Zilvervisjes zijn misschien wel het meest voorkomende ongedierte van Nederland. Ze worden ook wel onterecht papiervisje of ovenvisje genoemd en behoren tot de familie franjestaarten. Er bestaan zo´n 370 verschillende soorten waarvan er slechts enkele in Nederland voorkomen.
Zilvervisjes worden over de hele wereld aangetroffen en er zijn ongeveer 370 soorten, waarvan drie in Nederland: het zilvervisje, het papiervisje en het ovenvisje. Deze drie lijken uiterlijk zo op elkaar dat de meeste mensen ze allemaal "zilvervisje" noemen. Deze soorten staan ook bekend als Franjestaarten.
Bovendien hebben zilvervisjes een hekel aan kou en tocht. Goed ventileren kan dus ook helpen, zeker de slaapkamer als je last hebt van deze insecten in bed. En zorg ervoor dat de temperatuur onder de 22 °C blijft. De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Zilvervisjes vormen een zilvervisjesplaag als u er niet meer mee kunt leven. Dit is bij de één meer dan 10 zilvervisjes zichtbaar per dag en bij de ander 2 zilvervisjes per dag. Het komt voor dat mensen er honderden aantreffen op een zolder of er elke dag wel 50 in de huiskamer tegen komen.
Citroensap en lavendelolie
Waar veel mensen houden van de frisse geur van citroen en lavendel, vinden zilvervisjes deze geuren maar niets. Daarom is een mengsel van deze geuren ideaal om zilvervisjes buiten de deur te houden.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Zilvervisjes kunnen in ieder huis voorkomen, in vieze én schone, en kunnen maanden zonder eten.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Zilvervisjes bijten en steken niet. We kunnen ons wel voorstellen dat ze er niet fris uitzien.
Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden.
Een zilvervisje heeft een lang en plat wortelvormig lichaam en wordt ongeveer één tot drie centimeter lang. Daarnaast heeft het zilvervisje nog twee sprieten op zijn kop en een stuk of vijf sprieten aan z'n achterlijf. Een zilvervisjes vliegt of springt niet, maar maakt wel snelle bewegingen.
Dat is de reden dat je ze s`morgens op die plaatsen meestal tegen komt. Veel mensen vragen zich af waar nu eigenlijk die zilvervisjes toch vandaan komen. In de natuur kun je het zilvervisje tegenkomen onder bladafval, in boomschors, onder stenen en in spleten van gesteente.
Samengestelde koolhydraten en papier
Ook kunnen de zilvervisjes dode insecten en dergelijke opeten, evenals schimmels. Het vocht halen ze uit hun voedsel, zodat ze geen directe waterbronnen nodig hebben. Wel planten ze zich graag voort in een warme en vochtige omgeving.
Het beestje is nog heel klein en wit van kleur. Na vier tot zes weken krijgt het - na meerdere malen te vervellen - een zilverachtige kleur, zoals een volwassen zilvervisje. Afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid wordt een zilvervis twee tot drie jaar oud.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes. Francine haalt een spinnenweb niet weg, maar laat het zitten. De spin eet haar zilvervisjes. 'Spinnen vangen insecten.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.
Iedereen heeft wel zout in huis. Lekker om je eten mee op smaak te brengen, maar ook een geweldig huismiddel om zilvervisjes mee te bestrijden. Zout onttrekt namelijk vocht aan de omgeving. Wanneer het met zilvervisjes in contact komt, zal het zilvervisje uitdrogen en doodgaan.
Het mannetje laat ergens een capsule met sperma achter. Door biochemische signalen trekt deze capsule de aandacht van een vrouwelijk zilvervisje, die de capsule vervolgens opneemt. Per keer kunnen er maximaal drie eitjes gelegd worden. Het duurt ongeveer zes weken voor een eitje uitkomt.
Zilvervisjes houden vooral van zetmeel en schimmels en brengen over het algemeen geen schade toe, al kunnen ze wel van uw kleding eten.
Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur. Zilvervisjes houden vooral van vochtige ruimtes. Papiervisjes houden van een iets drogere plaatsen die voldoende warm zijn. Ook ovenvisjes houden van drogere plaatsen dan zilvervisjes, maar houden van een beduidend hogere temperatuur (32-38°C tot 42°C).