Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen, groeit ook op muren, torens en bomen en is ook een prima bodembedekker. Klimop kan 400 jaar oud worden en een stamomtrek van 1 meter halen.
Eens in het jaar, in het najaar, snoeit u met een snoeitang enkele van de meest verhoutte takken weg. Verjongen wordt dit ook wel genoemd. In het begin zal de klimop er dan enigszins kaal uitzien, maar dit trekt in de lente gewoon dicht met nieuwe fris groene takjes en bladeren.
Hedera / Klimop
Hedera hibernica wordt bijna altijd toegepast voor een snelle, dichte begroeiing op schuttingen en gaaswanden. Hedera hibernica, ook wel Ierse of grootbladige klimop genoemd, is een krachtige klimmer en heeft donkergroen blad. Ongesnoeid kan hij een hoogte van 10 m.bereiken.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur. Daarnaast levert Klimop bessen in het vroege voorjaar en nectar in het najaar.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Veelgestelde vragen over Klimop gaat dood
Bruine bladeren kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel of te weinig water, ongeschikte bodemgesteldheid, onvoldoende licht of ziekten en plagen.
Als je de plant teveel water of mest geeft, heeft dit zeker nadelige gevolgen voor de groei van je hedera. Bij teveel mest overbelast je de wortels, waardoor de plant de voeding niet kan verwerken. Als je de klimop bovendien te vaak water geeft, gaan de wortels niet dieper in de grond op zoek naar water.
Wanneer klimop snoeien
U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen. Zo nodig knipt u een tweede keer in september. Het is ook mogelijk één keer per jaar te snoeien, dan knipt u eind juni.
Een kippentuin heeft een gevarieerde begroeiing: er staan soorten in die de kippen niet eten, zoals hulst, klimop en beukenhaag. Klimop trekt insecten aan en vormt op die manier een indirecte voedselbron. Ook zijn er genoeg soorten die vruchten dragen, waar de kippen dol op zijn.
Elke klimop kan door stekjes of door het afleggen van takken probleemloos vermeerderd worden.
Klimop kan na jaren schade aan de boom geven. Als de klimop op en rond de stam van de boom groeit, zijn er geen problemen. Maar als de klimop ook over de takken gaat groeien, moet de boom het gewicht van de klimop kunnen dragen. De takken moeten daarvoor dikker worden.
Nee, klimop is niet gevaarlijk voor de boom zelf. Zolang de klimop niet mee in de kruin begint te groeien is hij niet gevaarlijk voor je boom. Hij hecht zich vast op de boom, maar brengt geen schade toe aan de stam. De klimop biedt tegelijk een thuis aan talrijke insecten, vogels en kleine zoogdieren.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Zon. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad. Voorkom dat je hedera uitdroogt en geef hem voldoende water.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Klimop kan schadelijk zijn als het groeit op oude muren gemetseld met kalkmortel. Dit materiaal in de voegen is vaak droog en kan verpulveren.
De wortels van de klimop dringen diep in de voegen en kunnen er nauwelijks worden uitgehaald. Bij het planten moet daarom goed worden bedacht, of klimop de juiste keus is en of het muurwerk daartegen bestand is.
Wanneer klimop als bodembedekker wordt gebruikt ontstaat vrij snel een dik tapijt. Afgevallen bladeren en ander organisch materiaal blijven in de dichte mat gemakkelijk hangen. Bij langdurig vochtig en warm weer droogt deze dikke massa moeilijk op en krijgt de bacterie vrij spel.
Wanneer Hedera snoeien? De Hedera kan twee keer per jaar gesnoeid worden. Dat kan in principe het hele jaar (zolang het niet vriest), maar de voorkeur hebben het voorjaar (maart - mei) en het najaar (september - november). Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.