Wie is aansprakelijk bij schade bestuurder of eigenaar?

Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wie is aansprakelijk bij schade auto?

Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering. Dus als u de rekening bij de auto-lener neerlegt, betaalt hij/zij uit eigen zak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lancyr.nl

Wat als je schade rijdt in iemand anders zijn auto?

Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan geldt deze dekking voor de auto. Niet voor de persoon. Zo ben je in andermans auto dan ook gewoon verzekerd. Dit neemt niet weg dat de eigenaar van de auto altijd wel aansprakelijk blijft voor alles wat er met de auto gebeurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wie is er aansprakelijk?

In de wet staat dat degene die een onrechtmatige daad begaat (in dit geval een verkeersfout) aansprakelijk is, en dus verplicht is de schade te betalen die de ander door die fout lijdt. Schuld en aansprakelijkheid worden soms met elkaar verward.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Wie is er aansprakelijk bij schade aan een nieuwe koopwoning? | Het Juridisch Loket

21 gerelateerde vragen gevonden

Wie moet schade bewijzen?

Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Wie is er schuldig bij een aanrijding van achteren?

Volgens de wet is de achterop rijdende auto, die achterop uw auto botst, vrijwel altijd schuldig. Uitzonderingen zijn situaties waarin u uw voorganger 'snijdt' als u van rijbaan wisselt of inhaalt. Ook wanneer u plotseling hard remt zonder verkeersnoodzaak kunt u de schuld krijgen van een aanrijding van achteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischbureauletselschade.nl

Is mijn auto verzekerd als er iemand anders in rijdt?

We kunnen je geruststellen: ja, dat mag. Je auto blijft gewoon verzekerd als iemand anders achter het stuur zit. Welke schades precies wel en niet vergoed worden, hangt af van hoe je jouw auto verzekerd hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Is mijn zoon verzekerd als hij in mijn auto rijdt?

Je kind kan zonder problemen in jouw auto rijden. Je hoeft je verzekeraar niet van te voren te melden dat de auto door je kind gebruikt wordt als hij of zij er af en toe een keer in rijdt. Mocht hij of zij schade veroorzaken dan valt dit gewoon binnen de dekking van je verzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Is de auto verzekerd of de bestuurder?

Heeft u een autoverzekering afgesloten? Dan is de auto verzekerd, ook wanneer er af en toe een andere bestuurder in uw auto rijdt. Het is echter wel belangrijk dat u, als regelmatige bestuurder, het meest in de auto rijdt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unitedconsumers.com

Was de bestuurder gemachtigd te rijden?

De bestuurder is degene die in de auto reed op het moment dat de schade plaatsvond. Geef vervolgens aan of deze persoon gemachtigd was om te rijden. Met andere woorden: had deze bestuurder toestemming van de eigenaar van de auto om in de auto te rijden?

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lastenvrij.nl

Wat doe je als je schade hebt gereden?

Wat moet ik doen als ik schade veroorzaakt heb aan een andere auto? Vanaf het moment dat het kenteken van een auto op uw naam staat, moet u een autoverzekering afsluiten. U dient minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Zo bent u verzekerd wanneer u schade veroorzaakt aan een andere auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wat krijg je vergoed bij all risk verzekering?

Een All Risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Kan je schadevrije jaren opbouwen op de auto van je ouders?

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Kan een auto op naam van twee personen staan?

Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geld.nl

Wat als ik mijn auto uitleen?

Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades. Of de schade is gedekt, hangt af van de dekking van je autoverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Wie mag er met mijn auto rijden?

Als je een geldig rijbewijs en de toestemming van de eigenaar van de auto hebt, mag je met de auto van iemand anders rijden. Kijk steeds na of de eigenaar van de auto over een geldige groene kaart én (minstens) BA autoverzekering heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verzekeringen.be

Hoeveel schadevrije jaren raak je kwijt?

Verloren jaren weer opbouwen

Bij elke schade die u claimt, verliest u 5 schadevrije jaren. U krijgt echter slechts 1 schadevrij jaar per jaar, mits u geen schade claimt. Na een terugval kost het dus 5 jaar voordat u weer op hetzelfde aantal jaren zit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Wat is een regelmatige bestuurder?

Als u een autoverzekering afsluit, geeft u op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Vaak is de verzekeringsnemer zelf de regelmatige bestuurder, maar het kan ook zo zijn dat het iemand anders is, bijvoorbeeld uw partner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diks.nl

Is een automobilist altijd fout?

Bescherming door de wet (artikel 185 Wegenverkeerswet)

De wet bepaalt dat de bestuurder van het motorrijtuig aansprakelijk is, tenzij hij overmacht kan bewijzen. Dit is een vorm van 'risicoaansprakelijkheid'. Daarbij hoeft men geen schuld te hebben aan het ongeluk, maar is men wel aansprakelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Wat te doen na aanrijding van achteren?

Direct doen na een aanrijding van achteren
  • uzelf en anderen direct in veiligheid te brengen;
  • de politie te bellen, als dat nodig is;
  • direct het schadeformulier in te vullen;
  • foto's van het ongeval te maken met uw smartphone;
  • naam en telefoonnummers van eventuele getuigen te noteren;

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischbureauletselschade.nl

Is achteropkomend verkeer altijd fout?

De autobestuurder die bij de voorste auto achterop is gebotst, had afstand moeten houden. In het verkeer ben je verplicht voldoende afstand te houden op je voorganger. De achteropkomende automobilist is bijna altijd volledig aansprakelijk voor alle schade.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op letsel.info

Kun je zomaar iemand aansprakelijk stellen?

Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op swart.legal

Hoe werkt schade verhalen op tegenpartij?

Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nab.nl

Wie vergoed mijn schade?

U kunt van diverse partijen mogelijk een vergoeding van uw (letsel)schade ontvangen: De veroorzaker en diens aansprakelijkheidsverzekeraar. De voertuigverzekeraar of zorgverzekeraar. Sociale- en volksverzekeringen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deletselschaderaad.nl

Populaire vragen