De samenstelling van een dergelijk vegan leer is van nature nog niet zo sterk als dierlijk leer. Daarom mixen merken dit natuurlijke materiaal vaak met een plastic om het steviger te maken. Of er moet een extra laagje, een coating, overheen, die op dit moment nog niet geheel milieuvriendelijk gemaakt kan worden.
Tassen en schoenen van vegan leer zijn goede voorbeelden van vegan items die niet altijd duurzaam hoeven te zijn. Vegan leer wordt namelijk vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals microvezel en polyester. Deze synthetische materialen worden gewonnen uit ruwe aardolie en zijn dus net zo slecht als plastic.
Vegan leer: kurk
Kurkleer is 100 procent vegan, natuurlijk, hernieuwbaar en recyclebaar. Het is een heel flexibel en tevens duurzaam materiaal. Het is waterafstotend, licht in gewicht en makkelijk schoon te maken.
-Een vegan leer product houdt in dat het niet gemaakt is van dieren of van dierlijke producten. -Dierproefvrij wil zeggen dat het betreffende product niet op dieren is getest.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Bij het maken van leer worden namelijk veel giftige chemicaliën gebruikt. Het Blacksmith Institute, een stichting die probeert milieuvervuiling in ontwikkelingslanden te verminderen, heeft de leerindustrie zelfs toegevoegd op de lijst van de 10 giftigste industrieën ter wereld.
Vegan leer van PU en PVC
Veel vegan leer (een trendgevoelige term voor 'nepleer') bestaat uit polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). Met dit synthetische materiaal wordt al jarenlang goedkoop nepleer gemaakt.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Vaak wordt wel gedacht dat een vegan geen dierlijke producten eet, maar men staat er niet bij stil dat het meer is. Een veganist gebruikt gewoon geen dierlijke producten en dus ook geen schoenen waar dierlijke producten in zijn verwerkt zoals leer. Dus geen uggs, maar plantaardige of synthetische alternatieven.
#3 Dr.
Dit zijn de Dr. Martens 2976 en zijn te koop in leer of in vegan leer. Wat pasvorm betreft lijken deze erg op de Pascal boots en daarom raden we je aan om gewoon voor je normale maat te gaan.
Vegan schoenen zijn geproduceerd zonder dierlijke materialen. Oftewel, geen leer, suède of nubuck, maar wel rubber, appelschillen en karton. Zelfs de lijmsoorten die gebruikt worden en al het andere materiaal waar de schoen mee gemaakt wordt, is geheel diervrij.
Mensen die minder vlees en zuivel nemen, hebben een lagere voedselafdruk en zorgen voor minder broeikasgasuitstoot en landgebruik. Een voedingspatroon zonder vlees (vegetarisch of veganistisch) zorgt voor een lagere broeikasgasuitstoot dan het gemiddelde voedingspatroon met vlees en zuivel.
Leer als bekleding van uw meubels is niet alleen erg mooi, maar in veel gevallen ook praktisch: het kan tegen een stootje en is gemakkelijk schoon te maken. Vocht trekt immers niet direct in de stof en haren zijn gemakkelijk weg te zuigen.
Wat is appelleer? Simpel: een leerachtig fabrikaat gemaakt door appelpulp van klokhuizen en schillen verschillende (natuurlijke) processen te laten ondergaan zoals fermenteren. Doordat de term ecoleer in populariteit groeit was de noemer 'appelleer' dan ook voor de hand liggend.
Eentje waar ook veganisten het maar niet over eens worden: vijgen. De vrucht van de vijgenboom kan een dode vijgenwesp bevatten. Wij eten de vrouwelijke vijg, maar in de mannelijke vijg worden eitjes gelegd door vrouwelijke wespen.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Zelfs als je het Koolhydraatarm 50-dagen programma hebt geprobeerd, gaan er nog een paar kilo's af als je overstapt op het veganisme. LET OP: veganisme is geen dieet waarmee je snel gaat afvallen. In vergelijking met een normaal, koolhydraatarm dieet, verliezen mensen die veganistisch eten ongeveer 2 tot 3 kilo meer.
Vegan voedsel, de voordelen en valkuilen
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Vegan bier
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Dit imitatieleer bestaat uit een laag stof met microvezels of polyester. Daar bovenop zit een synthetische laag, zoals polyurethaan, een stof die wordt gewonnen uit aardolie. Daarbij komen niet alleen veel microplastics vrij, maar ook CO2-uitstoot, omdat plastic wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Aangezien leer opnieuw in onze economie terecht kan komen onder een andere noemer, geeft het meteen ook een recycleerbaar aspect. Leer is duurzaam, niet enkel omdat het volledig terug afbreekbaar is om nieuwe producten mee te maken, maar ook gewoonweg omdat het gemakkelijk te herstellen valt.