kook je pasta, laat het afkoelen en warm het daarna terug op. Want een experiment tijdens een Brits televisieprogramma heeft immers aangetoond dat opgewarmde pasta veel gezonder is dan versgekookte pasta.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4°C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
De grote boosdoener is de Bacillus cereus, een bacterie die na een dag of twee enorm woekert en toxines produceert die leiden tot een voedselvergiftiging. De bacterie vormt sporen die hittebestendig zijn waardoor de gifstoffen massaal vermenigvuldigen als je jouw restje opwarmt in de microgolfoven.
Als je een grotere portie spaghetti of ovengerechten zoals lasagne of cannelloni over hebt, is pasta opwarmen in de oven een goede optie. De temperatuur wordt gelijkmatiger verdeeld waardoor alles mooi doorwarmt. Verwarm de oven voor op 175°C. Bedek je overschotje pasta of lasagne met aluminiumfolie.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Slecht idee om restjes spaghetti te bewaren? Als je pasta niet goed koel bewaart, is hij na twee dagen al giftig. Het kan een dodelijke voedingsbodem voor bacteriën zijn. Maar zelfs als je de pasta volgens de regels van de kunst hebt bereid en koel genoeg bewaart, dan is het beste er na twee dagen wel af.
Als je een koude take-away komen halen bent of je hebt nog een restje over van de vorige dag, dan kan je deze steeds opnieuw opwarmen in de microgolfoven of op het vuur. Als je een gerecht uit de ” Creamy Corner ” sectie hebt genomen, dan warm je deze best op max. 600 watt op.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Gooi het in een metalen zeef en doop het in een pan met kokend water totdat het goed is opgewarmd (ongeveer 30 seconden). Dit zorgt er niet alleen voor dat de pasta niet uitdroogt, maar de snelle inslag van de hitte voorkomt ook dat ze papperig worden.
Spaghetti zonder saus kun je het beste opwarmen door een pannetje met wat water aan de kook te brengen. Als het water kookt doe je de spaghetti in de pan voor ongeveer 1 minuut. Giet het water af en serveer de spaghetti direct.
Tenminste: het smaakt beter als je de pasta opnieuw opwarmt op een goede manier. Heb je nog gekookte pasta over zonder saus? Dan is het een goed idee om de pasta in een zeef in een pan met kokend water onder te dompelen, zodat die op die manier ongeveer 30 tot 40 seconden opnieuw kan doorkoken.
Koude pastasalade is heel gezond.Gezonder zelfs dan warme pasta. Dat heeft alles te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. Wanneer je pasta namelijk laat afkoelen wordt het zetmeel omgezet in resistent zetmeel, wat zich als een voedingsvezel gedraagt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spaghetti carbonara kun je prima opwarmen. De beste manier om dit te doen is in een pan met een klein beetje olijfolie. Warm de spaghetti carbonara net zo lang op totdat hij weer warm genoeg is om het op te kunnen eten. Ook kun je spaghetti carbonara opwarmen in de magnetron.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Aardappelpuree opnieuw opwarmen
Je kunt de puree het beste een dag van te voren uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast. Vervolgens kun je de aardappelpuree opnieuw opwarmen in een steelpannetje of in de oven.
Het blijkt dat je minder calorieën en koolhydraten verteert als je overgebleven pasta eet, dankzij een proces dat retrogradatie heet. Je kunt misschien niet genieten van een warme maaltijd, maar als je pasta (en rijst!)laat afkoelen, verandert de structuur.Dit maakt het voor ons gezonder om te te eten!
Gedroogde pasta moet al snel twee tot driemaal langer koken. Vergis je hier dus niet mee, want dat levert een zeer onsmakelijk resultaat op. Grappig weetje: verse pasta is niet “beter” dan gedroogde pasta. Verse pasta is veel moeilijker al dente te krijgen dan gedroogde pasta.
Verse pasta kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Rol hem op tot nestjes, bestuif met bloem en bewaar onder een theedoek in de koelkast. Let erop bij gevulde pasta (ravioli, tortellini…) dat ze elkaar niet raken.
Dat is helemaal niet nodig, zelfs niet als je drie keer per week spaghetti, penne of pappardelle op tafel zet. Sterker nog: pasta eten kan helpen om af te vallen. Vaak worden de Italiaanse deegwaren als dikmaker gezien, maar zou onterecht zijn.
In de koelkast kan de pastasaus gedurende één tot enkele dagen bewaard worden. Dit wordt met name bepaald door de houdbaarheid van het gehakt (of een ander soort vlees of vis) dat door de saus zit. Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren.
Zo geeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw als advies om gebakken vlees en pizza drie tot vier dagen te bewaren. Voor voedingswaren zoals ei, tonijn en pasta is dat zelfs drie tot vijf dagen, al raadt het Voedingscentrum dat af.