Je kunt het als smeersel gebruiken op crackers en brood. Met wat uitgebakken spekjes erdoor is het heerlijk op een koolhydraatarme cracker of brood. Ook op een plakje komkommer smaakt het lekker. Smout is heerlijk door groenten, stamppotten en koolhydraatarme quiches en hartige baksels i.p v.
Verzadigde vetten zoals kokosolie, ghee, smout, ossewit, spekvet, eendenvet, en roomboter zijn goede vetten en de beste keuze. Dit zijn stabiele en ontstekingswerende vetten, ze beschermen tegen oxidatie en hebben tevens nog andere belangrijke gezondheidsvoordelen.
Gebruik. Reuzel kan gebruikt worden om op brood te smeren in plaats van boter of margarine, of verwerkt in stroopvet. Reuzel komt voor in recepturen voor pasteideeg. Vroeger werd het gebruikt als goedkoop vet.
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes.
De nederlandse term voor lard is reuzel en is varkensvet wat je prima als vetstof kunt bruiken om mee te bakken. Het wordt met name veel gebruik voor hartig pastei deeg, maar ook in zoete recepten komt het voor zoals bijvoorbeeld in de engelse lardy cake.
Gezondheid / duurzaamheid
Een varken dat voer eet met relatief veel plantaardige olie levert varkensvet met meer onverzadigde vetten. Echter, varkensvet bevat gemiddeld relatief veel verzadigde vetten en is daarmee niet de gezondste optie.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Ambachtelijk smout maken is een intensief karwei: het gemalen liesvet wordt gedurende 3 uren onder voortdurend roeren gekookt; nadien volgt het afkoelingsproces waarbij opnieuw regelmatig geroerd wordt. Resultaat is een homogene smeuïge massa die ook nog eens lang bewaart.
Snijd de reuzel in lange repen en vervolgens in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Door de niervet eerst in blokjes te snijden (of zeer grof te malen, 14 mm plaat), laat het vet beter olie los. Smelt de reuzel op (zeer) laag vuur tot het is gesmolten.
Kaantjes worden bereid door runderniervet of reuzel te smelten. De in het vet aanwezige kliertjes en stukjes bindweefsel worden daarbij gefrituurd. De zo ontstane kaantjes bestaan vooral uit de bindweefsel-eiwitten elastine en reticuline.
Saindoux | Reuzel is een gesmolten varkensvet, gefiltreerd en geraffineerd.
Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.
Reuzel is een dierlijk vet wat je krijgt wanneer je buikspek van een varken smelt. Maar daarvoor ben je natuurlijk niet op deze website. Reuzel is namelijk ook een merk van de bekende barbershop Schorem Haarsnijder en Barbier. Pomade is een vettige haargel dat niet opdroogt.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Gebruik olijfolie
Het dagelijks consumeren van olijfolie kan het risico op een hartinfarct sterk verlagen en helpt tegen een hoge bloeddruk. Olijfolie heeft nog meer positieve effecten. Olijfolie is namelijk ook goed voor de cholesterolbalans in het bloed en daarmee goed voor de bloedvaten.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
kaantjes zijn gemaakt van de reuzel van het varken. Reuzel is zacht vet uit de buikwand, dit wordt gebakken tot krokante stukjes. Lekker op de boterham met een beetje zout. Wat na het bakken overblijft is gesmolten reuzel.
Pamapol Reuzel met Ui 460g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Je kan Smout het best op een droge, donkere en koele plaats bewaren, het is ongeveer 1 jaar houdbaar.
Ze zijn er in verschillende varianten. Een van die varianten is de drie-in-de-pan: kleine dikke pannenkoekjes, meestal met rozijnen. Het verschil met de reguliere pannenkoek is dat ze kleiner en dikker zijn. In feite is het een platgeslagen oliebol (of ouderwets: oliekoek).
Reuzel = Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes.
In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar. En als het eenmaal gebakken is (probeer dat eens op deze spettervrije manier) kun je het nog vijf tot zeven dagen koud bewaren.
Nóg lekkerder na even opwarmen in magnetron, oven of pan. Het uitgebakken ontbijtspek wordt met de hand gezouten, gedroogd en op beukenhoutsnippers gerookt. De plakjes worden één voor één afgebakken in de hete lucht oven.
Reuzel. Reuzel (Engels lard) is uitgesmolten varkensvet, vooral buikvet. Een ouderwets woord voor reuzel is smout. Het is makkelijk zelf te maken, als je tenminste aan verse reuzel kunt komen.