De lengte wordt bepaald door de duur van de rijping van de eiblaas, die kan wisselen. De tijd na de eisprong tot de menstruatie is bijna altijd 14 dagen.De bloeding (menstruatie) zelf duurt meestal niet korter dan 1 dag en niet langer dan 7 dagen.
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Gemiddeld zijn vrouwen per menstruatiecyclus 5 dagen ongesteld. Maar de meeste vrouwen zijn niet gemiddeld. Alles tussen de 3 en 7 dagen wordt daarom als normaal beschouwd.
Je berekent de duur van de cyclus door te rekenen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Dus van de eerste dag van de ongesteldheid tot aan de volgende ongesteldheid is 28 dagen.
Het is volkomen normaal dat de menstruatie van maand tot maand kan verschillen en dat je een paar dagen overtijd kan zijn. Dit verschilt per lichaam. Een late of zelfs uitblijvende menstruatie betekent dus niet altijd dat je zwanger bent.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
In principe is er geen vast aantal dagen voor hoelang je eerste menstruatie moet duren. We zijn allemaal verschillend namelijk! De eerste keer dat je ongesteld bent zal waarschijnlijk heel licht zijn en ook maar een dagen duren.
Medicijnen met hormonen
Medicijnen met oestrogeen en/of progesteron kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken, waardoor het bloedverlies minder wordt. Als u stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig bloedverlies meestal weer terug als u ongesteld bent.
Weinig bloedverlies tijdens menstruatie
Dit bloedverlies lijkt dan meer op een lichte doorbraakbloeding of bruine afscheiding. Te veel stress, het volgen van een dieet, hormonen, anticonceptiemethoden en genetische factoren kunnen de hoeveelheid bloedverlies beïnvloeden. En of je pas bent bevallen of niet.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Een aantal dagen voor de menstruatie dalen de hormonen progesteron en oestrogeen.Hierdoor kun je vocht vasthouden en ook in gewicht toenemen. Progesteron zorgt er namelijk voor dat je bloedvaten extra vocht naar de weefsels sturen zodat je lichaam klaar is voor een eventuele bevruchting.
Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan. Daarnaast kan ook de pil zorgen voor een opgeblazen gevoel.
Gemiddeld duurt de menstruatie zo'n 3 tot 7 dagen. Op de tweede dag is het bloedverlies doorgaans het heftigst. Je verliest gemiddeld zo'n 25 tot 40 ml bloed per menstruatie. Tijdens de menstruatie dalen de niveaus van de hormonen oestrogeen en progesteron.
Kleur van het bloed en duur menstruatie.
Het bloed van een 'normale' menstruatie hoort helderrood en vloeibaar te zijn. Komt het in aanraking met zuurstof, dan wordt het donkerder. Dus het bloed van een uur oud op een inlegkruisje zal bruiner zijn dan vers bloed.
Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.
Er is ook enkele natuurlijke manieren die je kunt proberen die je menstruatie kunnen verminderen. Dit is bijvoorbeeld regelmatig sporten, waardoor de baarmoederspieren zich ontspannen en het bloedverlies minder wordt. Daarnaast zweren veel bij kruidenthee met valeriaan, kamille.
Je moet je tampon vervangen wanneer deze volledig doordrenkt is of wanneer je hem al acht uur na elkaar gebruikt. De hoeveelheid bloed die je verliest zal bepalen hoe vaak je jouw tampon moet vervangen.
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen. Zo voorkomt u infecties. De eerste en tweede menstruatie na de Novasure kunnen nog hevig zijn, maakt u zich daarover geen zorgen.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Het grootste gedeelte van je menstruatie is het bloed dat vrijkomt rood van kleur. Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau.Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Als je een ovulatie of eisprong hebt, is het vaak doorzichtig en veel. Voor en na de menstruatie is het wittig van kleur. Dat is allemaal normaal. Na de eisprong wordt de afscheiding weer minder.
Hormonale vermoeidheid
Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen. Maar ook hormonale aandoeningen als PMS of PMDD kunnen ervoor zorgen dat je vermoeid raakt.