We adviseren u om na de behandeling de eerste 2 á 3 uur niets te eten of te drinken behalve water. Daarna kun je het meeste wel weer eten en drinken behalve consumpties die extreem veel kleurstoffen bevatten zoals bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn, cola, rode kool en ketchup. Dit geldt voor de rest van de dag.
Waarom mag ik alleen wit eten en drinken? Door het bleken van je tanden wordt het glazuur iets poreuzer. Dit is slechts tijdelijk, want je speeksel herstelt dit zelf weer. Maar het betekent wel dat je twee dagen na het bleken alle voedingsmiddelen met natuurlijke en kunstmatige kleurstoffen moet vermijden.
Voeding en vocht
Aardbeien, kip, vis, popcorn, rijst en appels eten dragen bij aan wittere tanden. Deze producten hebben een reinigende werking op het gebit dankzij de structuren, kleur en de zuren. Ook voldoende zuivel nuttigen door producten als kaas en melk te eten zorgen ervoor dat het tandglazuur sterker wordt.
De opvolgende 24 uur mag je geen gekleurde dingen eten. Wat wel mag? Banaan, yoghurt, rijst - en vul maar in.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Daarnaast bevatten wortelen vitamine A en deze vitamine heb je nodig voor een gezond tandglazuur. En last but not least: ook komkommers zorgen voor een stralend witte lach. Deze groente bevordert de speekselproductie en dit heeft een positief effect op het reinigen van je gebit.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Eetwaren zoals bloemkool, asperges, geitenkaas, venkel, wit brood, witlof, pasta (geen volkoren, yoghurt, melk en appel bevatten geen kleurstoffen.
Wanneer je alleen de oppervlakkige glazuurlaag bleekt, zoals thuis of in een bleeksalon, dan blijft het resultaat maximaal enkele weken zichtbaar. Dat betekent dat je 5 tot 8 keer per jaar je tanden moet bleken om de witte kleur te behouden.
Drink gedurende 24 uur na het bleken geen koffie, thee of wijn. Ook roken kun je beter even vermijden. Het advies is om 4 uur lang na het bleken alleen water te drinken.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Tanden bleken met aardbeien en zout
De combinatie van aardbeien en zout klinkt niet meteen lekker, maar wordt wel degelijk gebruikt om tanden witter te maken. De vitamine C in de aardbeien zou helpen om tandplak af te breken, terwijl het zout die tandplak dan weer zou absorberen.
Hoewel je tanden na zo'n behandeling enige tijd witter kunnen zijn, heeft het gebruik van zo'n lamp geen zin. Tandarts Erik-Jan Muts legt in Stax&Toine uit hoe het zit. In deze zaken, maar ook in tandartspraktijken, wordt vaak gebruikgemaakt van blauw licht.
De meeste sessies worden over meerdere dagen verspreid. Dit is afhankelijk van de behandeling die je kiest. Meestal doen we maximaal vijf sessies tijdens één afspraak, zodat wij goed de resultaten kunnen zien.
De bitjes dienen thuis minimaal 2 uur, of een hele nacht gedragen te worden. Na 5 tot 10 keer dragen bereiken de meeste mensen de door hun gewenste kleur.
In de Verenigde Staten is de jacht op witte tanden een hype. Amerikanen laten hun gebit door de tandarts bleken, of doen het zelf met een 'home bleaching kit', een mondstuk met peroxide-gel. Maar ook steeds meer Nederlanders willen wittere tanden.
Pijn na het bleken: de werkzame bestanddelen in bleekgel kunnen eventueel gevoeligheid veroorzaken. Het is belangrijk om de behandeling bij dergelijke gevoeligheid te staken en te overleggen met uw tandarts over de vervolgprocedure.
Groene thee zorgt voor minder aanslag dan zwarte thee. Het is nog beter om muntthee en gemberthee te drinken, omdat ze worden gezien als “niet echte thee” doordat ze geen tannine bevatten, die zorgt voor de verkleuring van uw tanden.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Zuur eten tast het tandglazuur aan! Als u de tanden namelijk meteen gaat poetsen, zal het glazuur ook mee gepoetst worden. U kunt het beste 1 uur wachten met tandenpoetsen.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.