Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Maar in Turkije bevinden zich de de meest fervente theedrinkers met bijna 3,1 kilo thee per persoon per jaar staat het land bovenaan. Nederland valt met de twaalfde plaats buiten de top tien: Nederlanders drinken 0,77 kilo thee per persoon per jaar.
Turkse theecultuur
De meeste Turken drinken het van de ochtend tot het moment dat ze gaan slapen, maar vooral na een maaltijd omdat het de spijsvertering bevordert. Het is ook goed voor de gezondheid en heeft het een kalmerende werking.
Turkse thee (Turks: çay) is een vorm van zwarte thee die gezet wordt met behulp van een samowar of met een Çaydanlık, een dubbele theepot. De thee wordt in Turkije flink gezoet geserveerd in traditionele tulpvormige glazen.
Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Turkije.Het is daarom aan te raden enkel water uit flessen te drinken (met als uitzondering water voor het tandenpoetsen). Mineraalwater is voordelig verkrijgbaar in supermarkten.
Drinkwater: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Koop flessen gezuiverd drinkwater, dat kan overal wel. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben.
Zwarte thee, appel pulp (10%), aroma's , kaneel (2%), stukjes vanilla (0,5%). Zwarte thee heeft een kruidige smaak. Appel geeft de blend een frisse smaak. De zoete smaakmaker uit Azië en geeft de thee zijn warme smaak.
De hoeveelheid cafeïne in thee in Turkse stijl is hoger dan bij andere theezetmethoden vanwege overmatig brouwen en de smaak van de thee is bitter. Thee wordt over het algemeen niet op een ceremoniële manier geserveerd, zoals in de oosterse samenlevingen van Turkije, het is een eenvoudig proces in het dagelijks leven.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Qua dranken zijn sterke zwarte thee (chai) (vaak sterk gesuikerd om bittere smaak te compenseren), zoete appelthee, gezouten karnemelk (ayran), anijsachtige brandewijn (raki), soep (çorba) en Turkse koffie populair.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Voordelen gezondheid Turkse koffie heeft veel voordelen voor je gezondheid, het is een geweldige antioxidant. Houdt het cholesterolniveau in je bloed onder controle, vermindert het risico op kanker en dient als pijnstiller voor hoofdpijn.
Begroetingen en ontmoeting zijn bij vrouwen onderling erg vriendelijk. Ze knuffelen en kussen elkaar. Het is gebruikelijk om langere tijd formeel te blijven tegenover mannen. Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn.
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.
Hou je heel erg van sterke thee? Probeer dan Mevlana thee. De Ceylon-thee is een zwarte thee die wordt gewonnen uit grote theebladeren die zijn verzameld in de rokken van hoge bergen van Ceylon, Sri Lanka. Ceylonthee krijgt een kwaliteitssmaak en -aroma dankzij de teeltmethoden en het klimaat.
In Turkije wordt thee zeer zoet gedronken. De zoete appelsmaak die de thee van zichzelf al heeft wordt nog eens versterkt met een flinke lepel suiker. Mocht dit voor de Nederlandse smaakpapillen iets teveel van het goede zijn, biedt deze thee op zich al een heerlijk zoete smaak, zonder dat deze te overweldigend is.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Schep de gewenste hoeveelheid thee in je theepot (of in het filter voor je theepot). Zelf gebruik ik op ongeveer 800 ml water 2 volle eetlepels zwarte thee en een halve eetlepel early grey thee.
Turkse thee moet ongeveer 15 tot 20 minuten in de bovenste theepot trekken. Na vijftien minuten zal de thee een sterke smaak hebben. Sommige mensen drinken deze sterke thee puur. Over het algemeen wordt de thee aangelengd met kokend water uit de onderste pot.
Eet geen rauw of halfrauw vlees (tartaar!) of vis (sushi). Eet ook geen rauwe schelpdieren (mosselen, oesters en dergelijke). Eet geen sauzen en desserts die gemaakt zijn van rauwe of niet goed gekookte eieren . Sla is vaak gewassen in kraanwater.
Een fooi is in Turkije niet verplicht, maar men is wel gewend aan fooien in restaurants. Ze rekenen hierdoor stiekem wel op 5 tot 10%. Bij een taxirit is dit overigens geen gewoontegoed, al ronden de meeste toeristen het bedrag netjes naar boven af.
Roken. In Turkije is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.