De badkamer wordt het beste verlicht door indirect verlichting of verlichting met een diffusor, zoals deze ronde of deze vierkante inbouwspot. Het is beter om verschillende armaturen te plaatsen met minder Wattage en wat minder lichtopbrengst, dan één groot armatuur met heel veel lichtopbrengst.
In de badkamer wordt meestal warm wit licht gebruikt. Richt spots nooit op de spiegel. Dat geeft namelijk verblindende reflecties. Zorg ervoor dat de verlichting boven het bad zo geplaatst wordt, dat je niet in het licht kijkt - en dus verblind wordt – wanneer je in bad ligt.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.
Toiletten in woningen, maar ook bedrijven en horecagelegenheden, kunnen het best verlicht worden met de kleurtemperatuur zeer warm wit (2700K) of warm wit (3000K). Dit geldt ook voor de algemene verlichting in badkamers.
In de badkamer heb je zo veel mogelijk helder licht nodig. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen of make-up aan te brengen. Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen.
Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van het licht. In ons assortiment hebben wij diverse lichtkleuren LED Panelen: 3000K Warm Wit, 4000K Helder Wit (Neutraal Wit), 6000K Koud Wit, instelbaar wit CCT LED paneel(2800k-6500K) en RGB(kleur)LED paneel.
Voor rust en ontspanning zorgt de kleur blauw, die daarom naast warme kleurtonen uitermate geschikt is om een paradijselijke wellness-ervaring te bereiken. Een doordacht en fraai verlichtingsconcept in de badkamer loont beslist de moeite.
De badkamer goed verlichten
Afhankelijk van het aantal m2 van de badkamer, kun je meestal genoegen nemen met 4 spots. Boven de spiegel is het aan te raden om verlichting te gebruiken met een wit maar warm licht. Dit is makkelijk voor bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging en het aanbrengen van make-up.
IP20 in de badkamer
IP20 geeft geen bescherming tegen water dus het is van belang dat het vocht in de badkamer goed wordt afgevoerd door een degelijke afzuiging. Indien dit in orde is bestaat er minder kans op condens vorming en zal het mogelijk zijn op IP20 armaturen toe te passen in het plafond.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
In de buurt van de badkuip of douche moeten de lampen de IP-beschermingsgraad 67 hebben. Dan zijn ze waterdicht bij tijdelijke onderdompeling. Bij plekken tot 2,25 m hoogte rondom de douchekop en badkuip of douchebak is de IP65 de juiste beschermingsgraad voor je lampen. Daarmee zijn ze straalwaterdicht.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
Voor de badkamer hebt u 500 lux nodig. De oppervlakte is 9m2. U hebt dus 500 x 9 = 4500 lumen nodig. Om te berekenen hoeveel spotjes u nodig hebt, deelt u 4500 door het aantal lumen dat het spotje heeft.
Voor de badkamer is het verstandig om 24 graden aan te houden. Hiervoor rekent men standaard 93 Watt per m³ (zie tabel). Daarvoor vermenigvuldig je de inhoud van de ruimte met het aantal Watt per m³: 15 x 93 = 1395 Watt.
Gebruik dan een inbouwspots met een aluminiumkleurig armatuur of een stalen armatuur. Wanneer de badkamer juist over geen vaan deze kleuren beschikt maar veelvuldig gebruik is gemaakt van wit, dan volstaat het om een inbouwspot met wit armatuur in de badkamer toe te passen.
Een veel gemaakte fout in badkamers is om voor de basisverlichting maar één lichtpunt te voorzien, centraal in de ruimte. Voorzie liever drie lichtpunten van 20 watt (250lm) dan één van 50 Watt (635lm): hoe meer je het licht kan verspreiden over de kamer, hoe beter. Dat zorgt voor meer sfeer.
Om optimaal gebruik te maken van de roterende functies van inbouw of opbouwspots is het belangrijk dat de spotjes ca. 50 cm van de muur worden geplaatst. Zo benut je optimaal de mogelijkheid om de lichtbron te draaien en te kantelen en zitten de lichtbundels niet te dicht tegen de wanden.
Het aantal spots per m2 in de badkamer is afhankelijk van de grootte van de badkamer. Voor kleinere badkamers of voor die met lagere plafonds, raden we 3-4 spots aan. Dit zal voldoende licht geven zonder te overweldigend te zijn. Voor grotere badkamers of die met hogere plafonds, raden we 5-7 spots aan.
Blauw licht op kantoor
De golflengte van de huidige ledverlichting is langer dan 440 tot 460 nm en is daarom niet schadelijk. Maar het kunstmatige blauwe licht van schermen is sterker dan de natuurlijke vorm. Die enorme hoeveelheid energie veroorzaakt vermoeide en geïrriteerde ogen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, …
Gezellig sfeervol of functioneel: de badkamer is een belangrijke ruimte in huis. Goede verlichting is dus een echte must-have. In het algemeen kan je het beste kiezen voor een warme kleurtemperatuur (dus Kelvin) van ongeveer 2700 Kelvin.
Wit licht komt het meest in de buurt van daglicht. Daardoor vertekenen de kleuren van voorwerpen onder wit licht het minst en is wit ook de meest gebruikte lichtkleur in de dagelijkse praktijk. Om die reden is wit licht doorgaans minder geschikt als “effect-licht” (behalve in geval van speciale lichteffecten).
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2800 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
Verlichting voor thuis zit eigenlijk altijd onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K.