Voor een terras op tegeldragers kies je voor keramische terrastegels met een dikte van 2 centimeter. Maar hoe bepaal je het aantal benodigde tegeldragers? Bij een tegel van 60 x 60 cm heb je per tegel 4 tegeldragers nodig.
In de praktijk wordt er doorgaans uitgegaan van een minimale dikte tussen 3 cm en 6 cm voor betontegels (afhankelijk van hun afmeting), minimum 2 cm voor keramische tegels, en 3 cm tot 4 cm voor natuursteen (afhankelijk van de soort en structuur).
Keramische buitentegels van 2cm dikte kan je perfect plaatsen op tegeldragers. U hebt dan geen dekvloer en tegellijm nodig. Daarnaast is er door de open voegen minder kans op scheurvorming en kan u eventueel, bij verhuis, de tegels meenemen en opnieuw gebruiken.
Tegeldragers worden geplaatst op een stabiele en vlakke ondergrond, indien er geen vlakke ondergrond is dient u eerst een uitvullaag aan te brengen door middel van een chape of egalisé. Plaats de eerste tegel op tegeldragers op de juiste hoogte en waterpas in beide richtingen. ?
Dankzij de tegeldragers worden de tegels op een ongelijk dakterras mooi en stabiel naast elkaar geplaatst. Tegeldragers maken ruimte vrij onder de tegels. Die kunt u gebruiken voor leidingen en kabels. Ook de waterdichting is gemakkelijk bereikbaar, waardoor u perfect herstellingen kunt aanbrengen.
Tegeldragers van kunststof zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Ze kosten gemiddeld €2 tot €3 per stuk, exclusief BTW. Wanneer je de tegeldragers laat plaatsen door een professional, moet je natuurlijk op een meerkost rekenen.
Keramische tegels kunnen een gewicht dragen van meer dan 900 kilo per m².
Belangrijk is verder dat tegels van keramiek heel sterk zijn. Ze zijn maatvast en vorstbestendig. Wanneer je ervoor kiest deze tuintegels te laten leggen, profiteer je er dus nog jarenlang van. Qua design en vormgeving zijn de mogelijkheden met keramisch tegelmateriaal eindeloos.
Een tegeldrager is beschikbaar in verschillende hoogtes. Deze variëren tussen 1 cm tem 32 cm.
Steentapijt kan bovenop verschillende soorten ondergrond geplaatst worden. Asfalt, tegels, beton, klinkers, stabilisatie zand; het vormt allemaal geen probleem. Wanneer er al een ondergrond aanwezig is, moet deze wel stabiel genoeg zijn. Gewoonlijk wordt er ook een rand voorzien rondom het steentapijt.
Rekenvoorbeeld: Is je terras 300 cm diep dan doe je 300x1,5% en kom je uit op een afschot van 4,5 cm per 300 cm. Plaats nu op ieder kruispunt en langs de randen tegeldragers en leg de eerste rij tegels op je balkon of terras, gebruik een waterpas om de tegels goed op afschot te leggen.
Een alternatieve manier om een zwevend terras te leggen is om grote houten balken onder de bedekking te plaatsen. Een zwevend terras is een gedroomde constructie om een dakterras aan te leggen. De regelbare tegeldragers of de houten balken verminderen het totale gewicht van de constructie.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.
Antwoord. "Een nieuwe betegeling plaatsen op een reeds bestaand terras kan maar in enkele uitzonderlijke gevallen", zegt Anouk Mathys van Beltrami. "Vaak wordt het niet aangeraden omdat de kans op schade zeer groot is."
De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.
Het verschil tussen beton en keramiek. Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek veel dichter is, waardoor vuil niet binnen dringt.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Deze tuintegels wegen ongeveer 33kg per stuk en zijn dus nog prima te verwerken.
Tegenwoordig zijn keramische tuintegels beschikbaar in diktes van 2, 3 en 4 centimeter. De tegels van 2 centimeter waren de eerste keramische tuintegels in Nederland die buiten te gebruiken waren. De 3 centimeter tegels zijn pas in 2018 geïntroduceerd en zijn erg goed ontvangen.
De tegeldonkey is geschikt voor het oppakken en verplaatsen van tegels van 30 tot 60 cm, met een maximaal gewicht van 80 kg. Door de hefboomwerking is de tegeldonkey licht in gebruik, zorgt voor een goede werkhouding en spaart de rug.
tegeldrager. Tegeldragers worden toegepast onder tegels die bijvoorbeeld op een dakterras of parkeerdak liggen. Door de tegeldragers kunnen de tegels op een ongelijk dakterras horizontaal worden gelegd en kan water door de open voegen tussen de tegels onder de tegels afgevoerd worden.