Je zou kunnen stellen dat het Glencairn glas het fijnste glas is om whisky uit te drinken. Het is mooi gevormd en geeft een perfecte geur en smaak beleving. Niet voor niets wordt het door velen aanbevolen. Welk glas je moet kiezen ligt natuurlijk ook aan je eigen smaak en hoe je whisky wilt beleven.
Een tumbler is een kort, breed en cilindervormig glas met meestal een dikke bodem. Voor de whiskeysoorten die met ijs of water worden gedronken is een tumbler een goede keuze.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Een Whisky glas met deksel. Dit is het origineel Glencairn glas. Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven. De hoogte van dit glas is 11,5 cm en de drink opening 4,5 cm.
Wanneer je op zoek bent naar mooie whiskey glazen, dan ben je bij Blokker aan het juiste adres.
Dit zijn “stenen” (in de vorm van ijsblokjes) die je kunt koelen en hergebruiken. De whisky stenen zorgen ervoor dat je whisky niet verwatert, waardoor de originele smaak van je whisky behouden blijft.
Denk hierbij aan gerookte makreel, eend, rund, fazant of, daar hebben we hem weer, haggis. Overigens is een goed stuk biefstuk niet alleen aan te raden met een goed glas rode wijn, maar ook met een degelijke 'stevige' whisky als deze. Vaak gaat fruit ook goed samen met deze whisky's.
Bewaar de whisky op een constante temperatuur
De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius. Belangrijk is om de temperatuur niet teveel te laten schommelen en zeker niet te warm te laten worden.
Standaardglazen bevatten rond de 10 gram alcohol, onafhankelijk van de soort drank. Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml.
Het enige wat je nodig hebt om puur rum te drinken, is een fles naar keuze, een mooi glas en eventueel ijsklontjes. Schenk ongeveer 3cl in en laat de drank even in het glas staan, zodat de geuren en smaken zich meer kunnen openen.
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Een tumbler is een kort, breed, cilindervormig glas met meestal een dikke bodem. De tumbler wordt veel gebruikt als whiskyglas, maar niet altijd terecht. Voor de whiskysoorten die met ijs of water worden gedronken is een tumbler een goede keuze.
Een standaardglas whisky levert 86 kilocalorieën op. Een standaardglas whisky bevat, zoals eerder gezegd, 35 ml. Een standaardglas bier is vele malen groter, namelijk 250 ml.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
In België geven ze in de restaurants en bars gewoonlijk 5cl sterke drank in je glas, wat dus neerkomt op 14 glazen per fles, als het natuurlijk een fles van 70cl is. In UK krijg je slechts 2,5cl ingeschonken waardoor je er natuurlijk 28 uit 1 fles krijgt.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden.
Een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar zal een smoky whisky aanvullen. Serveer een sterkere kaas, zoals een stinkkaas met een pittiger whiskydrankje. Probeer bijvoorbeeld een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert.
Tonen van noten geven een moutachtige smaak aan de whisky. Samen met zoete componenten van peer, appels en honing sluit cardhu naadloos aan bij speculaas en koek. Serveer de Cardhu 12yr als dessert bijvoorbeeld met speculaas, American cookie of chocolade truffel.
Fruitig en toegankelijk: Jack Daniels & appelsap
Vul een groot glas met voldoende ijsklontjes en schenk daarna 35 ml Jack Daniels in het glas. Vul het restant van het glas aan met appelsap en roer dit geheel goed door elkaar. Heb je je drankje liever wat sterker of juist minder sterk?
Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
Whisky stenen zorgen voor een echte “Whiskey on the rocks” effect. U hoeft geen ijsklontjes meer te gebruiken, maar gewoon twee stenen in uw whisky. Leg de stenen wel eerst een uur van te voren in uw vriezer. Uw whisky wordt nu gekoeld zonder dat u water in uw drankje krijgt, zoals bij ijsklontjes.