Aardetinten zijn kleuren die terugkomen in de natuur en een warm en natuurlijke kleur zijn. Denk hierbij aan bruin, zand, terracotta, beige, taupe maar ook zacht groen en geel! Het zijn meestal zachte kleuren die goed te combineren zijn.
Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart. Op onderstaande foto werd gekozen voor een combinatie van aardetinten: wit, beige, bruin en grijs.
Dit jaar zijn dat de aardetinten. Roestbruin, donker- en lichtbruin, nudetinten en ook oranje en taupe zijn kleuren die in bijna alle collecties terugkomen. Echt herfsttinten, die tot diep in de winter zorgen voor warmte in je garderobe én in je humeur!
Aardetinten refereren terug naar de aarde. Denk aan eens aan de zee, het strand en het bos. In deze drie vind je al een heleboel kleuren terug. Zoals o.a. blauw, beige, grijs, groen en bruin.
De natuurlijke kleuren komen meestal vooruit uit tertiaire kleuren zoals: bruintinten, oker tinten, mosgroen tinten, grijsblauw tinten etc. Het kunnen lichte maar ook donkere kleuren zijn. Natuurlijke kleuren ontstaan dus uit de primaire kleuren maar het zijn tertiaire kleuren.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur.
Door de kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen, kun je alle kleuren maken die er bestaan. Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel.
Warme kleuren in huis zijn rood, oranje en geel plus alle tinten die ontstaan door deze kleuren te mengen. Ook geelloranje, oranje, roodoranje, donkerrood, roze en roodpaars zijn dus warme kleuren muurverf.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Natuurtinten zijn van zichzelf neutraal en zacht van kleur, maar wat wordt dan verstaan onder deze tinten? Wanneer u hiervan kleuren wilt toevoegen aan uw keuken, gebruik dan kleuren zoals groen, bruin, rood, beige, grijs en steenkleuren.
Natuurlijke kleuren zijn subtiele en gedempte tinten die je veelal in de natuur vindt. Deze behoren tot de natuurlijke of casual kledingstijl. Wanneer je een natuurlijke of casual kledingstijl hebt, dan heb je een voorkeur voor een kleurenpalet uit de natuur.
Aardetinten zijn kleuren die terugkomen in de natuur en een warm en natuurlijke kleur zijn. Denk hierbij aan bruin, zand, terracotta, beige, taupe maar ook zacht groen en geel! Het zijn meestal zachte kleuren die goed te combineren zijn.
De interieur kleuren voor 2022 bestaan voornamelijk uit lichte en natuurlijke tinten. Hierbij is te denken aan frisse blauwe kleuren en rustige aardetinten, maar ook aan gedempte olijfgroene kleuren. De interieurkleuren van 2022 zorgen voor een rustgevende uitstraling waarin je je op je gemak voelt.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Daarbij is er nog steeds een grote rol weggelegd voor groen-, blauw- en zandtinten. Daarnaast zitten er telkens ook een aantal vrolijke en heldere kleuren in de trendkleurenpaletten, die het hernieuwde optimisme in de wereld weergeven. Geel, koraal en roze fleuren in 2022 mee de interieurs op.
Blauwe muren zorgen voor rust en evenwicht, maar alleen als je de kleur ook op die manier gebruikt (niet te contrasterend dus). Verder mis je misschien de bruine en grijze muren, maar deze zijn vooral heel neutraal.
Het nadeel van sobere slaapkamer kleuren is dat ze al snel onpersoonlijk kunnen ogen. Om dit tegen te gaan kan je gebruikmaken van sfeervolle decoratie, fotokaders en enkele kleurrijke kussens. Aan te raden kleuren: wit, eierschaal en pasteltinten (paars, groen, geel en blauw).
Roodgroen en geelblauw – dat zijn de zogeheten 'verboden kleuren'. Iets roodgroens heeft zowel een rode als een groene tint. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het botst alleen in onze hersenen.
Met onze drie soorten kegeltjes kunnen we de kleuren van de regenboog zien: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet - het zogenaamde kleurenspectrum. We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
De meeste lichtreceptoren in insectenogen zijn gevoelig voor ultraviolet, blauw of groen, maar er zijn grote onderlinge verschillen. ' Insecten kregen hun kleurenzicht al voordat er bloemen bestonden. 'De pigmenten van bloemen lijken door evolutie afgestemd te zijn op het zicht van bestuivers.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Flamingo's zijn roze vanwege de kleurstof astaxanthine die ze uit hun voedsel halen. Deze kleurstof wordt gemaakt door algen en eencellige organismen. Kleine kreeftjes en garnaaltjes eten die algen op en worden zelf roze. Wanneer de flamingo vervolgens deze kleine kreeftjes en garnaaltjes opeet, wordt ook hij roze.