Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van.
Voor een 3-gangen diner in een restaurant betaal je rond de €35,00 per persoon. Voor een maaltijd in een goedkoop restaurant betaal je gemiddeld €10,00 tot €15,00 per persoon en bij bijvoorbeeld de McDonalds ben je zo'n €6,50 kwijt voor een maaltijd.
Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap. Ook houden ze van zoet, en hebben de keuze uit een groot aanbod van toetjes, gebak, koekjes en ijs. Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland, wijken erg af van de normale Hollandse eettijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur. En 's avonds beginnen Grieken pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd en dat diner kan wel duren tot 23.00 uur.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
U kunt in 19 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
St. Thomas - €14,9 miljoen. Dit eiland ligt in een gebied dat de Grieken als mythisch bestempelen, vooral omdat het er zo mooi is. Het is ruim 1,2 miljoen vierkante meter groot en nog onbebouwd.
De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Griekenland bereik van: 57 EUR in Hostel tot 81 EUR in 3 sterren hotel.
Griekenland is een traditionele wijnproducerend land & onze noordelijke vrienden misten hun eigen drank, bier, of zythos, zoals dat heet in Griekenland.
Een drankje om de dag mee te beginnen, zoals een frappé, koffie of verse sinaasappelsap, is vaak al verkrijgbaar voor ongeveer €2,00. Hetzelfde geldt voor diverse frisdranken en het Griekse biertje Mythos. Huiswijnen zijn meestal vergelijkbaar met Nederlandse prijzen, zo ongeveer tussen de €4,00 en €7,00 per glas.
Maar het Grieks ontbijt bestaat niet alleen uit yoghurt, honing, noten en fruit. In onze drukke schema's is dit wellicht, samen met een lepel Griekse extra vierge olijfolie, al genoeg en een prima start van onze dag in de Benelux. Als alternatief kun je denken aan een omelet met feta of verschillende kaassoorten.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
Is Kreta een duur eiland? De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Kreta bereik van: 15 EUR in Hostel tot 63 EUR in 3 sterren hotel.
Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
In Griekenland mag je sinds 2009 vanaf je 18e alcohol drinken. Voor het kopen van alcohol geldt geen minimum leeftijd. Over het algemeen zijn de kroegen en discotheken niet heel streng in het controleren van de minimum leeftijden voor het betreden van de kroeg of discotheek.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren. Het is een hele leuke en fijne manier van dineren!
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
De prijzen voor eten en drinken zijn zeer redelijk op Rhodos. In de kleinere dorpen zouden we zelfs het woord 'goedkoop' in onze mond durven nemen. Voor tien tot vijftien euro eet je dan een goede maaltijd met een glas bier of wijn erbij.