Wanneer informatie niet voor iedereen bedoeld is, dan zet je het best niet op het internet waar iedereen het kan lezen. Denk er aan dat informatie op het internet zoals posts op een forum, chatberichten, foto's of filmpjes, … mogelijk niet meer te verwijderen zijn nadat je ze hebt gepost.
Je kan bijvoorbeeld berichten of foto's delen met vrienden en familie. Maar er zitten ook nadelen aan social media, zoals nepnieuws en polarisatie. Bovendien ligt een verslaving op de loer, omdat je brein steeds weer naar nieuwe impulsen en berichten verlangt.
De grootste angsten van ouders rond sociale media zijn onder meer aantasting van het zelfbeeld, het oplopen van cognitieve achterstanden en slaapgebrek, blijkt uit onderzoek. Die angsten zijn niet geheel onterecht, weet Van den Eijnden.
Je kunt je dan schuldig maken aan smaad, laster of belediging en dat is strafbaar. Strafbaar is het verder om iemand online te pesten, te stalken (stelselmatig ernstig lastigvallen) en op te lichten (frauderen).
Vage richtlijnen voor gebruikers, scherpe voor Facebook zelf
Zo staat er in de richtlijnen voor gebruikers over gewelddadige beelden: Ongepaste beelden zullen van de site worden verwijderd. Beelden van sadistische aard of geweld tegen personen of dieren of seksueel geweld zullen worden verwijderd.
Sociale media bieden kansen voor cyberpesten. Ze kunnen een persoon pesten door negatieve en beledigende opmerkingen op sociale media-accounts te plaatsen. Als ze geen gewenst antwoord krijgen van de slachtoffers, kunnen ze ook gênante foto's van het slachtoffer op internet plaatsen om hen een ellendig gevoel te geven.
Wat is de beste tijd om te posten op social media?
Volgens het onderzoek van Sprout Social zijn de beste tijden om te posten op Facebook op maandagen tot en met donderdagen tussen 8.00 en 13.00 uur. Tijdens deze uren is er over het algemeen een hogere betrokkenheid van gebruikers.
Het uitgangspunt van zowel de voorwaarden van Instagram als van de Auteurswet is dat je alleen content mag publiceren die je zelf gemaakt hebt. Of beter gezegd: waar je zelf de auteursrechthebbende van bent of waar je een geldige licentie voor hebt. Met toestemming mag alles.
Uit onderzoek blijkt dat social media verslavend zijn doordat ze gebruikers continu belonen. Mensen krijgen waardering in de vorm van likes en volgers en hun nieuwsgierigheid wordt steeds weer gevoed. Hierdoor komt het beloningshormoon vrij in het brein en dat zorgt voor de verslavende werking.
Je mag niet ongevraagd foto's of filmpjes maken van mensen thuis of in een privésituatie. Ook niet in ruimtes waar niet zomaar iedereen naar binnen mag, maar alleen de mensen die daar horen, zoals de school. Daar moet je eerst toestemming voor vragen aan de mensen die op de foto of in de film komen.
Als iemand dreigt je iets aan te doen, spreken we van een bedreiging. De persoon kan je bijvoorbeeld bedreigen met de dood of dreigen met geweld. Je kunt op verschillende plaatsen worden bedreigd. Bijvoorbeeld op het werk, op straat of via social media.
Want een nieuw onderzoek wat gedaan is door de University of Pennsylvania wijst uit dat wanneer we de tijd die we spenderen op social media limiteren tot maximaal 30 minuten per dag dit leidt tot een significante stijging in ons welzijn.
Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 45 jaar gebruikte in 2019 sociale media (meer dan 95 procent). Vooral 65- tot 75‑jarigen gebruiken de laatste jaren vaker sociale media.