Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet.Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed.
Voorgekookte aardappeltjes uit de winkel, bijvoorbeeld bbq krieltjes of Provençaalse partjes of aardappelschijfjes uit de koeling vries ik gerust in. Verse/ zelfbereide aardappels dan weer niet.
De aardappelen kunnen het beste bewaard worden op een koele en donkere plaats. Hier kunnen ze wel enkele weken bewaard blijven. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug.
deze aardappeltjes worden zompig als je ze invriest. Ze worden er niet smakelijker op door invriezen, kwaliteit en smaak gaan beslist verloren.
Wanneer u aardappelen al geschild heeft en deze nog wilt bewaren kan dit wel in de koelkast. De aardappelen blijven dan nog twee dagen goed.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet.Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht.
Koelverse verpakte aardappelen hebben een houdbaarheid van ongeveer een week. Na opening van de verpakking wordt aangeraden om de inhoud binnen 1 dag te gebruiken.
Uw aardappelen zijn niet meer te eten als ze erg groen zijn, rot zijn of een ander ziektebeeld vertonen. Vaak gaat dit gepaard met een stinklucht. Zelfs als de aardappels slap worden of worteltjes beginnen te schieten, kunt u ze nog prima eten.
bereidingstips/recepten
Beetje olie in de koekenpan en de krieltjes even opbakken of opwarmen in magnetron. Ook prima te gebruiken in ovenschotels.
Deze zorg nemen we alvast weg: aardappels met uitlopers zijn eetbaar. Zorg ervoor dat u deze aardappel uitlopers ruim uitsnijdt en de ogen rondom verwijdert. Hierin bevindt zich een licht giftige stof genaamd solanine, maar daar ondervind u pas hinder van als u er een zeer ongezonde hoeveelheid van opeet.
Aardappelen. Ongekookte aardappelen bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Als je aardappelen wilt invriezen kun je het best gekookte aardappelen invriezen. Of gerechten waar aardappelen in verwerkt zijn, zoals een stampot.
Je kunt ze net als gewone aardappelen koken, bakken en bereiden in de oven. Lekker in een salade, wok, ovenschotel of als bijgerecht bij een maaltijd met vlees of vis. Kun je de schil van krieltjes eten? Je kunt de schil van krieltjes eten.
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Aardappelen opwarmen hoeft niet schadelijk te zijn, maar je moet er wel op letten dat je je restjes zo snel mogelijk na de eerste kookbeurt in een luchtdicht doosje in de koelkast zet. Doe je dat niet, dan krijgen bacteriën die botulisme in de hand werken de kans om zich te vermenigvuldigen.
Aardappels die gebruikt worden om te koken, kunnen wel in de koelkast worden bewaard. Als je aardappels gekookt hebt, zijn ze nog 2 dagen houdbaar in de koelkast en zo'n 3 maanden in de diepvries. Het aardappelras, kooktype en de kwaliteit bepalen waarvoor de aardappel geschikt is.
Gedane proeven hebben bovendien bewezen, dat het niet noodig is. In verband hiermede volrfen hier eenige raadgevingen: Bevroren aardappelen worden pas soet en daardoor oneetbaar, als men ze laat ontdooien voor het koken. Indien dit ontdooien gedurende het koken plaats vindt zal men hiervan practisch niets bemerken.
Voorgeschilde krieltjes in de supermarkt? Dat blijken helemaal geen kleine aardappelen te zijn, maar blokjes die zijn gesneden uit aardappelen. Volgens Foodwatch is dat niet verboden, maar zou het netter zijn als de fabrikant zou vermelden dat het gewoon gesneden blokjes zijn.
Je kunt aardappelgratin invriezen. Laat het gerecht eerst goed afkoelen, doe het daarna in afsluitbare bakjes of diepvrieszakjes en plaats het vervolgens in de diepvries.
Krieltjes zijn kleine aardappelen van maar een paar centimeter groot. Mini-aardappelen dus.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Dat het zakje wat bol staat, wil niet zeggen dat de groente bedorven zijn. De verpakking kan opbollen omdat er een beschermend luchtmengsel in het zakje is gedaan.Dat is niet gevaarlijk of schadelijk, het houdt juist de groente langer vers.