Nitraat kan worden verwijderd door de natuurlijke denitrificatie te stimuleren met houtsnippers. Dit kan door middel van een zogenaamde Woodchip bioreactor: een ondergrondse bioreactor met houtsnippers. De met houtsnippers omhulde drains hebben een vergelijkbare werking als de met ijzerzand omhulde drains.
Nitraat verwijderen
Om de nitraatconcentratie binnen de perken te houden is de meest gebruikte manier om de concentratie te verdunnen door het verversen van vijverwater met leidingwater.
Nitraat dat niet door planten wordt opgenomen, wordt door bacteriën in de bodem afgebroken, spoelt uit naar het grondwater of belandt direct in het oppervlaktewater. Door een teveel aan nitraat kan grondwater onbruikbaar worden als bron voor drinkwater.
Hoge nitraatgehaltes in water kunnen wijzen op biologisch afval in de laatste stappen van stabilisering of in de afvloeiing van sterk bemeste velden. Nitraatrijke effluenten die in ontvangend water worden geloosd, kunnen de waterkwaliteit aantasten door de overmatige groei van algen te stimuleren.
Dit komt omdat nitraat wordt gebruikt als kunstmest. Bij overbemesting nemen de planten het teveel niet meer op en hoopt nitraat zich op in de bodem. Door de regen komt dit nitraat in het grondwater terecht, wat als grondstof voor drinkwater dient.
Afbraak nitriet en nitraat
Dieren (en mensen) produceren in hun lichaam nitriet uit nitraat (NO3-) en scheiden het uit via de urine. In de natuur breken bacterieën nitriet en nitraat af tot stikstof (N2), het onschadelijke gas waar lucht voor 80% uit bestaat.
Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Normen en richtlijnen
De WHO heeft voor nitraat een normwaarde van 50 mg/l drinkwater gesteld. Voor nitriet is in het Drinkwaterbesluit een norm aangehouden van 0,1 mg/l die voldoende bescherming biedt tegen zowel acute effecten als effecten op lange termijn.
Nitraat kan in het lichaam van de mens worden omgezet in nitriet. Ook door het bewaren, bereiden of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet kan samen met eiwitten in het lichaam mogelijk kankerverwekkende N-nitrosoverbindingen zoals nitrosamines vormen.
Nitraat is voor planten het belangrijkste voedsel dat ze opnemen uit de bodem om te groeien. De plant zet het nitraat om in eiwitten. Mensen en dieren moeten dan weer eiwitten eten om te groeien. En de mest van de dieren wordt door de bodembacteriën omgezet in nitraat, zodat de cirkel rond is.
Nitraten worden gebruikt in acute situaties, bijvoorbeeld om snel verlichting te geven bij pijn op de borst bij angina pectoris of acuut hartfalen. Nitraten worden ook gebruikt om een aanval van angina pectoris te voorkomen, bijvoorbeeld bij extra inspanning of hevige emoties. Nitraten worden onder de tong aangebracht.
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Nitraat is veel minder giftig voor vissen dan ammoniak. De nitraatconcentraties waaraan vissen in recirculatiesystemen worden blootgesteld kunnen behoorlijk oplopen en liggen over het algemeen tussen de 50 en 200 mg nitraatstikstof /L. Helemaal onschadelijk is nitraat echter niet.
Stikstof wordt door de natuur opgenomen in de vorm van nitraatzout of ammoniumzout. In bodem en water komt stikstof voor als nitriet, nitraat en ammonium.
Nitraat is een voedingsstof voor de aanwezige planten in de vijver. De planten nemen nitraat op als voedingsstof en de waarde van nitraat zal om deze reden redelijk stabiel blijven. Een ideale nitraatwaarde ligt tussen de 0-20. Mocht het nitraatgehalte toch te hoog zijn dan is waterverversing de oplossing.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Nitraat (NO3-) is een stikstofverbindng en een essentiële voedingsstof voor planten. De stof wordt opgenomen via de wortels uit de bodem. Nitraten worden gevormd doordat bacteriën ammonium (NH4+) tot nitriet (NO2-) en vervolgens tot nitraat omzetten. De vorming van nitraat uit ammonium wordt nitrificatie genoemd.
Voor sloten is de norm meestal rond de 2,4 mg N per liter. Dat is ongeveer een factor 4 tot 5 lager dan de nitraatnorm. Daar komt nog bij dat er naast nitraat nog andere stikstofverbindingen zijn.
Methemoglobinevorming. Nitriet kan zowel bij dieren als bij de mens aanleiding geven tot de vorming van methemoglobine (methemoglobinemie), waardoor het zuurstoftransport via het bloed wordt bemoeilijkt. Afhankelijk van het percentage methemoglobine treden min of meer ernstige vormen van zuurstoftekort op.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
Water wisselen bij te hoog nitriet in het aquarium
Wanneer je merkt dat de vissen aan de oppervlakte hangen of andere verschijnselen vertonen die passen bij een te hoog nitrietgehalte in het aquarium, kun je dit tijdelijk oplossen door zo snel mogelijk 50% van het aquariumwater te verversen.
' Alles wat je nodig hebt is een referentiekaart, nitraat teststrips en een smartphone met de gratis Nitraat App/Deltares Aquality App erop.Na het nemen van een watermonster met de teststrip scan je het resultaat en deel je dit eventueel.
NO3-waarde verlagen: Is het nitraatgehalte van je aquariumwater te hoog, dan is het slim om een deel van je water te verversen en Balance NO3 verlager toe te voegen. Doe dit altijd geleidelijk! Ook is het een goed idee om je vissen wat minder te voeren.
Rijst opwarmen: veilig? Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden.