Bij een lungo wordt twee keer zoveel heet water als bij een espresso onder hoge druk door grof gemalen koffie geperst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een lungo te zetten met een volautomaat of je capsulemachine.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Voor een lungo heb je 5 à 7 g espressopoeder nodig – dezelfde hoeveelheid koffie als voor een klassieke espresso.Maar met twee keer zo veel water. Met circa 80 à 110 ml per kopje krijg je dus twee keer zo veel koffie als bij zijn kleinere broertje.
Een Espresso Lungo wordt bereid door meer water door de gemalen koffie te laten lopen, terwijl bij een Café Americano heet water wordt toegevoegd aan een reeds bereide espresso. Dit resulteert in een meer verdunde smaak, typisch voor de Americano.
Voor een lungo raden we aan om twee keer zoveel water te gebruiken als bij een espresso. Dat betekent natuurlijk ook een groter kopje. Ook kun je de koffie beter wat grover malen, omdat de doorlooptijd langer is en de hoeveelheid groter. Door de lange doorlooptijd is de lungo wat bitterder.
Lungo. Lungo is een milde variant vergeleken met Espresso en Ristretto. Lungo heeft dezelfde hoeveelheid koffie als een Espresso, maar ruim dubbel zoveel water. Ideaal als je houdt van niet te sterke koffie!
De Bellarom Azzuro van Lidl wordt de lekkerste lungo genoemd. Bij de espresso's wint de Nespresso Ristretto. Bij deze test geeft deze capsule het meeste koffiegeur en sterkste smaak.
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Barista koffie voor de thuisbarista
Als thuisbarista is het een hele kunst om een perfecte espresso te zetten. Versgebrande bonen en de kwaliteit van deze bonen spelen hierbij een grote rol. De bonen bij Barista-Essentials zijn altijd vers gebrand en van de hoogste kwaliteit, namelijk specialty koffie.
Feitelijk is een lungo een overextractie. Met als resultaat een grote kop krachtige koffie. De meest geschikte melange hiervoor zijn minder doorgebrande koffiebonen, als een 'city roast'. Deze koffiebonen zijn wel bruin gebrand, maar tot de 'eerste crack'.
Een lungo maken met een Nespresso machine kunnen we allemaal. Druk op de knop met het grote kopje en het water zal langer stromen. Ook een Nespresso machine kan je personaliseren door de hoeveelheid water in te stellen.
De Vivalto Lungo Decaffeinato heeft net als zijn bijna-naamgenoot mét cafeïne een bitter en gebrand karakter, wat hem een complexe, licht houtige smaak geeft. De mix van Arabica's geeft deze lungo ook een bloemachtige smaak.
Lungo Sterk
Een krachtige en volle lungo koffie.
De NESCAFÉ Dolce Gusto Lungo is een evenwichtige, medium geroosterde Arabica-koffie met een volle, krachtige smaak en een intensiteit van 6. De klassieke Lungo-koffies bestaan enkel uit gebrande en gemalen koffiebonen en hebben krachtige aroma's, met een subtiele ondertoon van zwarte bessen.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Cappuccino. De meest populaire koffiesoort met melk is de cappuccino. Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk wordt opgeschuimd met een melkkannetje met behulp van een stoompijpje.
De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo'n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk.
De capsules zijn Nespresso® compatible.
De koffiecups van Douwe Egberts zijn speciaal ontworpen voor gebruik in jouw L'OR Barista en Nespresso®* Original koffiemachine.
Het cafeïnegehalte in een bereide espresso capsule bedraagt ongeveer 50 tot 120 mg. Omdat de lungo variëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveelheid cafeïne tussen 70 en 110 mg per capsule.
Sterkste koffie ter wereld
Een kop Black Insomnia Coffee bevat 7 keer zoveel cafeïne als een blikje Red Bull en 20 keer zoveel als een glas cola. De letterlijke vertaling van Black Insomnia Coffee is 'zwarte slapeloosheid koffie'.
Arabica is een koffiesoort waarbij de smaken en aroma's het meest positief uitgesproken zijn. Daarom wordt Arabica het meest gedronken. Elke koffiebes bevat 2 koffiebonen.
Americano. Americanos zijn een van de populairste dranken voor bij het ontbijt. De Americano wordt gemaakt met espresso en een beetje water; daarom is deze koffie iets minder sterk.