De decoratie
Je kunt gaan voor een bepaald thema/bepaalde kleuren zoals wit, zilver en groen. Je kunt het tafelkleed, de servetjes en je decoratie hierop aanpassen. Zet bijvoorbeeld leuke kersttaken op tafel, mooie kaarsjes, een dun lichtsnoer of dennenappels.
Hang bijvoorbeeld een slinger van rode lintjes aan de tafel om het tafelkleed te versieren. Of ga voor glitterende rode onderborden (te koop bij Xenos). Traditionele grove servetringen en stoffen servetten met het bekende plaidprintje doen het ook altijd goed.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst.
Vorken liggen links, de messen en lepels liggen rechts. De snijkant van de messen wijzen richting het bord. Het bestek voor het dessert komt boven de borden te liggen, de lepel wijst naar links en de vork naar rechts.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder eten Nederlanders tijdens Kerst vaak een kerststol ook wel bekend als kerstbrood, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet overal wordt (gevulde) kalkoen gegeten.
Waarom vieren we Kerst? Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Je hoeft geen 17-gangen kerstdiner te serveren. Je kiest 4 of 5 gangen die je in de juiste volgorde serveert. Aan de individuele gangen van een maaltijd kunnen bijgerechten worden toegevoegd. Een aperitief of een amuse wordt niet als gang gezien.
Waterglas: Het waterglas staat rechtsboven het bord. In de volgorde van de glazen staat het steeds het meest links. H. Wijnglazen: wijnglazen staan in een diagonale lijn naast het waterglas.
Volgens de etiquette moet het waterglas links staan, maar bij Table in a box verkiezen we rechts, vlakbij het bord. Naast het champagneglas, komende van links, volgt het rodewijnglas en dan het witte.
Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige truc is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.
Tafelzeil of -kleed
Kies een mooi tafelkleed uit, in een fraaie kleur of met een toffe print bijvoorbeeld. Zo zorg je ook direct voor vrolijkheid aan tafel. Nog wel praktischer is een tafelzeil, waar je vuil en vocht eenvoudig weer van kunt verwijderen. Ideaal als er kinderen meedoen met het dinertje!
Zet het glas voor de witte wijn boven het mes van het voorgerecht en werk zo naar binnen. Een handig ezelsbruggetje voor wijnglazen is Rood hoor in een gRoot glas en wit in een klein glas. De waterglazen zet je het meest boven aan.
Je schept de soep van je af, op de lepel. Vervolgens ga je met de lepel naar je mond en niet andersom. Ook belangrijk; de andere hand. Die rust met zijn pols op de rand van de tafel.