schuil onder de naam 'deadline surfer'. De naam zegt het al: dit type laatkomer kampt met een adrenalineverslaving. Te laat komen geeft een kick. Hiernaast zijn er 'regelaars' ze kunnen nooit nee zeggen en raken hierdoor overspoelt met taken die zich opstapelen.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
Conclusie. Veelvuldig te laat komen kan een reden zijn voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zeker in bepaalde branches en/of functies waarin het van groot belang is dat werknemers op tijd verschijnen, bijvoorbeeld vanwege een planning of om te voorkomen dat productieprocessen verstoord raken.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit.In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Volgens de rechtbank is het eerder aanwezig zijn een verplichting, en geen vrijblijvend advies. Bovendien is het inloggen in de systemen noodzakelijk om de telefonische werkzaamheden te kunnen uitvoeren. "Deze tien minuten zijn aan te merken als arbeidstijd", concludeert de kantonrechter.
Wat als niet iedereen tot het juiste besef komt? In zo'n situatie moet de werkgever geval per geval reageren. Er zal eerst een mondelinge en informele verwittiging volgen. Stelt de werkgever echter geen verbetering vast, dan zal hij genoodzaakt zijn de formele weg te volgen van de schriftelijke verwittiging.
Verschillende herinneringen van vergelijkbare gebeurtenissen zul je niet meer allemaal apart opslaan. Doordat sommige gebeurtenissen veel op elkaar lijken, maak je dus minder nieuwe herinneringen aan en daardoor lijkt de tijd sneller te gaan.
"Piekeren is ook 'me-time', maar heeft vaak negatieve gevolgen. Daarom vind ik het belangrijk te benoemen dat selfcare niet alleen gaat om het besteden van aandacht aan jezelf, maar dat je je ook beter kunt voelen door met anderen bezig te gaan." "Blijf niet te veel in je hoofd zitten.
Je kan over niets anders meer praten dan de persoon waarop je verliefd bent. Je verwaarloost je vrienden, je hobby's, je school of werk. Je vindt alles wat de ander doet of zegt fantastisch. Je valt moeilijk in slaap, hebt moeite om te eten, je krijgt soms hartkloppingen of je moet soms erg zweten.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Tijdsbeleving is vooral een kwestie van aandacht
Op zo'n feest ben je druk bezig met al die interessante mensen, de chips op tafel, het bier in de koelkast. Je aandacht wordt volledig afgeleid van de tijd. Dat geeft je achteraf de indruk dat de uren snel voorbij zijn gevlogen.
Een mogelijke uitleg is dat onze interne biologische klok stilaan verandert. Als we ouder worden, vertraagt ons metabolisme en gaan ook het hartritme en de ademhaling het wat rustiger aan doen. Bij kinderen verlopen deze biologische processen veel sneller, waardoor het lijkt dat er veel tijd voorbijgaat.
De meest voorkomende redenen waarom werknemers te laat op het werk verschijnen, hebben te maken met file, het openbaar vervoer, het weer, zich verslapen en kinderen die naar school gebracht moeten worden. Ook zorgen kleding, internet en huisdieren er wel eens voor dat werknemers te laat op het werk zijn.
De algemene regel is dat de werknemer in dat geval alle mogelijke voorzorgen moet nemen om (tijdig) op het werk te geraken (vb. vroeger vertrekken, andere wijze van vervoer zoeken). Indien hij er ondanks deze inspanningen toch niet of niet op tijd geraakt, is er sprake van overmacht.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Iedere werknemer moet het kunnen inzien. Veranderingen in het arbeidspatroon (bijvoorbeeld het rooster) moet u minstens 28 dagen van tevoren aan uw werknemers bekendmaken. Alleen als de aard van het werk dat verhindert, mag u zo'n wijziging korter van tevoren doorgeven.