Ratten maken verschillende geluiden.Ze piepen, fluiten, gillen en krijsen. Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen.
Krassende geluiden: vooral 's nachts hoor je het geluid dat ze maken met hun nagels wanneer de ratten lopen. Dus hoort u iets in uw plafond, dan zou het een rat kunnen zijn.
Van nature zijn ratten redelijk stil. Als ze geluid maken, kan dat fluitend, piepend, gillend en krijsend zijn. Wanneer ze vriendschappelijk stoeien, samen eten of elkaar ergens op willen wijzen, dan piepen ze zachtjes.
Overdag zitten ratten in hun holen of schuilplaatsen.
Ratten of muizen? Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van muizen of ratten. Als je spitse losse keutels van maximaal 0,5 cm lang vindt, heb je last van muizen. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt.
Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen. Krijst een rat? Hij is dan bang of heeft pijn. Een rat krijst echter ook als die ruzie maakt met een soortgenoot of als hij zijn territorium afbakent.
Meestal worden de ratten actief enkele uren na zonsondergang. De ratten gaan enkele uren voor zonsopgang weer terug naar hun hol.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Er bestaan veel huis-tuin- en keukenmiddeltjes waarmee je ratten zou kunnen verjagen. Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Waarom zitten ratten graag in een spouwmuur? De spouw is een open ruimte tussen twee muren, namelijk tussen de binnenmuur en de buitenmuur. De ratten kunnen door die open ruimte van de ene naar de andere kamer in het pand trippelen. Daarnaast is er genoeg ruimte in de spouw om nesten aan te leggen en jonkies te werpen.
Katten jagen en doden niet alleen ratten, maar de geur van katten zal helpen knaagdieren te overtuigen om er geen thuis te maken.
Wat vinden mensen de meest gruwelijkste beestjes? Ratten, spinnen, bedwantsen en wespen. Ratten bijvoorbeeld zijn smerige beesten waar mensen een hekel aan hebben.
Ratten in je huis
Hun tanden zijn zo sterk, dat ze er makkelijk mee door beton, hout of plastic materialen kunnen knagen.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Ratten laten poot- en staartafdrukken achter in stoffige ruimtes. De afdrukken van ratten zijn groter dan die van muizen. Zwarte ratten lopen op hun tenen, bruine ratten lopen op de bal van hun poot. Door met een zaklamp onder een hoek te schijnen kunt u de sporen zien.
'Als je muizen hebt, heb je geen ratten'. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Ratten kunnen dragers zijn van ziektekiemen. In theorie kunnen dierziekten als varkenspest, pseudovogelpest, trichinosis en de ziekte van Aujeszky (pseudorabiës) worden overgedragen via ratten. Voor mensen is vooral de overdracht van de ziekte van Weil (leptospirose) in Nederland een risico.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Ze knagen alles kapot om nestmateriaal te verzamelen en ze knagen aan je eten. Maar ratten herkennen kun je voornamelijk aan hun uitwerpselen. Ratten laten de hele dag hun uitwerpselen vallen op elke plaats waar ze zich begeven. De rattenpoep en urine van ratten zijn ziekmakend omdat ze bacteriën en virussen bevatten.
Ratten zijn, net als muizen, cultuurvolgers en leven graag dichtbij de mens, daar waar genoeg voedsel te vinden is. Ratten leven in sociale groepen die tot grote getale kunnen uitgroeien.
Ratten hebben van nature erg veel vijanden. Denk hierbij aan honden, katten en roofvogels die het heerlijk vinden om te jagen op ratten.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.
Het dier moet daarom voortdurend zijn tanden bijslijpen en zo ontstaat de knaagschade . Muizen kunnen zich door een gaatje wurmen dat 0,5cm groot is maar ook ratten zijn erg slim en behendig, ze hebben slechts een klein ingangspunt nodig. Hun borstkas kan zich intrekken onder invloed van druk.
Ratten eten alles. Een open vuilniszak, etensresten (ook van je huisdier) of een composthoop in de tuin? Grote kans dat er ratten op af komen. Maak verder gaten en kieren dicht, ratten komen namelijk al door de kleinste opening je huis binnen.