Kun je ook wecken zonder weckketel? Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot.
Het voordeel van wecken is dat producten lang houdbaar zijn, mits het op de juiste wijze is gedaan. Nadeel is dat gevoelige voedingsstoffen verloren gaan, omdat er betrekkelijk lang verhit moet worden.
U kunt weckpotten ook steriliseren in de oven.
Zet de oven altijd iets hoger dan 100 graden.
Kun je ook wecken zonder weckketel? Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot. Plaats de rubberen weckring tussen de pot en de deksel en sluit de deksel goed.
Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm vallen het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is de voorganger van het vacumeren.
Het mooiste resultaat krijgt u als u de jampotten zo hoog mogelijk vult. Als u de jampot op zijn kop zet en de pot niet helemaal gevuld is, zal aan de onderkant een laagje lucht blijven zitten als de pot afgekoeld is. ==> Het op de kop plaatsten van jampotten hoeft niet, maar kan geen kwaad.
· Maak thuis geen groenten of vlees in (wecken) of zorg ervoor dat deze, nadat ze uit de weckpot komen, minstens nog 10 minuten gekookt worden. De kans is klein dat een potje honing is besmet met Clostridium botulinum.
DUS… zelfs wanneer het botulinegif zich zou hebben ontwikkeld in een geweckte pot kan je de inhoud nog nuttigen zonder er dood aan te gaan door het voedsel vijf minuten te laten doorkoken. Op die manier komt de temperatuur boven de 85°C uit en worden de toxines geneutraliseerd.
Wecken of inmaken is niet moeilijk, maar je moet wel precies te werk gaan! En laat onze chef Ramon daar nou heel goed in zijn. Hij legt je in vier stappen uit hoe het moet, dan kan jij aan de slag met het inmaken van groenten en fruit (dat heel lang houdbaar blijft!).
U kunt niet alleen groenten wecken!
Iedereen denkt bij wecken vaak alleen aan groenten wecken. Maar u kunt nog zoveel meer inmaken en wecken zoals: Vlees, eieren, wild, brood, cake, wecken in azijn, inleggen van groenten, chutneys, fruit en bijvoorbeeld soep of bouillon.
10 – 15 minuten voorkoken en afspoelen met warm water. 100 minuten wecken op 100 graden. Peultjes en erwten.
Fermenteren doe je met zout en vocht
Het proces werkt grotendeels hetzelfde als bij wecken maar je hoeft de inhoud van de potten of zakken die je voor het fermenteren gebruikt niet voor een bepaalde tijd te verhitten.
Groente bewaren kan het beste door het in te vriezen bij een temperatuur van 18 ºC of lager. Invriezen heeft als voordeel dat de voedingswaarde grotendeels behouden blijft. Om micro-organismen onschadelijk te maken die het eten bederven, moet de groente voor het invriezen worden geblancheerd.
vult tot 2 centimeter van de rand, kan je bij het afvullen met zuiver kraantjeswater hoger vullen.Vul je pot gerust tot 1 à 0.5 cm onder de rand. Bij het wecken ontsnapt de hete lucht, maar eventueel overtollig water wordt ook naar buiten geperst.
Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
Wecken is een methode om voedsel te verhitten tot een temperatuur die hoog genoeg is om micro-organismen te doden, en vervolgens de pot af te sluiten. Goed geweckt voedsel is tussen de één en vijf jaar houdbaar op de plank, en sommige potten kunnen zelfs drie decennia later nog eetbaar zijn.
Soep wecken is handig als je weinig tijd hebt of gezonder wil eten, maar het heeft ook zijn voordelen voor het milieu. Zo kan je langsgaan bij een lokale groenteboer en je groenten in bulk kopen. Je neemt je eigen groentezakjes mee en je bespaart heel wat afval.
Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen. Voordeel: de deksels blijven aan de binnenkant mooi schoon.
Veel mensen weten dit niet, maar je kunt je vaatwasser prima gebruiken om je weckpotjes te steriliseren. Je kiest de hoogste stand van je vaatwasser, dus de hoogste temperatuur en je wast je potjes daarin. Als de vaatwasser klaar is, laat je de potjes drogen op een schone, droge theedoek.
Ingemaakte of 'opgelegde' groenten in perfect gesteriliseerde bokalen zijn zeker een jaar houdbaar. Je hoeft ze helemaal niet in de koelkast bewaren. Een koele, donkere plek, bijvoorbeeld de kelder, is prima.
Van Dale omschrijft wecken alsvolgt: “steriliseren van levensmiddelen in luchtdicht afgesloten flessen”. Het fenomeen wecken is bedacht door de Franse suikerbakker en uitvinder Nicolas Appert (1749 – 1841). Hij kwam erachter dat zijn gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog steeds goed bleek te zijn.
De voordelen van wecken
De retentie van vitamine B1 hangt af van de hoeveelheid warmte die tijdens het wecken wordt gebruikt. Sommige vitaminen en mineralen lossen op in de pekel of andere vloeistof in een weckpot tijdens het inmaken, maar ze behouden hun voedingswaarde als die vloeistoffen worden geconsumeerd.
Wiite wijnazijn of witte natuurazijn en kristalsuiker geven een helder resultaat en de natuurlijke kleur van de ingemaakte producten blijft goed bewaard. - Zout speelt een belangrijke rol bij het inmaken.