Het is dan ook belangrijk dat als je, voor behoud van smaak en versheid, de koffiebonen na het branden snel verpakt. Door het ventiel kan dan de rest van de gassen ontsnappen zonder dat de zak knapt. Voorgemalen koffie verliest zoals je ziet heel snel zijn versheid.
Een kopje koffie met donker geroosterde bonen is dikker en voller dan koffie die gemaakt is van licht geroosterde bonen. Koffie gemaakt van lichter geroosterde bonen heeft meestal meer delicate, complexe smaken. Licht gebrande koffie is doorgaans zoeter, helderder en zuurder.
Traditionele methode. Bij de traditionele methode worden de groene koffiebonen gebrand in een afgesloten om zijn as draaiende trommel, waarbij de warmte gelijkmatig en nauwkeurig gecontroleerd van buitenaf wordt toegediend. Hierdoor kan men niet massaal grote hoeveelheden branden, maar wel per melange specifiek.
Light Roast zijn koffiebonen met een licht bruine kleur. Bovendien hebben deze bonen geen olielaagje op het oppervlakte. Het geeft subtiele smaken waar men vooral fruitige tonen in de koffie proeft. Perfect om te drinken als filterkoffie, oftewel slow coffee.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is dus ongeveer twee weken. Dit geldt zowel voor de houdbaarheid van koffiebonen als gemalen koffie. Daarna is het niet bedorven, het smaakt alleen anders.
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Als er geen lucht bij kan komen, kunnen de geurstoffen niet ontsnappen. Met zuurstof reageren kan ook niet, waardoor de koffie-oliën niet ranzig worden. Daarom staat gemalen koffie vacuüm verpakt in de winkel. De kwaliteit gaat achteruit zodra je de verpakking opent.
In het kort: Elke koffieboon bevat vet. Vette koffiebonen zijn slecht voor je koffiemachine. Droge koffiebonen niet. Vette koffiebonen zijn vaak ook bitter en hebben een minder volle body.
Als je voor het eerst rauwe koffiebonen gaat eten, verwacht dan geen mooie nootachtige smaak zoals je zou krijgen van gebrande koffie. Rauwe of groene koffiebonen smaken erg zuur, zuur en houtachtig.
Tijdens het branden veranderen de koffiebonen van kleur. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer geroosterd, hoe donkerder de bonen worden. Het branden gebeurt in grote trommels die langzaam ronddraaien. Het branden gebeurt bij 200°- 220° Celsius.
Koffiebon branden is een chemisch proces. In een koffieboon zitten zo ongeveer 2000 verschillende chemische stoffen. Deze worden tijdens het koffie branden afgebroken of omgezet in in enkele honderden vluchtige aromatische verbindingen. In enkele minuten ondergaat de nog groene koffieboon een intense verandering.
Het brandproces begint met het verdampen van water. Koffiebonen bevatten van nature water en pas als dit water grotendeels is verdampt zullen de bonen verkleuren. De koffiebonen worden in de koffiebrander gedaan en de temperatuur zal langzaam worden verhoogd.
Wat heb je nodig om koffie te branden? Om koffie te branden is een koffiebrander, kleurmeter, rooster met koele lucht en diverse meetinstrumenten nodig. Daarnaast vereist koffiebranden een hoop expertise en kennis.
Groene koffie is gezond. Doordat er chlorogeenzuur, polyfenolen en antioxidanten in groene koffie zit. Deze stoffen beschermen het lichaam tegen ziektes. Polyfenen zijn actieve stoffen die oxidatie tegengaat.
De kleur van het kopje waarin je koffie drinkt heeft invloed op de smaak van het warme drankje. Blauw zou tot een zoetere smaak leiden, wit maakt dan weer extra bitter.
Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol.
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Gemalen koffie is namelijk ook een smaakmaker. Zo wordt het veel gebruikt in barbecue rubs. Niet alleen geeft het smaak aan – bijvoorbeeld – varkensschouder, maar de koffie zorgt er ook voor dat je vlees extra sappig wordt. Dat komt doordat de koffie een korst vormt die alle vleessappen binnenhoudt.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Houdbaarheid vacuümverpakte koffie
Hierdoor kunnen de gassen ontsnappen zonder dat er zuurstof bij de koffie kan komen. Gebrande koffie zal pas gevoelig zijn voor zuurstof en daardoor in smaak verminderen zodra het geen gassen meer loslaat. Ons advies is onze luchtdichtverpakte koffie maximaal 6 maanden te bewaren.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.