De naam "rederijker" komt dus van het Franse rhétoriqueurs. Deze 'kamers' zouden de Nederlandstalige literatuur vanaf de 15e tot een stuk in de 16e eeuw beheersen. Bijna iedereen die zich met literatuur bezighield werd lid van een rederijkerskamer of was er nauw bij betrokken.
In de vijftiende eeuw werden overal in de Nederlanden rederijkerskamers gesticht. Dit waren verenigingen waar stedelingen samen kwamen om met elkaar literatuur te beoefenen, ze noemden zichzelf 'rederijkers'.
De ontstaansgeschiedenis
De rederijkerskamers zijn in het begin van de 15e eeuw in Vlaanderen onder Franse invloed uit kerkelijke of geestelijke broederschappen ontstaan. Die gezelschappen legden zich toe op het schrijven van poëzie en toneelstukken.
De rederijkerskamers speelden een centrale rol in het literaire leven in de laatmiddeleeuwse stad. Rederijkers hielden zich bezig met literatuur in wedstrijdvorm. Wie het mooiste gedicht maakt en dat het best kan voordragen wint een zilveren beker en een kan wijn.
In de nieuwe steden van de Middeleeuwen weten burgers heel goed hoe ze de boel bij elkaar moeten houden. Ze richten gezelligheidsverenigingen op, bijvoorbeeld clubs die zich bezig hielden met poëzie. Die burgers noemen we rederijkers en hun clubs heten kamers.
Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtkunstenaars die zich vanaf de late middeleeuwen gingen organiseren in verenigingen. In de 19e en 20e eeuw herleefde dit soort vereniging.
een middeleeuwse vorm van toneel die voortkwam uit het liturgisch drama. De mirakelspelen draaiden vooral om de verbeelding van heiligenlevens. Maria en andere heiligen speelden daarom een hoofdrol in de ontknoping In het Nederlands is Mariken van Nieumeghen (uit het begin van de 16e eeuw) het bekendste voorbeeld.
Blazoenfeesten. In de Zuid-Nederlandse steden waren rederijkerskamers belangrijke literaire groeperingen. Zij brachten lering en vermaak onder de vorm van ernstige en aangename literatuur.
De rederijkerskamers waren zeker tot het midden van de 16de eeuw elitaire gezelschappen waarvan handwerkslieden vrijwel uitgesloten waren. Er bestond in de regel een zware ballotage, terwijl aan het lidmaatschap hoge financiële verplichtingen van zowel periodieke alsook incidentele aard verbonden waren.
Etym: Fr. blason. Zinnebeeldig wapenschild van een rederijkerskamer onderschreven met een zinspreuk-2 of devies met behulp waarvan de voorstelling geduid moest worden en waarmee aan de naam van de kamer een diepere betekenis werd gegeven.
De Roode Roos was een hele periode van haar bestaan een belangrijke speler in het socio-culturele leven in Hasselt. Niet alleen luisterden ze de religieuze feesten op met aangepaste toneelopvoeringen, ze zorgden ook voor de straatversieringen en de ontspanning van de burgers ter gelegenheid van de kermissen.
Toneelwedstrijd tussen rederijkerskamers in de 15de en 16de eeuw met een bovenregionaal karakter. De wedstrijd had hierdoor een grootschaliger karakter dan het juweel, de toneelwedstrijd op plaatselijk of regionaal niveau. Een wedstrijd van een minder officieel karakter werd haagspel (haagspelen) genoemd.
Definities die `rederijkersgedicht` bevatten:
aldicht = rederijkersgedicht waarin de versregels woord voor woord op elkaar rijmen, bijv. Voord, zijd, niet, moe: wild, my, saen, versinnen; Hoord, zwijd, siet, toe: stild, wy, gaen, beghinnen.
De rederijkerscultuur kenmerkt zich door een liefde voor taal in de ruime zin van het woord, en vormt de voornaamste reden voor het ontstaan en verder bestaan van de rederijkerskamers. In een rederijkerskamer vinden mensen elkaar in hun gezamenlijke liefde voor taal en taalvaardigheid.
In de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea, met de naam Nazaret, naar een maagd die verloofd was met een man genaamd Jozef, die uit het huis van David stamde; haar naam was Maria.
Maria, Maryam, geldt in de islam als de meest volmaakte vrouw. Aan geen vrouw wordt in de koran zoveel aandacht besteed. Hoofdstuk 19 is zelfs naar haar genoemd: soera Maryam. Haar kind, Isa, is een van de 26 profeten die in de koran voorkomen, de op één na laatste voor Mohammed.
Hoewel de Bijbelse teksten ook over haar persoon vrij sober zijn, heeft Maria in de traditie van de Rooms-katholieke Kerk steeds een belangrijke rol gespeeld[2]. Maria is niet alleen bij christenen, maar ook bij niet-gelovigen en andersgelovigen goed bekend.
Rederijkerskamers waren al sinds de vijftiende eeuw belangrijk voor de ontwikkeling van de literatuur. De rederijkers experimenteerden graag met literaire technieken, om hun werk zo mooi mogelijk te maken. Na 1600 wisselden de kamers hun besloten karakter in voor meer openheid.
Literatuur heeft inhoudelijk meer diepgang, is in een betere stijl geschreven, heeft een goede bouw, geen voorspelbare personages en geen vaste rolpatronen. Lectuur is altijd hetzelfde geschreven volgens dezelfde opzet, de lezer weet wat hij kan verwachten.
Literatuur, ook letterkunde, schone letteren of kortweg letteren, is de verzamelde schriftelijke neerslag van een land of van een periode, voor zover het geschriften betreft die hun waarde ontlenen aan veronderstelde vormschoonheid of emotioneel effect.
Later in de Bijbel worden wij geadopteerde kinderen van God genoemd, met Jezus als eerste natuurlijke zoon. Maar Jezus had ook biologische broertjes en zusjes. We kennen zelfs een paar namen: Jakobus en Joses en Judas (niet de verrader) en Simon, en minstens twee zusjes.
Meertalig. Kortom, we weten niet zeker welke talen Jezus sprak en in welke mate hij ze beheerste. Maar dat Aramees zijn moedertaal was en dat dat de taal was die hij gebruikte in zijn toespraken in Galilea is vrijwel zeker. Daarnaast kon hij Hebreeuws zeker begrijpen en misschien ook spreken.
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
Zij luistert naar haar Arabische naam Maryam en is de dochter van Imran en Hannah bint Faqoudhah. Maryam is de moeder van Jezus, die in het Arabisch Isa genoemd wordt.