Dan kun je bij de financiering van een nieuw huis al wel rekening houden met de overwaarde. Met een zogeheten overbruggingskrediet financier je de (verwachte) overwaarde.Zodra het oude huis is verkocht, los je met de opbrengst de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af.
Als je een nieuw huis wil kopen en je eigen huis nog niet verkocht is kan je een overbruggingskrediet vragen bij je bank. Je kan het nieuwe huis ook aankopen onder de opschortende woning dat je eigen woning verkocht raakt.
Wil je precies weten waar je aan toe bent voordat je zelf een woning koopt, dan is het verstandig om eerst je huidige woning te verkopen. Je budget is dan helemaal duidelijk. Je kunt de eventuele overwaarde van je huidige woning gebruiken voor de koop van de nieuwe woning én je voorkomt zo dubbele woonlasten.
Naast dat je al een huis hebt, heb je ook al een hypotheek. Daar kun je twee dingen mee doen: je neemt je huidige hypotheek mee naar je nieuwe huis of je sluit je hypotheek over. Per situatie is het afhankelijk welke hypotheekvorm het beste bij je past. De adviseurs van Financiële Meesters zoeken dit graag voor je uit.
Bij een nieuw huis kopen is de hypotheek die je al hebt prima mee te nemen. Tenminste, als deze nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning. In feite sluit je wel een nieuwe hypotheek af als je gaat verhuizen, maar je neemt daarbij de huidige rente, maandlasten en andere voorwaarden mee.
Tweede huis kopen met overwaarde
Je kunt een tweede huis ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.
Er zijn twee manieren om de overwaarde van uw huis te verzilveren met behoud van het recht om in uw huis te blijven wonen: met en zonder verkoop van de woning. De eigenaar verkoopt het huis en huurt het meteen weer terug. In ruil wordt een deel van de overwaarde uitbetaald.
maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning mag aflossingsvrij worden geleend; een hypotheekverhoging moet altijd worden afgelost tijdens de looptijd, bijvoorbeeld met een annuïteitenhypotheek; een eventuele restschuld mag extra en aflossingsvrij geleend worden.
Hoeveel u kunt lenen, hangt onder andere af van de waarde van uw koophuis. U kunt een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van het huis. U kunt dus niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt de waarde vast.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Kortom: ja, het is financieel een gunstige tijd om uw huis te verkopen, maar u behaalt alleen een financieel voordeel als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn.
Als je binnen 3 jaar na de verkoop een volgende woning koopt, krijg je te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. Je moet je overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Anders heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.
Sinds de komst in 2016 van de verhuurhypotheek – ook wel vastgoedhypotheek genoemd – is het voor particulieren mogelijk om geld te lenen om een huis te kopen voor verhuur. Deze hypotheekvorm is interessant als u meer rendement uit uw spaargeld wil halen of als u bijvoorbeeld een huis wil kopen voor studerende kinderen.
Overdracht van hypotheek of pandwissel
Je kan je woonlening behouden en het pand wijzigen. Dat wordt een pandwissel of hypotheekoverdracht genoemd. Je hypothecaire lening blijft dan gewoon behouden en in de akte wordt je nieuwe woning opgenomen in plaats van je oude. Je moet hiervoor wel bij de notaris passeren.
Op een overbruggingskrediet betaal je zo goed als altijd een vaste rentevoet. Die kan variëren al naargelang de kredietverstrekker en het bedrag dat je leent (meestal tussen 2 en 4 %). Ook de looptijden variëren: gangbaar zijn 6, 12, 24 of uitzonderlijk 36 maanden.
Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat men op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kan krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt.
Hoeveel moet je per maand verdienen om een huis te kunnen kopen? Als we uitgaan van een gemiddelde woningprijs van € 400.000, moet u om en nabij de € 75.000 bruto per jaar verdienen. Dat is een flink inkomen voor een alleenstaande koper. Als u samen koopt, moet u zorgen dat u dit bedrag samen per maand verdient.
De regel van het gezond verstand stelt dat je niet meer dan 30 à 40% van je maandelijks inkomen mag spenderen aan het terugbetalen van je krediet (je kan natuurlijk ook gaan voor minder).
Wanneer u een tweede huis wilt kopen, is het naast hiervoor een hypotheek afsluiten benodigd om zelf ook een deel 'eigen geld' in te brengen. Zelf een gedeelte van het huis betalen, is daarom vrijwel altijd nodig bij een hypotheek voor een tweede (of wellicht derde) huis.
Als jij overwaarde huis hebt na het verkopen van je woning en je koopt een ander huis terug, krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde van je huis moet investeren in je volgende koopwoning. Overwaarde wordt daarom ook wel de eigenwoningreserve genoemd.
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden: een lening afsluiten bij de bank. een lening afsluiten via de gemeente. je huis verkopen en terug huren.
Wilt u uw huis verkopen aan een bank en erin blijven wonen? Het is niet mogelijk om uw huis te verkopen aan een bank en erin blijven wonen. Het is wel mogelijk om uw huis te laten herfinancieren door een bank en zo ontvangt u bij overwaarde een deel van deze overwaarde terug.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.
Een opeethypotheek is een hypotheek waarmee je je overwaarde kunt benutten om zo je bestedingsruimte te vergroten. Het is een aflossingsvrije hypotheek, waarvoor je alleen rente betaalt. Die rente betaal je niet maandelijks, maar wordt opgeteld bij je hypotheekschuld.