Het radarsignaal volgt ook wel een gekromde baan, maar de kromming is minder dan die van het aardoppervlak.Bovendien richt de radar zich ook wat omhoog. Daardoor zijn betrouwbare scans beperkt tot ongeveer 100 of 120 km. Verder dan die afstand is de radar meestal boven de regenwolken aan het scannen.
We zijn ons er bij Buienradar van bewust dat onze radar niet in 100% van de gevallen klopt! Dat is alleen bij geen enkele radar het geval. Dat heeft te maken met enkele tekortkomingen van een regenradar.
Buienradar was er als eerste bij, maar Buienalarm is het slimste. Met deze app hoef je namelijk niet zelf te checken of er nog buien in aantocht zijn, maar wordt je op de hoogte gehouden. Als je de app voor de eerste keer opent kun je je eigen locatie invullen, of automatisch je locatie laten bepalen.
iCulture adviseert: Buienradar
De app van Buienradar zit goed in elkaar en laat meteen zien of er een regenwolk aan komt of niet. Met verschillende soorten radars, bijvoorbeeld voor wind, sneeuw, pollen of zon, kun je in één oogopslag zien hoe het met het weer is gesteld.
Dark Sky: de allerbeste weersite
Het is ook de regerend kampioen van de weer sites. En dat is niet voor niets. Dark Sky is zo indrukwekkend dat het je tot op de minuut kan vertellen wanneer er in jouw gebied regen zal vallen. Ze sturen je zelfs een melding om je te waarschuwen dat je dekking moet zoeken!
Informatie van buienradars is over het algemeen best wel goed betrouwbaar, maar 100% wordt zeker niet gehaald. Houd er daarom rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen: vooral als het al buiig weer is.
Hoe betrouwbaar zijn de weersvoorspellingen? De Buienradar.
"We gebruiken allemaal dezelfde modellen. Maar Buienradar laat ruwe data zien, bij ons en bij bijvoorbeeld Weerplaza zit er een meteoroloog tussen. Die kijkt mee of de modellen realistisch zijn en plakt er kansen aan vast. De modellen geven vaak een spreiding aan, bijvoorbeeld van 30 tot 35 graden.
Alleen bij Buienradar heb je snel inzicht in het weer op jouw locatie. Voor het actuele weer en de weersverwachtingen kan je de bekende Buienradar +3, +24 of +48 uur raadplegen.
Buienradar - weer
Deze app gaat al mee van de begindagen van Android en ze bevat een handige interface en eigen widgets. Anders dan de KNMI-app krijg je ook op langere termijn meer weersinformatie te zien in Accuweather, ook al kiezen we nog steeds voor de KNMI-app als het om nauwkeurigheid gaat.
De informatie voor haar voorspellingen haalt Buienradar bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Die heeft twee radars die voortdurend een bundel radiogolven doorsturen. Die bundel beweegt vrijwel rechtlijning over de atmosfeer.
Onthoud de vuistregel: een zevendaagse verwachting kan het weer ruwweg 80 % van de tijd betrouwbaar voorspellen, 90 % voor vijfdaagse verwachtingen. Anderzijds zijn 10-daagse of langere verwachtingen slechts ongeveer 50 % van de tijd correct.
De kleuren in het radarbeeld geven de intensiteit van de neerslag weer. Een witte kleur betekent lichte regen, blauw is intensere regen en rood/paars is zware regen. De kleuren op een rij: Vaak zal het onweer zichtbaar zijn op de intensievere (rood en paarse) buien.
Het meest betrouwbare weermodel dat in de diverse Europese weerkamers wordt gebruikt, is het ECMWF weermodel (Het Europees weermodel heeft 2x een update). ECMWF staat voor European Centrum for Medium Range Forecast.
' Volgens De Kind maken alle weerapps gebruik van dezelfde data, aangeleverd door het KNMI. Het enige verschil zit hem in de interpretatie en de visuele weergave ervan. Daardoor kan het gebeuren dat een app zich vergist, maar dat overkomt elke app op andere momenten, volgens De Kind.
"De vuistregel is doorgaans hoe verder je vooruit kijkt naar het weer, hoe onbetrouwbaarder de verwachting is", zegt meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline. Weersvoorspellingen voor de komende 48 uur zijn veel betrouwbaarder dan die voor over een of twee weken.
De GP News & Weather F1 applicatie is volgens velen één van de meest complete Androidapplicaties met Formule 1 nieuws en informatie.
En hij is gratis! Wereldwijd, Nederland, België en elders, van noord naar zuid,'Weer Radar' is de toepassing van het weer essentieel! Weer app optimized for all phones and TABLETS (Samsung Galaxy, Tab...)
Met de Weer-app kun je zien wat voor weer het op je huidige locatie wordt. Je kunt onder andere de weersverwachting per uur en voor de komende 10 dagen en informatie over noodweer bekijken.
Sommige apps gebruiken een combinatie van weermodellen, waar andere alleen van één weermodel gebruik maken. De Buienradar-app gebruikt bijvoorbeeld een combinatie van het GFS- en het Harmonie-model om de neerslagverwachting voor de komende 3 uur te berekenen.
Het blijkt dat weer-apps bijna nooit advies krijgen van meteorologen. Ook zijn er geen regels die bepalen wanneer iets een ' weer' app genoemd mag worden in een Google Play of App Store. Kortom, eigenlijk is er geen betrouwbare manier voor gebruikers om gecontroleerde weerdata op je telefoon te krijgen.
Weerplaza is onderdeel van Infoplaza BV, het nieuwe platform voor specifieke toegepaste informatie.