Waterschildpadden zijn hierbij zeer tolerant; de dieren kruipen vaak op elkaar wat door de onderste dieren geduld wordt. Om de opname van warmte te bevorderen wordt het lichaam in de richting van de zon gekeerd waarbij de voorpoten worden afgeplat.
Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel. Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Het dier bewoog zich dan weer naar links en dan weer naar rechts . Door deze beweging onstond er een kuiltje onder het schild waardoor het dier kan kantelen. Met zijn kop drukt het dier zich omhoog en met de juiste beweging van de poten kan het dier zich kantelen.
Een winterslaap die buiten wordt gehouden loopt meestal van midden oktober tot eind april. Binnen kan de winterslaap korter gehouden worden (begin november- begin maart). Wanneer de schildpad actiever wordt in de lente moet hij gebaad worden in lauw water. Hij moet beginnen eten binnen de 2 weken.
Probeer wilde schildpadden nooit te aaien. Tenzij je een echte schildpaddenexpert bent, kun je bijtschildpadden beter met rust laten. Bijtschildpadden kunnen namelijk erg hard bijten en behoorlijk agressief zijn. Schildpadden vinden het lang niet altijd prettig om geaaid of opgepakt te worden.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen. Aan de voorzijde van de bovenkaak is een snavelachtige, omlaag gekromde punt aanwezig.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. Andere stranden zijn te druk. Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Je zou het misschien niet denken, maar schildpadden hebben ook gevoel in hun schild. Als je ze aait, kunnen ze dat bijvoorbeeld voelen. En ze kunnen ook jeuk hebben.
De landschildpadden hebben korte stompe poten om mee te lopen. De zeeschildpadden hebben poten in de vorm van roeispanen. Hiermee kunnen ze snel zwemmen. Zeeschildpadden kunnen hun kop, poten en staart niet intrekken in hun schild en dit kunnen landschildpadden weer wel.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
De kleur van het schild verandert dan naar bruin en wordt uiteindelijk bijna zwart. Roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpadden kunnen bij een goede verzorging een leeftijd van 30 tot 40 jaar bereiken. Vaak halen ze dit echter niet, bijvoorbeeld vanwege verkeerde huisvesting of voeding.
Jonge schildpadden kun je dagelijks voeren, dieren vanaf een half jaar kun je om de dag voeren en dieren vanaf twee jaar kun je twee keer per week voeren. Per soort kan de voedingsbehoefte ook verschillen. Zo eten Zaagrug schildpadden voornamelijk dierlijk voedsel en eten Geelwang schildpadden bijna geen fruit.
Met haar achterpoten graaft het vrouwtje een kuil. In die kuil legt ze haar eieren. De meeste leggen tussen de 2 en 20 eieren per keer. Als alle eieren gelegd zijn, maakt ze de kuil weer dicht en ze doet dit zo goed dat je er niets meer van ziet (want de eieren mogen niet gevonden worden!).
Hou je schildpad actief en bezig! Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen.
De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en niet zomaar worden gehouden.
Je telt de ringen op de schubben om de leeftijd te helpen bepalen. De schubben zijn de vakjes op het schild van de schildpad. Onthoud dat deze methode je slechts een zeer ruwe schatting geeft, omdat de ringen zich vaak ontwikkelen in periodes waarin de schildpad zeer veel of zeer weinig voedsel had.