Is 5 mei 2022 een vrije dag? Bevrijdingsdag wordt door de overheid weliswaar als wettelijke feestdag aangemerkt, maar het ligt nog steeds aan de werkgever/cao of werknemers vrij zijn.
Nee, in de meeste cao's is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende 5 mei dat het een vrije dag is, is pas weer in 2025.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
In Nederland zijn er geen specifieke beroepen of sectoren die automatisch vrij zijn op Bevrijdingsdag. Of werknemers vrij zijn op 5 mei hangt af van de gemaakte afspraken in de cao of arbeidsovereenkomst. Meestal geldt wel dat ambtenaren en scholieren automatisch vrij zijn op deze dag.
LET OP: in het principeakkoord tussen bonden en werkgevers voor de cao gemeenten/SGO 2023 is afgesproken dat 5 mei per 1 januari 2024 als feestdag aan artikel 6.6 wordt toegevoegd. Daarmee wordt 5 mei vanaf 2024 voor alle gemeenteambtenaren een betaalde vrije dag.
Rijksambtenaren zijn jaarlijks vrij op 5 mei met behoud van salaris. In artikel 4.2 van de cao Rijk zijn alle feestdagen benoemd waarop u recht heeft op een betaalde vrije dag. Bevrijdingsdag, 5 mei, is daar een van.
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
De meeste werknemers krijgen eens in de vijf jaar vrij van werk met Bevrijdingsdag. Dat komt doordat het geen officiële vrije dag is, zoals kerst bijvoorbeeld. Het jaar 2020 viel de laatste vrije werkdag op 5 mei. De eerstvolgende vrije Bevrijdingsdag valt dus op 5 mei 2025.
Is 4 mei 2021 een vrije dag? De dag van de dodenherdenking is niet aangemerkt als officiële vrije dag. Daarom moeten werknemers op deze dag werken.
Nederland kent een aantal officiële feestdagen zoals Pasen en Koningsdag.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is voorstander van een jaarlijkse nationale vrije dag voor iedereen op 5 mei. Veel Nederlanders zijn eens in de vijf jaar vrij op 5 mei. Er zijn ook bedrijven die er voor kiezen hun werknemers elk jaar vrij te geven.
Let op: Goede Vrijdag (7 april) is geen officiële feestdag en dus geen vrije dag. Wil je vrij zijn op een niet-christelijke religieuze feestdag? Vraag je manager dan tijdig om verlof.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Volgens artikel 15 lid 2 van de cao voor het Hoveniersbedrijf wordt op 5 mei geen arbeid verricht.Het is dus een verplichte vrije (doorbetaalde) dag.
Zomertijd dus klok verzetten: Zondag, 26 maart 2023. Secretaresse dag: Donderdag, 20 april 2023. Dag van de Arbeid: Maandag, 1 mei 2023. Dodenherdenking: Donderdag, 4 mei 2023.
Wettelijk verplichte dagen die voor iedereen gelden bestaan, gelukkig, niet. Wel heeft iedereen recht op wettelijke vakantiedagen. Exact weten welke regels voor jouw gelden? Raadpleeg dan je werkgever, cao of arbeidsovereenkomst.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing. Anders dan bij zorgverlof of calamiteitenverlof is er wettelijk niks vastgesteld over het bijzonder verlof.
Niet werken, wel doorbetalen
Op de volgende feestdagen en verplichte vakantiedagen zijn de werknemers vrij en wordt het loon door de werkgever doorbetaald: Goede vrijdag, vrijdag 7 april. Tweede Paasdag, maandag 10 april. Koningsdag, donderdag 27 april.
In de wet is namelijk geen bepaling opgenomen dat een officiële feestdag gelijkstaat aan een vrije dag. Voor de meeste bedrijven is Koningsdag een vrije dag en krijgen werknemers gewoon doorbetaald. Maar dit is niet voor alle bedrijven zo. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen andere regels zijn vastgelegd.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag.
In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier: Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang.
Ieder jaar staan we tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil.
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Marcel Möring de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.