Praten tijdens de slaap wordt in het Engels vaak aangeduid als sleep-talking, maar soms ook als somniloquy. Het staat bekend als een slaapstoornis. Wanneer men tijdens het slapen spreekt, kan er sprake zijn van een aantal woorden waarbij men mompelt, maar soms ook volledige complexe zinnen of hele gesprekken.
Net als wakkere spraak zijn uitingen in 'slaapspraak' vaak kort en eenvoudig ('hm ja ja'), maar kunnen het ook hele verhalen zijn. Wel verspreken we ons vaker als we slapen en hebben we ook meer moeite met het vinden van de juiste woorden.
Een team van Franse onderzoekers heeft onderzoek gedaan naar wat mensen zeggen in hun slaap. Ze ontdekten dat veel van het gepraat erg negatief is, en dat mensen in hun slaap bijzonder veel schelden en vloeken. Mogelijk houdt dat verband met de theorie dat dromen een manier is om dreigingen te verwerken.
Zoals al eerder benoemd is praten in je slaap een slaapstoornis, dit wordt ook wel Somniloquy genoemd. Somniloquy is een vorm van parasomnie: een stoornis waarbij mensen vreemd gedrag vertonen tijdens hun slaap.
Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht. Nachtangst komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.
Kenmerkend voor een nachtangst is dat je kind kort nadat hij in slaap is gevallen gillend rechtop in zijn bed zit. Als je dan naar je kind toegaat, lijkt het alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Soms kan je kindje je zelfs wegduwen.
Bij nachtangst schrik je 's nachts wakker met een zeer angstig gevoel. Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren.
Praten in de slaap is een vorm van een slaapstoornis. De stoornis is over het algemeen niet schadelijk of gevaarlijk, maar kan er wel toe leiden dat men schaamte voelt voor wat hij 's nachts gezegd heeft. Bovendien houden mensen die praten in hun slaap vaak hun partner wakker gedurende de nacht.
Het maken van kreuntjes of andere geluidjes in de slaap duidt bijna nooit op een medische aandoening. Daarmee is het dus geen probleem als je kind last heeft van deze slaapkreuntjes. Slaapkreunen is vooral vervelend wanneer je twee kinderen samen op een kamer hebt slapen en het andere kind er last van heeft.
Tijdens onze slaap draaien we ons om de 10 minuten om, wat neerkomt op zo'n veertig keer per nacht. Zorgt ons nachtelijk woelen er voor dat we met het goede been uit bed stappen of is het een teken aan de wand? Beweging vormt een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust.
REM-slaap gedragstoornis
Bij deze parasomnia is er een stoornis in het mechanisme van de REM-slaap dat de spierkracht onderdrukt. De patiënten voeren hun dromen motorisch uit, waarbij ze soms agressief gedrag vertonen tijdens de slaap, zelfs in die mate dat ze zichzelf of hun partner verwondingen toebrengen.
Bij periodic limb movement disorder (PLMD) maken uw benen terwijl u slaapt opeens heftige, schokkende bewegingen. Dat gebeurt meerdere keren per nacht. Bij sommige mensen maken ook de armen plotseling buigende en strekkende bewegingen terwijl zij slapen. PLMD is een slaapstoornis.
Risico's. Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.
Maar wat is een nachtmerrie nou eigenlijk? Noordman: “Nachtmerries zijn verstorende dromen met een afschuwelijke inhoud waaruit mensen kunnen ontwaken en waarbij intense negatieve emoties overheersen. Vaak is dit angst; mensen schrikken wakker uit een nachtmerrie, maar ook walging, verdriet of woede.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Nachtangst ontstaat wanneer je van de lichte slaapfase naar de diepe slaapfase gaat. In de overgang kan het gebeuren dat er angst ontstaat die groot genoeg is om het gedeelte van het brein te activeren dat gaat over bewegingen en taal. Daardoor kun je tijdens een aanval heftig schoppen, gillen en huilen.
Behalve white noise bevatten de apparaten van Numsy ook andere rustgevende geluiden zoals regen, waterval, oceaan, vogels, krekels en nog veel meer. Zo kun je altijd wel een geluid vinden die jou helpt ontspannen in slaap te vallen en niet meer te letten op omgevingsgeluiden zoals een snurkende partner.
De term REM slaap behaviour disorder (afgekort als RBD) staat voor 'REM-slaap gedragsstoornis'. Bij deze stoornis vindt de normale verlamming tijdens de REM-slaap niet plaats. Hierdoor vertoont de slaper bewegingen die passen bij de droom die hij of zij op dat moment heeft.
Alcohol onderdrukt de REM-slaap. Als iemand gedronken heeft dan begint de REM-slaap later en heeft iemand in totaal minder REM-slaap. Daarom voelt iemand die gedronken heeft zich minder uitgerust als diegene wakker wordt, dan iemand die niet gedronken heeft.
Behandeling. Slaaptekort en vermoeidheid vergroten de kans dat iemand gaat slaapwandelen. Een regelmatig slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om het slaapwandelen te beperken. Daarnaast is het aan te raden dat de slaapwandelaar geen alcohol of drugs gebruikt.
Als iemand last heeft van nachtangst, duurt dat meestal maar een paar seconden. Het helpt ook om het licht aan te doen, zodat de slaper helder kan zien als hij wakker wordt, daardoor niet verward raakt en kalm blijft. Nachtangst is op zichzelf niet gevaarlijk.”
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
Een nachtmerrie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Bij kinderen komt het vooral veel voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar. Zowel jongens als meisjes kunnen last hebben van een nachtmerrie, het lijkt vaker voor te komen bij meisjes dan bij jongens.