Na de bevrijding worden NSB'ers en collaborateurs massaal opgepakt. Dit gebeurt vaak door leden van de
Na de Bevrijding wordt iedereen die wordt verdacht van verraad, NSB'ers en andere helpers van de Duitsers, opgepakt door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Tussen de 120 en 180 duizend NSB-ers worden gevangen genomen en opgesloten in scholen, fabrieken, maar ook in vroegere kampen, zoals kamp Westerbork.
De kopstukken van de NSB werden na de oorlog ter dood veroordeeld of kregen gevangenisstraf. Anton Mussert kreeg de doodstraf. Diverse kopstukken van de NSB werden na de oorlog ter dood veroordeeld of kregen gevangenisstraf.
In 1945 werd de Waffen-SS, na de nazi-Duitse nederlaag, ontbonden. Op 30 september 1946 werd de Waffen-SS door een geallieerde rechtbank tijdens de processen van Neurenberg veroordeeld en formeel bestempeld tot misdadige organisatie en verboden.
Na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland werd de NSB verboden en werden veel van haar leden wegens hulpverlening aan de vijand berecht. Mussert zelf werd ter dood veroordeeld en gefusilleerd, Van Geelkerken kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd.
Volgens het Nationaal Vrijheidsonderzoek in 2006 van Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt gesteld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland ongeveer vijf procent van de bevolking actief was in het verzet, eveneens vijf procent werkte actief mee met de Duitsers en de rest was niet 'fout' maar steunde ook geen ...
'Die was fout in de oorlog'! Het is een uitspraak die lange tijd gebruikt werd voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog samen werkten met de Duitsers en betrokken waren bij de NSB. Anton Mussert volgde in Nederland het voorbeeld van de nazi's.
Nederlandse mannen die in Duitse krijgsdienst traden verloren automatisch hun Nederlanderschap. Zij werden stateloos. In 1953 voerde de Nederlandse staat een wet in waardoor zij hun Nederlandse nationaliteit weer konden terugkrijgen (wet 1953 Staatsblad 363). Deze wet bleef tot 1977 van kracht.
Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de De Waffen-SS opgericht. Het werd het belangrijkste en bekendste onderdeel van de SS. Ook was de SS verantwoordelijk voor de deportatie van Joden naar de vernietigingskampen.
De Gestapo was de Geheime Staatspolizei, de geheime politie van nazi-Duitsland. Het was een van de meest gevreesde en beruchte organisaties van de nazitijd. De Gestapo werd opgericht in 1933 en viel onder de controle van de SS, de paramilitaire organisatie die verantwoordelijk was voor de nazibeveiliging en -repressie.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Landelijk gezien was de aanhang van de NSB (percentage stemmen tijdens verkiezingen van 1935 en 1939) groter in verstedelijkte gebieden, in gemeenten met meer welgestelden, in gemeenten met meer werklozen, en ook in gemeenten met relatief meer Joden; de aanhang van de NSB bleef klein in gemeenten waar de 'politieke' ...
In de Tweede Wereldoorlog waren er drie soorten kampen waar o.a. opgepakte joden naartoe werden gebracht. In een interneringskamp werden mensen samengebracht om ze vervolgens door te sturen naar een ander kamp. De interneringskampen in Nederland waren in de volgende plaatsen gelegen: Amersfoort.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben tussen 22.000 en 25.000 Nederlanders dienst gedaan bij formaties van de Waffen-SS.
Een kapo was een gevangene in een nazikamp in de Tweede Wereldoorlog, die als taak had op de andere gevangenen toe te zien. Een kapo moest voor de SS het werk van de gevangenen begeleiden en hij was verantwoordelijk voor hun resultaten.
Ongeveer 25.000 Nederlanders dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig als soldaten in de Waffen-SS. Volgens het populaire beeld waren zij onvoorwaardelijke collaborateurs en fanatieke moordmachines, die tot hun laatste snik vochten voor Adolf Hitler en zijn 'Duizendjarige Rijk'.
Auschwitz-Birkenau in Polen (1,1 miljoen doden)
Rudolf Höss wordt op 16 april 1947 opgehangen op de binnenplaats naast het voormalige crematorium van Auschwitz. Höss was de commandant van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Hier was hij verantwoordelijk voor de dood van bijna een miljoen Joden en andere gevangenen in het kamp.
Vanaf de oprichting van Konzentrationslager Auschwitz, begin mei 1940, tot aan de evacuatie op 27 januari 1945, dienden er nagenoeg 9000 SS'ers. Gemiddeld bestond de SS-bewaking uit zo'n drie- tot vierduizend man.
De Eerste Wereldoorlog was niet alleen de bloedigste oorlog die er tot dan ooit gevoerd werd, maar ook de duurste. De 120.000 eigenaars van de laatste Britse oorlogsobligaties kregen in totaal 1,9 miljard pond terug, die sinds 1932 aan de Britse Schatkist geleend werd om de oorlogsschuld te dragen.
Drenthe was een landbouwprovincie en in de NSB zaten boeren die opkwamen voor hun vakgenoten. Daarnaast beloofde NSB-leider Mussert tijdens een gewestelijke landdag in Rolde (1941) hulp aan de boeren. In de loop van de oorlog werd de greep van de NSB op het provinciale bestuur groter.
Grote bedrijven als Philips en DAF, maar ook plaatselijke schildersbedrijven die bunkers verfden, bijvoorbeeld die op Schiermonnikoog. Het beton voor die bunkers werd ook door Nederlanders geleverd, onder meer vanuit Hoogkerk door het bedrijf Kool en Wildeboer. Na de oorlog werd streng opgetreden tegen deze bedrijven.