Koning Willem-Alexander wordt aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Zijne Majesteit de Koning. De Koninklijke aanspreektitel en de aanhef van een brief luiden: Majesteit. Koningin Máxima wordt ook aangesproken met Majesteit en aangeschreven als Hare Majesteit Koningin Máxima.
Met uitgestrekte hand loop je af op de koning. 'Goedemorgen Koninklijke Hoogheid, heeft u een goede reis gehad? ', vraag je vrien- delijk.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden officieel aangesproken met Majesteit. Prinses Beatrix, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet worden allen aangesproken met Koninklijke Hoogheid.
"Je stapt met je linker- of rechtervoet naar voren, je buigt door je knieën en je steunt op de bal van je voet en vervolgens buig je naar voren. Terwijl je dat doet, kijk je iemand recht aan", legt Anne-Marie van Leggelo uit.
Een brief schrijven naar de Koning of de Koningin en/of hun kinderen? Als je de Koning aanspreekt, moet je 'Sire' zeggen. Tegen de Koningin mag je 'Majesteit' of 'Mevrouw' zeggen.
Als je de naam van de ontvanger kent, gebruik je die ook in de aanhef. Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Om een graaf of gravin mondeling aan te spreken, gebruiken we meestal de gewone aanspreekvorm meneer of mevrouw.
Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, is sindsdien de eerste in lijn van troonopvolging. Zowel Koningin Juliana als Koningin Beatrix kozen ervoor afstand te doen van de troon.
Dinsdag abdiceert koningin Beatrix en krijgt Nederland een nieuwe koning. De inhuldiging van koning Willem-Alexander gaat gepaard met flink wat festiviteiten. De kosten zijn een kleine tien miljoen euro.
Procureur: Weledelgestrenge Heer. Professor: Hooggeleerde Heer. Raadsheer: Edelgrootachtbare Heer. Rabbijn: Weleerwaarde Heer.
Abt: Hoogwaardigste pater. Kanunnik: Hoogeerwaarde heer kanunnik. Deken: Zeereerwaarde heer deken. Pastoor: Zeereerwaarde heer pastoor.
Doordat het woord majesteit vrouwelijk is, krijgt het bezittelijk voornaamwoord in de vaste oude taalvormen Zijne Majesteit en Hare Majesteit een vrouwelijke uitgang.
Dat betekent dat een koning het staatshoofd is of eigenlijk: het 'onschendbare deel' van de regering. Het Statuut voor het Koninkrijk bepaalt dat de Kroon van het Koninkrijk wordt gedragen door de erfgenamen van koningin Juliana . Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander koning der Nederlanden.
De vaandels "groeten" het staatshoofd en zij vertegenwoordigen daarbij de regimenten en de instituten en instellingen die met die vaandels bedacht zijn. De vaandelgroet is een eerbetoon dat de verbondenheid verbeeldt tussen het staatshoofd en de onderdelen van zijn krijgsmacht.
De reverence is een vorm van begroeting van een hogergeplaatst persoon. De reverence wordt enkel door vrouwen gebracht en geldt dan ook als de vrouwelijke equivalent van de buiging. In Nederland spreekt men in dit verband ook wel van een kniks of kniksje.
Kroonprinses Amalia is wereldnieuws. Dinsdag werd bekend dat de troonopvolger in de toekomst mag trouwen met een persoon van hetzelfde geslacht, zonder afstand te hoeven doen van de troon.
Kroonprinses Amalia weer vrijgezel na 'liefdesdrama' met miljonairszoon Isebrand Kaldewei. Het is een roerige tijd voor kroonprinses Amalia. Afgelopen week begon ze haar eerste week op de Universiteit van Amsterdam, nu meldt een Duits tijdschrift dat haar relatie met Isebrand Kaldewei op de klippen is gelopen.
Amalia ging op 10 december 2007 naar groep 1 van de basisschool op de openbare Bloemcampschool te Wassenaar. Sinds het schooljaar 2015/2016 was ze leerling aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Op 10 juni 2021 slaagde ze cum laude voor haar vwo-eindexamen. Na haar eindexamen nam ze een tussenjaar.
Volgens de wet is het eenvoudig: koning ben je vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. 'De staatsrechtelijke positie en het (privé)leven van ons staatshoofd zijn dusdanig met elkaar verweven dat die niet los van elkaar gezien kunnen worden', zo laat de RVD weten.
Een hertog (Engels:Duke Frans:Duc) of als het een vrouw is een hertogin is een adellijke titel en iemand die heerst over een hertogdom. Soms is het ook zo dat een hertog geen koning boven zich heeft. Dan heerst de hertog over een zelfstandig land.
In Nederland en België heeft de adel geen bijzondere voorrechten meer maar de namen en titels zijn beschermd door de wet. Een edelman is een persoon van het mannelijk geslacht die van adel is. Een vrouw van adel wordt dan ook edelvrouwe genoemd.
De ongehuwde dochter van een (burg)graaf, baron, ridder of jonkheer werd aangesproken met freule.