Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken.In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar.Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Wanneer is gember niet meer goed
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Zet het bakje in de groentelade van je koelkast en je kunt nog ± 3 weken genieten van je gember!
Zolang kun je het laten liggen. Wist je dat gember over datum kon gaan? Hoelang je de specerij kan bewaren, is afhankelijk van de manier waarop je het bewaart.
De kern van de zaak
Over het algemeen zijn specerijen die over de houdbaarheidsdatum zijn niet gevaarlijk om te consumeren, maar ze verliezen na verloop van tijd wel hun aroma en smaak .
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Naast dat je gember kunt schillen, is het ook erg lekker en gezond om gember met schil te eten. De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt.
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken. Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft .
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Het heeft zelfs verschillende voordelen om dit niet te doen. De wortelstok heeft vaak allerlei vreemde uitstulpingen en bij het schillen gaat dan veel van de knol zelf verloren. Door hem niet te schillen, voorkomt u dit. In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen.
Gekonfijte gember is eigenlijk gewoon een lekker snoepje: de gember is namelijk ingelegd in suiker. Stukjes gemberwortel worden gekookt in suikersiroop en daarna door de suiker gerold. Zo krijgt het een smeuïge zoete smaak en dat smaakt superlekker in zoet, zoals deze gevulde anijskoekjes.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Te veel gember per dag kan maagklachten veroorzaken, de bloedstolling beïnvloeden, interageren met medicijnen en allergische reacties veroorzaken. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de hoeveelheid gember die je veilig kunt consumeren, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Gemberwortelpoeder — Deze heerlijke gebroken witte tot lichtbruine specerij wordt gemalen uit de gedroogde gemberwortel. Het is een handige vorm voor gebakken gerechten, sauzen, curry's en chutneys, en om te strooien over appelmoes en andere gekookte fruit- en groentegerechten .
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar.Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee? Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.