Bij een afgesloten zandbak (bijvoorbeeld met een houten deksel of met een zeildoek) hoef je het zand niet jaarlijks te vervangen. Controleer wel ieder voorjaar of het zand nog voldoende schoon is. Overigens nog een tip: zorg ervoor dat regenwater goed weg kan lopen onder de zandbak.
Speelzand voor buiten is gewoon zand. Je kunt het als je kind er niet langer in speelt, uitstrooien in je tuin bijvoorbeeld. Speelzand voor binnen hoort bij het restafval. Ververs speelzand in ieder geval 1x per jaar.
Al vanaf een hele jonge leeftijd kunnen kinderen in een zandbak spelen. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze zelf kunnen zitten en dingen vastpakken. Meestal is dit tussen de 6 en 9 maanden. Ga bij jonge kinderen (1 tot 3 jaar) voor een kleine zandbak.
Als een zandbak bijvoorbeeld een lengte en een breedte van 2,5 meter heeft (vierkante zandbak) en u wilt een hoogte van 20 cm, dan is de berekening: 2,5 x 2,5 x 0,2 = 1,25 m3. U heeft dat een 1,25 kubieke meter zandbakzand nodig.
Mik het oude speelzand niet in de container. Het hoort niet thuis in de groene container: deze is bedoeld voor afval wat kan composteren. Zandbakzand composteert niet. Kleine partijen kun je wegbrengen naar de milieustraat in je gemeente.
Dek de zandbak niet af met een plank of deksel. Het zand blijft hierdoor erg vochtig waardoor bacteriën en schimmels gaan groeien in het zand. Als de zandbak met een plank afgedekt wordt, zorg dan voor kieren of gaten in het deksel voor ventilatie.
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.
Daarom kunt U het beste echt speelzand kopen. Dit is extra gezeefd en gespoeld zand zodat de grootste vervuiling eruit is gezeefd, is fijn van korrel en hierdoor perfect zand om in te spelen of zandkastelen van te bouwen. Speelzand is goed waterdoorlatend zodat er geen plassen water in de zandbak blijven staan.
In de normale zandbak schelp (groene, blauwe of roze) kan per helft ongeveer 60 kilogram zand. Er kan zo'n 60 liter water in. In de grote zandbak schelp kan (per helft) ongeveer 80 tot 100 kg zand of 80 tot 100 liter water.
Hoe schoner het zand, hoe prettiger spelen voor kinderen. Schelpjes, takjes e.d. kunnen zorgen voor kleine verwondingen en dat willen we natuurlijk niet. Speelzand is daarom extra gezuiverd. Tot slot is Speelzand ook licht waterdoorlatend, dit om te zorgen dat wateroverlast in de zandbak minimaal is.
Het zand dat je het beste in de zandbak kunt gebruiken is speelzand. Dit zand is gezeefd en gespoeld, fijn van korrel en hierdoor perfect voor kinderen om in te spelen.
Katten poepen liever niet op plekken waar ze hun drollen niet goed kunnen begraven. Maak drollen begraven onmogelijk met stekelige takken of ondiep ingegraven kippengaas. En doe een deksel op de zandbak. Zet op plekken waar je de kat echt niet wilt hebben planten die katten vies vinden ruiken.
Kinetisch zand hoef je in principe nooit te vervangen. Het droogt nooit uit en je kunt het gemakkelijk opruimen. Er onstaan geen bacteriën in, maar met een kleine set zand moet je misschien na een half jaar bijkopen omdat er hier en daar wat verloren gaat.
Kinderen worden tijdens het spelen blootgesteld aan stoffen uit het kinetisch zand door huidcontact. Mogelijk zijn deze stoffen kankerverwekkend (carcinogeen), kunnen ze het DNA beschadigen (mutageen) of hebben ze een schadelijk effect op de voortplanting van mensen (reprotoxisch).
Dat klinkt misschien niet veel maar als je de houten zandbak boven de grond uit laat komen is het echt genoeg. Je kinderen moeten er natuurlijk wel zelfstandig uit kunnen komen. Zorg dat het uitgegraven gat een vlakke bodem heeft zonder stenen, onkruid etc. Daarna kun je een worteldoek plaatsen.
Half uur in de oven op een graad of 150, gaat prima. Is het allemaal hartstikke dood en droog. Ik zou het ook gewoon een half uurtje op 150 graden in de oven zetten, dan weet je zeker dat het droog is. Anders een paar dagen uitspreiden op een krant onder de kachel.
Afdekken Zandbak
Dek je zandbak af met een platform van houtenplanken, hierdoor kunnen geen katten of bladeren in je bak komen, maar ventileert de zandbak wel voldoende, in tegenstelling tot een volledig waterdichte afdichting.
Bereken hoeveel m3 ophoogzand je nodig hebt met deze formule: breedte x lengte x ophoging x 1,1. Een rekenvoorbeeld: je legt een terras aan van 6 meter bij 5 meter. De ophoging is 15 centimeter. Dan doe je 6 x 5 x 0,15 x 1,1 = 4,95 m3.
Ook sommige soorten gele schimmel produceren mycotoxinen. Ook gele schimmel in huis kan gevaarlijk zijn. Regelmatige inademing van mycotoxinen kan onder andere zorgen voor: Vermoeidheid.
Schimmel op je (pot)grond: kan geen kwaad
Het zijn schimmels die leven van dood materiaal en je plant geen kwaad doen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het niet zo'n dikke plak wordt dat er geen lucht en/of water meer doorheen kan.
Zet de plant in een zonnige en goed geventileerde omgeving. Je kunt de plant het beste behandelen met natuurlijke schimmelwerende producten. Dit kunnen bijvoorbeeld kaneel, zuiveringszout of appelazijn zijn. Deze producten voorkomen schimmelgroei op je plant, maar zullen je plant niet aantasten.